Napunk

Gyimesi: Orbán, Trump vagy Erdogan lehet a garancia a békére

Gyimesi György és Forró Krisztián. Fotó - Bilás Zsuzsanna
Gyimesi György és Forró Krisztián. Fotó – Bilás Zsuzsanna

Gyimesi szerint mindenről Richard Sulík tehet, de azt is felrótta a Szövetségnek, hogy ha valóban magyar pártnak tartják magukat, miért nem Magyar Szövetség a nevük. Gombaszögön vitázott Gyimesi György (OĽaNO) parlamenti képviselő és Forró Krisztián, a Szövetség elnöke.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

„Nagyon szeretném, ha az SaS szeptember elsején kilépne a koalícióból, és egy kisebbségi kormányzást tudnánk kialakítani” – szögezte le Gyimesi György, az OĽaNO magyar parlamenti képviselője, kiemelve, hogy ez nem az OĽaNO, nem Igor Matovič, hanem az ő személyes véleménye.

Gyimesi egyértelműen hangot adott véleményének, miszerint a koalícióban kialakult válság miatt az SaS tehető felelőssé. Az OĽaNO-s parlamenti képviselő szerint Richard Sulík pártja a kormányalakítás óta folytat kormányellenes tevékenységet.

Gyimesi egyebek mellett felrótta Sulíknak, hogy a Facebookon „saját kormánya ellen” tett közzé egy videót, amelyben a gazdasági miniszter bemutatta, ahogy a D1-es autópályán forgalmi dugó alakult ki, miután bevezették azt a járvány megfékezése érdekében hozott intézkedést, hogy a rendőrségnek ellenőriznie kellett az autósokat.

Gyimesi hosszan taglalta Richard Sulík „bűneit”, és elmondta, hogy az SaS-szel nem lehet olyan témákban tárgyalni, amelyek az országra, illetve annak lakosaira vannak kihatással. „Vétóznak mindent, ami pozitív lenne” – mondta Gyimesi.

Gyimesi György és Forró Krisztián Gombaszögön. Fotó – Napunk/Bilás Zsuzsanna

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke ugyanakkor nem kívánta mélyebben kommentálni a koalícióban tetten érhető feszültséget. „Szerintem minden kormánytagnak azon kellene dolgoznia, hogy az embereknek jó legyen. Az emberek nem arra kíváncsiak, hogy ők egymással marakodnak. Az emberek megoldásokat akarnak, nem belső harcokat” – mondta Forró, aki szerint a kormánypártok képviselői elveszítették a kapcsolatot az emberekkel, és saját problémáikat helyezik előtérbe a társadalom érdekei helyett. A Szövetség elnöke szerint erősödik a marketingpolitizálás.

Gyimesi elismerte, hogy valóban sok a vita a koalícióban, és reakciójában nem mulasztotta el a lehetőség ismételten felhívni a figyelmet Sulík „bűnösségére”. „Azért vitatkozunk sokat, mert az SaS mindent blokkol” – mondta Gyimesi.

Gyimesi: ha magyar a Szövetség, miért nem Magyar Szövetség?

Forró Krisztián felhívta rá a figyelmet, hogy a kormányprogramban megjelölt feladatok közül, amelyek a magyar kisebbséget érintik, egyet sem teljesítettek ezidáig.

Gyimesi elmondta, sikerült elérni, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Forró Krisztián

Gyimesi György

Koalíció

Magyar Szövetség

Szlovákiai magyar

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak