Napunk

Menekülőút lehet-e a katásoknak a szlovákiai vállalkozás alapítása?

Tüntetés Budapesten a kata módsítása ellen július 13-án. Fotó – MTI / Balogh Zoltán
Tüntetés Budapesten a kata módsítása ellen július 13-án. Fotó – MTI / Balogh Zoltán

A kata-változások után növekszik az érdeklődés Magyarországon a szlovákiai vállalkozás indítása iránt. Az út nem járhatatlan, de több dologtól is függ, hogy megéri-e.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A magyar kormány hétfőről keddre gyökeresen átalakította a legkedvezőbb és emiatt legnépszerűbb kisvállalkozói adózási formát, a katát. Szeptembertől csak azok „katázhatnak”, akik kizárólag magánszemélyeknek nyújtanak szolgáltatást vagy adnak el terméket.

Mivel nem életszerű, hogy egy egyéni vállalkozónak egyáltalán ne legyenek céges ügyfelei – még egy fodrász vagy egy műkörmös is dolgozhat mondjuk egy műsorgyártó cég számára –, sőt a szellemi foglalkozást űzőknek jellemzően céges ügyfeleik vannak – szoftvert fejleszteni vagy éppen újságcikket írni nem szoktak magánszemélyeknek –, most a több mint 400 ezer katás túlnyomó többsége gondolkodik azon, milyen más adózási és vállalkozási formát keressen a kata helyett.

Azonban a többi magyarországi adózási forma egyike sem olyan kedvező, mint a kata, a belőle kiesőknek ugrásszerűen meg fognak nőni az adóterheik. Menekülőutat keresve sokan érdeklődnek a szlovákiai cégalapítás iránt – erre utal, hogy a Google adatai szerint a kata-törvénymódosítás elfogadása után megugrott a „szlovák cégalapítás” szókapcsolatra való keresések száma.

Szlovák cég

A „szlovák cég” és főleg a „szlovák rendszámos autó” a magas magyarországi adóterhek megkerülésének szimbólumává váltak az utóbbi években. De valóban járható út-e a katások számára a szlovákiai vállalkozás?

Az interneten egész sor tanácsadó és könyvelőcég kínál teljes körű szolgáltatást szlovák cégalapításra. Van köztük olyan, ami a katásokat is megcélozza, de még az eggyel korábbi módosítás kapcsán (2021 óta az volt a szabály, hogy ha egy katás vállalkozónak egy évben ugyanattól a cégtől 3 millió forintot – kb. 8300 eurót meghaladó bevétele van, akkor az efölötti bevételt 40 százalékos adó terheli). Némelyik határmenti cég ennek a megkerülésére javasol meglehetősen kreatívnak tűnő, de hangsúlyozottan legális megoldást.

Janok Júlia szlovákiai vállalkozási tanácsadó ezzel a változással kapcsolatban azt írta még 2021 januárjában egy szakmai oldalon, hogy szlovákiai egyéni vállalkozást akkor érdemes indítani, ha a vállalkozó ténylegesen Szlovákiába költözik, kft-t, azaz s.r.o-t pedig akkor, ha piachódítás céljából terjeszkedne Szlovákiába, vagyis ott is végezne tevékenységet – de erre nem feltétlenül kell cég, elég egy szervezeti egység, „organizačná zložka”, ami lehet kirendeltség, iroda, fióktelep vagy raktár.

Ha pedig a vállalkozás székhelye ténylegesen nem Szlovákiában van, és minden tevékenységét Magyarországon végzi, felmerül a kérdés, hogy melyik országban kell adót fizetnie, illetve a vállalkozónak melyik országban lesz társadalombiztosítása.

De mindezekkel együtt is járható út lehet a szlovákiai vállalkozás.

Sokmindentől függ, de akár működhet is

Nincs egységes formula arra, hogy a katások szeptembertől milyen adózási formára váltsanak, ez egy sor tényezőtől függ az élethelyzeten át a tevékenységig.

Nagyjából ugyanez igaz arra is, hogy érdemes-e Szlovákiában vállalkozniuk. Ha a vállalkozásnak van Magyarországon egy fizikai telephelye, egy raktár vagy egy szalon, akkor már

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Adózás

Kata

Magyarország

Vállalkozás

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak