Napunk

Hogyan alakulhat az ukrajnai háború? Az amerikai titkosszolgálat három forgatókönyvvel számol

Fotó - TASR/AP
Fotó – TASR/AP

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Az oroszok múlt héten foglalták el Liszicsanszkot, jelenleg Ukrajna területének hozzávetőlegesen egyötödét tartják megszállás alatt. Volodimir Zelenszkij minden beszédében elmondja, hogy az összes elfoglalt terület vissza fog kerülni Ukrajna ellenőrzése alá, de morális szempontból a jelenlegi helyzet rosszabb, mint azokban az időkben, amikor az orosz sereg megszégyenülve vonult el Kijev környékéről.

Oroszország folytatni fogja a támadásokat Donbaszban, céljai közt szerepel Szlovianszk és Kramatorszk elfoglalása. Ha megnézzük azt a pusztítást, amit az orosz tüzérség hagy maga után, az említett városokra nem vár semmi jó.

Arról, hogy mire számíthatunk a közeljövőben, Avril Haines, a Nemzeti Hírszerzés igazgatója beszélt. Az amerikaiak, akik már a háborút megelőzően és annak folyamán is bizonyították, hogy valóban jó információkkal és elemzésekkel rendelkeznek, három lehetséges forgatókönyvet vázoltak fel.

Ukrajna számára az első forgatókönyv lenne a legrosszabb. Ennek értelmében az orosz hadsereg nem áll meg Donbaszban, hanem előrenyomul, és még nagyobb területet foglal el az országból. Az Oroszországi Föderációhoz csatolnák például a Herszoni területet, ahol a megszállók már többször elhalasztották a tervezett népszavazást.

A legközelebbi események azonban Donbaszra összpontosulnak. Miután az ellenőrzésük alá vonták a Luhanszki területet, az oroszok a teljes Donyecki terület elfoglalására fognak összpontosítani – ehhez hozzávetőlegesen még 40 százalék hiányzik, az említett Szlovianszk és Kramatorszk városok mellett Bahmut is a célpontjaik közé tartozik.

A nyugati segítségnek és a Liszicsanszk, valamint Szeverodonyeck területéről történő taktikai átcsoportosításnak köszönhetően azonban az ukránok sikeresen feltartóztathatják az orosz sereget, így azoknak a Donyecki terület elfoglalása hónapokig is eltarthat.

Kirill Mihajlov elemző a lehetséges forgatókönyveket az ukránpárti pesszimista szemszögéből közelítette meg. Két lehetőséget lát, és mindkettő egyformán rossz. Az első lehetőség, hogy Oroszország a Luhanszki terület elfoglalása után lassabb előrenyomulással fogja folytatni az offenzívát, melynek célja minimum a teljes Donyecki terület elfoglalása lesz.

A másik opció szerint Oroszország megerősíti pozícióit az önhatalmúlag kikiáltott donbaszi szeparatista köztársaságokban, részben pedig az elfoglalt területeken (harkivi, zaporizzsjai, herszoni) is, ezt pedig a ukrán politikai helyzet befolyásolására és tárgyalások folytatására fogja használni.

A második forgatókönyv patthelyzettel számol. Ennek értelmében Oroszország kerülne részlegesen fölénybe, de képtelen lenne a frontvonalakon túl messzire nyomulni. Haines szerint ez hosszú, kimerítő háborúhoz vezetne.

Ezt a kimenetelt tartja a legreálisabbnak.

Ez a forgatókönyv Mihajlov szerint hosszú távon inkább Ukrajnának kedvezne, amely ezt az időt a haderők átcsoportosítására, mozgósítására és új egységei kiképzésére használná. Amennyiben ez a forgatókönyv valósulna meg, az ukránok

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Orosz–ukrán háború

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Nyolc ember vesztette életét orosz támadásokban a kelet-ukrajnai Kurachove városában, közölte az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője. (čtk)

A parlament döntése értelmében a kormány megadóztathatja a villanyerőművek többletbevételeit, arról viszont még nem határozott, hogy melyik erőműnek mennyit kell fizetnie. A parlament kedden gyorsított eljárásban módosította az energiatörvényt, mely beemeli a szlovák jogrendbe az erőművek túlzott nyereségének megadóztatásáról szóló októberi uniós megállapodást. Az erőművek ugyanis a piaci rekordot jelentő energiaárakból profitálnak, miközben a valós termelési költségeik sokkal alacsonyabbak.

Egy utas azt állította éppen vajúdik, ezért kényszerleszállást hajtott végre egy repülőgép Barcelonában. A gép 28 utasa kapott az alkalmon és illegálisan lépett be az országba. A rendőrség néhányukat már elfogta. (čtk)

Szlovákia további több mint 10,3 millió euró értékű katonai segélyt nyújt Ukrajnának, döntött mai ülésén a Heger-kabinet. (tasr)