Napunk

Gyimesi: Orbán, Trump vagy Erdogan lehet a garancia a békére

Gyimesi György és Forró Krisztián. Fotó - Bilás Zsuzsanna
Gyimesi György és Forró Krisztián. Fotó – Bilás Zsuzsanna

Gyimesi szerint mindenről Richard Sulík tehet, de azt is felrótta a Szövetségnek, hogy ha valóban magyar pártnak tartják magukat, miért nem Magyar Szövetség a nevük. Gombaszögön vitázott Gyimesi György (OĽaNO) parlamenti képviselő és Forró Krisztián, a Szövetség elnöke.

Támogasd a Napunk és a Denník N új, kétnyelvű ismeretterjesztő magazinját, amelyben olyan történelmi személyiségeket mutatunk be, akiket a magyarok és a szlovákok is magukénak vallanak. Segítsd az előítéletmentes kapcsolatokat, és járulj hozzá, hogy minél több szlovák és magyar iskolába eljuttathassuk kiadványunkat! Köszönjük!

„Nagyon szeretném, ha az SaS szeptember elsején kilépne a koalícióból, és egy kisebbségi kormányzást tudnánk kialakítani” – szögezte le Gyimesi György, az OĽaNO magyar parlamenti képviselője, kiemelve, hogy ez nem az OĽaNO, nem Igor Matovič, hanem az ő személyes véleménye.

Gyimesi egyértelműen hangot adott véleményének, miszerint a koalícióban kialakult válság miatt az SaS tehető felelőssé. Az OĽaNO-s parlamenti képviselő szerint Richard Sulík pártja a kormányalakítás óta folytat kormányellenes tevékenységet.

Gyimesi egyebek mellett felrótta Sulíknak, hogy a Facebookon „saját kormánya ellen” tett közzé egy videót, amelyben a gazdasági miniszter bemutatta, ahogy a D1-es autópályán forgalmi dugó alakult ki, miután bevezették azt a járvány megfékezése érdekében hozott intézkedést, hogy a rendőrségnek ellenőriznie kellett az autósokat.

Gyimesi hosszan taglalta Richard Sulík „bűneit”, és elmondta, hogy az SaS-szel nem lehet olyan témákban tárgyalni, amelyek az országra, illetve annak lakosaira vannak kihatással. „Vétóznak mindent, ami pozitív lenne” – mondta Gyimesi.

Gyimesi György és Forró Krisztián Gombaszögön. Fotó – Napunk/Bilás Zsuzsanna

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke ugyanakkor nem kívánta mélyebben kommentálni a koalícióban tetten érhető feszültséget. „Szerintem minden kormánytagnak azon kellene dolgoznia, hogy az embereknek jó legyen. Az emberek nem arra kíváncsiak, hogy ők egymással marakodnak. Az emberek megoldásokat akarnak, nem belső harcokat” – mondta Forró, aki szerint a kormánypártok képviselői elveszítették a kapcsolatot az emberekkel, és saját problémáikat helyezik előtérbe a társadalom érdekei helyett. A Szövetség elnöke szerint erősödik a marketingpolitizálás.

Gyimesi elismerte, hogy valóban sok a vita a koalícióban, és reakciójában nem mulasztotta el a lehetőség ismételten felhívni a figyelmet Sulík „bűnösségére”. „Azért vitatkozunk sokat, mert az SaS mindent blokkol” – mondta Gyimesi.

Gyimesi: ha magyar a Szövetség, miért nem Magyar Szövetség?

Forró Krisztián felhívta rá a figyelmet, hogy a kormányprogramban megjelölt feladatok közül, amelyek a magyar kisebbséget érintik, egyet sem teljesítettek ezidáig.

Gyimesi elmondta, sikerült elérni, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Forró Krisztián

Gyimesi György

Koalíció

Szlovákiai magyar

Szövetség

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

A nagy összeborulás csak formálisan történt meg a Szövetség esetében, mondta a Napunknak Mészáros András. A nem alapvető, mellékes dolgokra is máshogy reagálnak a platformok vezetői, s ez a választásokra is kihat majd. Emiatt pedig a párt nem fog bejutni a parlamentbe a filozófus szerint. „A 90-es évek közepén ábrándultam ki rettenetesen a szlovákiai magyar politikából. Addig naivan úgy gondoltam, kíváncsiak az értelmiségiek véleményére” – teszi hozzá.

Várható események:

  • Zuzana Čaputová államfő Kassára látogat
  • a magyar parlament ratifikálja a finn NATO-csatlakozást
  • Németországban nagyszabású sztrájk zajlik, ami a tömegközlekedést is érinti
  • bejelentik a Skót Nemzeti Párt új vezetőjének nevét, Nicola Sturgeon utódját
  • az Amnesty International közzéteszi az emberi jogokról szóló jelentését

„Nem olyan nagy tragédia, ha egy nemzetiségi alapú párt kiesik a parlamentből. Elég lenne, ha egy normális szociális, művelődési, egészségügyi programmal rendelkező párt felvállalná a régiók képviseletét” – mondta a Napunknak Mészáros András, aki szerint ugyanakkor a szlovákságnak torz képe van a szlovákiai magyarokról. „Mégis azt gondolom, előbb-utóbb a szlovákiai magyarok érdekeit egy demokratikus szlovák párt fogja képviselni” – véli a filozófus.