Napunk

Napunk newsfilter: Az Orbán-rendszer egy lufi, Orbán Viktor pedig annak a mestere, hogy a kipukkadását elodázza

Orbán Viktor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tisztavatásán 2022 július 2-án. Fotó – Orbán Viktor / Facebook
Orbán Viktor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tisztavatásán 2022 július 2-án. Fotó – Orbán Viktor / Facebook

1. A magyar kormány gátlástalanul felrúgott egy alkut, amivel tömegeket sodort bizonytalanságba. 2. Heger nem engedi el Matovič kezét, de megpróbálja meggyőzni Sulíkot is. 3. Trnkát egyelőre elengedte a Gorilla.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. A magyar kormány gátlástalanul felrúgott egy alkut, amivel tömegeket sodort bizonytalanságba

Budapesten a mai newsfilter megjelenésének pillanatában is tart egy nem túl intenzív tüntetés a tegnap megszavazott kata-törvénymódosítás ellen.

Szia, kata! A kata, azaz a kisadózó vállalkozások tételes adója egy roppant egyszerű és népszerű adózási forma Magyarországon. A kisvállalkozók egy bizonyos éves bevételi összeghatárig nem fizetnek semmilyen adót, mindössze havonta 50 ezer forintot (ez a mostani árfolyamon kb. 120 euró), ebben benne van minden, és a kapcsolódó adminisztráció is minimális.

Ilyen alacsony adóteher mellett egyszerűen nem érte meg adót csalni, így a kata jelentősen hozzájárult a gazdaság kifehérítéséhez is.

Volt persze hátulütője is: mivel a katás vállalkozó nagyon keveset fizetett a közösbe, nagyjából le is mondott a majdani nyugdíjáról. Emellett sok cég kényszerítette bele a katás vállalkozási formába az alkalmazottait, hiszen így nem ő fizette utánuk a járulékokat. Közben a katás vállalkozó végső soron többet keresett, mint alkalmazottként, hiszen kevesebb adót kellett maga után fizetnie, mint amennyit a cég fizetett volna utána.

Cserébe viszont lemondani kényszerült a szociális védőhálóról, amit a foglalkoztatotti lét biztosított – és ami az összeomló magyar egészségügyet és a majdani nyugdíjakra is hatással lévő demográfiai trendeket elnézve amúgy sem ér sokat.

A kata tulajdonképpen egy kompromisszum volt a rossz gazdasági rendszert fenntartó állam és a sokat dolgozni és jobban keresni akarók között: rengeteg munkával még ebben a rendszerben is lehet előrejutni, dolgozzatok, pörgessétek a gazdaságot, cserébe békén hagyunk titeket.

Ebben a kata a nyolcvanas évek önkizsákmányoló GMK-zásának az utódja: az állam akkor is hátrébb lépett, és azt mondta: dolgozzatok csak a gazdasági munkaközösségeitekben munka után, a szabadidőtökben is, ha előbbre akartok jutni. Lett is belőle egy kiégett generáció.

A kata ennyire nem késztet önkizsákmányolásra, de messze nem ideális az a rendszer, amiben sima alkalmazottként jóval nehezebb egyről a kettőre jutni. De pont ezért éltek vele olyan sokan, mert vele még ebben a rendszerben is el lehetett érni magasabb jövedelmet, ráadásul motiválta is a vállalkozót, hogy többet dolgozzon.

Azzal viszont, hogy ezt most a kormány gyakorlatilag eltörölte, a katázók tömegeit taszította bizonytalanságba.

Szia, Igor! Nemrég Szlovákia szintén egy gazdaságpolitikai döntés miatt égett lázban: Igor Matovič inflációellenes csomagját gyorsított eljárásban tárgyalta és fogadta el a parlament. A pénzügyminiszter május 16-án mutatta be a csomag tervét, két nap múlva átment a kormányülésen, május 24-én megszavazta a parlament, majd az elnöki vétót megtörve június 22-én újra megszavazta.

Ha nincs az elnöki vétó, bő egy hét alatt törvény lett volna a javaslatból (illetve kellett volna valamennyi idő, hogy az elnök aláírja), így azonban a folyamat kicsit tovább tartott egy hónapnál. Ez alatt az idő alatt a javaslatot darabjaira szedte a média, mindenki elmondta róla a véleményét pro és kontra – igaz, Matovič kikerülte a szakmai egyeztetést.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Eduard Heger

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Várható események:

  • a Markíza közzéteszi a Focus felmérését a pártpreferenciákról
  • a lengyel ellenzék a lex Tusk nevet viselő törvény ellen tüntet
  • Hongkongban gyertyás felvonulást terveznek a pekingi Tienanmen téri vérengzés évfordulójának alkalmából

A Ferencváros 2002 után ismét bejutott a női kézilabda Bajnokok Ligája fináléjába, miután 30-29-re legyőzte a dán Esbjerget a budapesti négyes döntő szombati elődöntőjében. (mti)