Napunk

Napunk newsfilter: Čaputová besározása a koalíciós válság újabb fejezete

Zuzana Čaputová és Igor Matovič 2020 márciusában. Fotó N - Vladimír Šimíček
Zuzana Čaputová és Igor Matovič 2020 márciusában. Fotó N – Vladimír Šimíček

1. Matovič nyelve a nyár végéig egyre csak primitívebb lesz. 2. Orbánéknak nincs terve arra, mit tegyenek a válsággal.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

1. Matovič nyelve a nyár végéig egyre csak primitívebb lesz

Igor Matovič kirohant Zuzana Čaputová ellen egy Facebook-posztban. Oda jutottunk, hogy ezen már nem lepődik meg senki. S ha a pénzügyminiszter egója lenne a tét, nem is érdemelne különösebb kommentárt, mindenki érti, hogy mennyire primitív az a nyelv, amit használ, és hogy mennyire üres, hiszen a vak is látja, nem a családok miatt aggódik Matovič.

Hazugnak nevezni valakit alaptalanul és félrevezetően, az már a Rubiconon túl van, és erősen közelít Čaputovának az eszményi férfi, Ľuboš Blaha által dirigált lekurvázásához Robert Fico jelenlétében, a nyitrai május elsején. De hagyjuk is ezt a vonalat.

Az alapkérdés a koalíció jövője. Mióta Richard Sulík SaS-vezér nyilvánosságra hozta ultimátumát, miszerint Matovič nélkül tudja csak a pártja elképzelni a közös kormányzást, mindenki a helyét keresi. Megindult a lökdösődés, hogy a végjátékra jó helyen legyenek, és ne padlót, hanem fontos pozíciót fogjanak, még egy kisebbségi kormányban is.

Látjuk, az SaS ultimátuma óta a Sme rodina tagokat toboroz és erőt villant, a Za ľudí sodródik, az OĽaNO pedig Matovič.

A köztársasági elnök elleni újabb kirohanást ennek fényében kell tehát nézni. Ugyanaz a póz kell ugyanis mindkettőhöz: a mindenre instant megoldást ismerő pártvezér megint a meg nem értett világmegváltó szerepében tetszeleghet.

Hosszú folyamatra számíthatunk, hiszen a koalíció sorsa a nyár végén dől csak el, legalábbis most így áll a helyzet. Addig pedig csak elmélyülnek ezek a harcvonalak.

Matovič folytatni fogja a morális problémának álcázott, bár tisztán hatalmi machinációit, fegyverhordozójának, Gyimesi Györgynek ugyanígy mostanában még egy antilopról is Sulík jut az eszébe, akárcsak egy részfeladatra beprogramozott robotnak.

A legszimpatikusabbnak majd a tényekhez való ragaszkodás kényszerpályájára került SaS fog tűnni. Az inflációellenes csomagra vonatkozó kritikájukat is a tényekre alapozták, és most is ebben a színben akarnak majd feltűnni, hiszen őket nem a kisajátított, s ekképp hamis morális fölény, hanem a tényszerűség hitelesíti.

Ennek jegyében válaszoltak Matovič legújabb kirohanására is, hangsúlyozva, hogy Čaputová döntése a demokráciákban működő fékek és ellensúlyok fontosságát bizonyítja.

„Ez egyértelmű jelzés, hogy a parlament és a kormány nem szegheti meg önkényesen a törvényt” – mondja Sulík, aki szerint a köztársasági elnök az alkotmány szerinti jogát használta, míg Matovič a törvényhozási folyamat megerőszakolásával megszegte a törvényt.

Vagyis jogtalan bírálat érte Čaputovát, hiszen az elnök eljárása helyes volt, mivel fennállt a gyanúja, hogy sérült az alkotmány, a felelős költségvetés, valamint a törvény diszkriminatív – olvasható a párt közleményében.

Eduard Heger. A kormányfő kijelentette, hogy Matovič helye megkérdőjelezhetetlen, egyúttal meg szeretné tartani a négypárti koalíciót – ő ezt az ellentétekre épülő harcmodort választotta. Vagy ez választatott neki.

Mindenesetre szombaton este megpróbálja megpuhítani Sulíkot. Nagy valószínűséggel semmi lényeges nem történik majd, hiszen messze még a nyár vége, és a súlyosabb tétek csak akkor kerülnek majd a kártyaasztalra.

Heger esetében azonban az is kétséges, hogy végül a kártyaasztalhoz kerül-e. A harcmodorában rejlő ellentétpárok egyik része a pártérdeke és a pártbeli felettese sugallatára alakul ki, a másik rész pedig egy komoly politikai szereplő vágyképét tükrözi, aki meg szeretne egyezni a négypárti koalíció fenntartásáról.

A kormányfő nyár végéig gondolkodhat, mit tesz: leül a pártfőnök mögé kibicnek vagy teljes jogú játékosként vesz részt a játékban.


2. Orbánéknak nincs terve arra, mit tegyenek a válsággal

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban megvalósuló rendszeres pénteki nyilvános szabadgondolkodása során elmondta, hogy jó és szükséges döntés volt az új katatörvény.

Indokként a háborús helyzetet hozta fel, aminek köszönhetően szerinte már nem bírja el az ország, hogy 450 ezer ember nem fizeti be a nyugdíjkasszába a megfelelő összeget, mert így az „kilukad”, és hiányozni fog ez az összeg a nyugdíjakból. És a kata csak egyik része a tulajdonképpeni adóemelésnek.

De nem ez az egyetlen, amit meglép a magyar kormány azokból az intézkedésekből, melyekkel a választási kampány során riogatott, hogy majd az ellenzék így rontja el a magyar emberek életét. Mintha a világgazdasági, világpolitikai valóság komoly erővel mutatkozna meg, és látszik, hogy nem is kell olyan sok ahhoz, hogy a különút

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Igor Matovič

Kata

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak