Napunk

Napunk newsfilter: Slobodník rámutatott, miért is jobb még mindig ez a kormány, mint az előzőek

Bernard Slobodník. Fotó - TASR
Bernard Slobodník. Fotó – TASR

1. Folytatódik a Kuciak-gyilkosság pere, Bernard Slobodník ismét nyugtalanító dolgokat mondott. 2. Richard Sulíkot mint embert nem kell szeretnünk, de az tény, hogy gazdasági miniszterként teszi a dolgát.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. A szlovák rendőrség egy kft. volt egy oligarcha kezében

Kedden folytatódott a bírósági tárgyalás a meggyilkolt Ján Kuciak és Martina Kušnírová ügyében. Mások mellett Bernard Slobodník, korábbi magas rangú rendőr, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó egységének egykori vezetője tett vallomást.

Slobodníkot még 2020 őszén, a „Tisztítótűz” nevű akció keretében vették őrizetbe, kezdettől fogva együttműködik a rendőrséggel. A korábbi főrendőr neve nem ismeretlen a téma iránt érdeklődőknek, több nagyinterjút is adott az elmúlt év folyamán (az egyik elsőt Monika Tódovának a Denník N-en), ahol részletesen beszélt arról, milyen állapotok uralkodtak a rendőrségen belül a Fico-kormányok alatt, hogyan lett a belső kör tagja, és hogyan fogadott el először kenőpénzt. A mai nap folyamán Slobodník több korábbi állítását megismételte, de mondott új dolgokat is.

Bödör érdeke = a rendőrség érdeke. Slobodník szavaiból egyértelműen kiderül, hogy az említett időszakban a rendőrségen belül Norbert Bödör nyitrai vállalkozónak legalább akkora szava volt, mint Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitánynak. Bödör bármibe beleszólhatott, és leginkább az érdekelte, hogy a „mi embereink” ne kerüljenek a rendőrség látószögébe, vagy ha már ott vannak, olcsón megússzák a találkozást.

Slobodník elmondta, hogyan helyezte őt nyomás alá Bödör, hogy szabotálja a Technopol-ügyben zajló nyomozást Kočner érdekében, amiért 300 ezer eurót kaphattak volna. Slobodník ugyanakkor azt állítja, hogy ő ezt a pénzt elutasította. Állítása szerint semmit nem akart Kočnertől, akiről Bödör többször úgy nyilatkozott, mint aki közel áll hozzá, de a politikai garnitúrához is.

Ha nem nyomozhattak, szóltak az újságíróknak. Slobodník szerint Gašpar és Bödör csak akkor enyhített a gyeplőn, ha egy adott ügyről már elkezdett írni a média. Ilyen esetekben már nehezebben diktálhattak, így a volt rendőr szerint olyan helyzet állt elő, hogy ha egy ügyet vizsgálni akartak, de nem tehették, szóltak az újságíróknak.

Roman Kvasnica, Kuciakék ügyvédje szerint pont ez vezethetett az újságíró meggyilkolásához is. Ján Kuciak ugyanis a Technopol-ügyről is írt, Slobodníkkal kétszer is találkoztak. Kuciak halála után azonnal hívatta őt Bödör és Gašpar, hogy megtudják, miről beszélt az újságíróval. Slobodník azt hazudta, hogy egy, a Mohi atomerőművel kapcsolatos ügyről beszéltek, amit Bödör nem hitt el.

Slobodník először beszélt a mai vallomása folyamán arról is, hogy Tibor Gašpar utasítását követően jelent meg a Kuciak-gyilkosság helyszínén Róbert Krajmer, a korrupcióellenes egység vezetője, és Peter Hraško, a NAKA akkori vezetője. Az volt a feladatuk, hogy ügyeljenek rá, „nehogy a mieink csináljanak ott valami hülyeséget”.

A két magas rangú rendőr jelenléte már akkor szemet szúrt a sajtónak, mivel elvileg semmi keresnivalójuk nem lett volna egy gyilkosság helyszínén. Slobodník vallomása szerint Bödör később is élénken érdeklődött az ügy iránt.

Béla is hívott. A volt magas rangú rendőr tehát lényegében a feletteseként kezelte a nyitrai oligarchát, és állítása szerint hallotta, ahogy az Ficóval, Kaliňákkal telefonál, de beszélt „Bélával vagy a Kapitánnyal” is, mikor a Smer a Híddal és az SNS-szel kormányzott. (Bugár 2020-ban ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy nem tudja felidézni, mikor és miről beszélt Bödörrel.)

Slobodník mai vallomása tehát megerősíti azt a képet, ami a kormányváltás óta elkezdődött nagyszabású letartóztatási hullám óta kialakult a Fico-kormányokról: Norbert Bödör a Fico és Kaliňák biztosította politikai fedezéknek köszönhetően szinte egy magáncégként irányítja a rendőrséget, ami kizárólag ezen csoport érdekeinek megfelelően működik.

Ez bizony nagyon úgy néz ki, mint egy klasszikus bűnszervezet.

Korbács és kalács. Bernard Slobodník valaha nagymenő főrendőr volt, egy befolyásos bűnszervezet tagja. Az őrizetbe vétele óta azonban egy megtört ember benyomását kelti. Hiába tett szert jelentős bevételekre törvényszegő magatartásának köszönhetően, azt is elmondta, hogy ha valami nem jött össze, akkor megalázás és sértegetés következett: Bödörék nyilván nem fogták vissza magukat, hiszen egy korrupt zsaru ugyan kinek panaszkodhatott volna.

Mikor pedig látták, hogy Slobodníknak kétségei vannak, bekeményítettek. A rendőr nyomkövető eszközt talált az autóján, és mint megtudta, Kočner és Bödör arról írogattak egymásnak, hogy nyilvánosságra hoznak valamit a lányáról, hogy „fejezze be az ugrálást”.

Mondhatnánk, hogy ilyen ez a popszakma, de ez a magatartás remekül illusztrálja, miért kellett egy kormányváltás ahhoz, hogy ebből a sok mocsokból legalább valami napvilágra kerüljön. És hogy mi vár ránk, ha Fico és bandája visszakerül a hatalomba.

2. Sulíknak talán távoznia kell Matovičcsal, de ez nem lesz arányos csere

Richard Sulík kedden bejelentette, hogy nem kell aggódni a tél miatt, Szlovákiában elegendő gáz áll rendelkezésre 2023 márciusáig. Ez az információ különösen fontos ezekben az időkben, mikor Oroszország karbantartási problémákra és másféle ürügyekre hivatkozva folyamatosan csökkenti az Európába áramló gázszállítást, gazdasági összeomlással fenyegetve a nyugati országokat és folyamatos drágulást előidézve.

Az SaS vezetője délután sajtótájékoztatót is tartott, ahol az aktuális koalíciós válságról beszélt.

Ez így nem mehet tovább. Az előzményeket ismerjük: az SaS felmondta a koalíciós szerződést: vagy ők mennek, vagy Igor Matovič pénzügyminiszter, mivel elegük van abból, hogy az OĽaNO vezetője pokollá teszi az életüket.

Ezt Sulík a mai sajtótájékoztatón is elismételte. Legfőbb okokként a közpénzekkel való hazardírozást, a fasisztákkal való együttműködést és a koalíciós szerződés ismételt megsértését nevezte meg, bár elismerte, hogy ez utóbbiban az SaS is ludas.

Sulík nagyon határozottnak tűnt a távozással kapcsolatban, egyben azt is leszögezte, hogy ha esetleg folytatódna az együttműködés a jelenlegi partnerekkel, akkor az új koalíciós szerződést a jelenlegi parlamenti erőviszonyok alapján képzeli el. Vagyis nem az SaS 6 százalékos választási eredményéből, hanem a képviselők számából kiindulva.

Ebben az esetben az SaS feltehetően megerősödve kerülne ki a válságból, de ezt látják Boris Kollár és Veronika Remišová is, akik érthető módon nincsenek elragadtatva az ötlettől.

Menjen Matovič és Sulík is? Jelenleg az OĽaNO térfelén pattog a labda, bár a párt eddig semmi jelét nem adta, hogy hajlandó lenne beáldozni a miniszterét. Az erőviszonyokat ismerve itt Igor Matovič személyes döntéséről lesz szó, ő pedig nem a belátásáról híres.

Elterjedt az a forgatókönyv, miszerint Matovičcsal együtt Sulíknak is távoznia kellene a miniszteri székből, ez így arányosabb lenne, ráadásul az OĽaNO vezetőjének egója sem sérülne annyira. Ezzel a lehetőséggel valószínűleg az SaS-ben is számolnak, és bár egy ilyen csere megoldást jelenthet a koalíció problémáira, az ország így egy alkalmatlan miniszter mellett egy egészen tűrhetőtől is megszabadulna.

Az kétségtelen, hogy Richard Sulík egyáltalán nem ártatlan az Igor Matovičcsal való konfliktusban, de tévedés lenne azt állítani, hogy a jelenlegi helyzetért egyenlő mértékben lennének felelősek.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Igor Matovič

Ján Kuciak

Kuciak-ügy

Marian Kočner

Napunk newsfilter

Norbert Bödör

Richard Sulík

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Hatályba lépett az Egyesült Államok fizetésképtelenségének elkerülését lehetővé tevő törvény, miután Joe Biden a kongresszusi elfogadás után aláírta dokumentumot. Az elnök a törvény aláírása alkalmából kiadott közleményben hangsúlyozza, hogy annak nyomán 2025. január 1-ig felfüggesztik az amerikai államadósság felső korlátját, és 2025. január 2-án automatikusan az akkori államadósság válik a törvényben megállapított felső eladósodottsági plafonná.

Robert Fico kijelentette, hogy tiszteli Gautam A. Rana amerikai nagykövetet, ezért részt vesz a június 8-i fogadáson, amelyet a nagykövetség a függetlenség napja alkalmából rendez, és amelyre a Smer elnökét is meghívták.

Svédország még a júliusi csúcstalálkozó előtt csatlakozhat a NATO-hoz, mondta Jens Stoltenberg főtitkár, miután találkozott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. A következő találkozó Svédország, Ankara és a NATO között egy hét valósul meg. (reuters)

Egy 67 éves férfi vesztette életét abban a lakástűzben, ami ma délelőtt ütött ki Kassán, a két sérültet, egy 28 és egy 60 éves férfit eszméletlenül szállítottak kórházba. (tasr)