Napunk

Hogyan alakulhat az ukrajnai háború? Az amerikai titkosszolgálat három forgatókönyvvel számol

Fotó - TASR/AP
Fotó – TASR/AP

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Az oroszok múlt héten foglalták el Liszicsanszkot, jelenleg Ukrajna területének hozzávetőlegesen egyötödét tartják megszállás alatt. Volodimir Zelenszkij minden beszédében elmondja, hogy az összes elfoglalt terület vissza fog kerülni Ukrajna ellenőrzése alá, de morális szempontból a jelenlegi helyzet rosszabb, mint azokban az időkben, amikor az orosz sereg megszégyenülve vonult el Kijev környékéről.

Oroszország folytatni fogja a támadásokat Donbaszban, céljai közt szerepel Szlovianszk és Kramatorszk elfoglalása. Ha megnézzük azt a pusztítást, amit az orosz tüzérség hagy maga után, az említett városokra nem vár semmi jó.

Arról, hogy mire számíthatunk a közeljövőben, Avril Haines, a Nemzeti Hírszerzés igazgatója beszélt. Az amerikaiak, akik már a háborút megelőzően és annak folyamán is bizonyították, hogy valóban jó információkkal és elemzésekkel rendelkeznek, három lehetséges forgatókönyvet vázoltak fel.

Ukrajna számára az első forgatókönyv lenne a legrosszabb. Ennek értelmében az orosz hadsereg nem áll meg Donbaszban, hanem előrenyomul, és még nagyobb területet foglal el az országból. Az Oroszországi Föderációhoz csatolnák például a Herszoni területet, ahol a megszállók már többször elhalasztották a tervezett népszavazást.

A legközelebbi események azonban Donbaszra összpontosulnak. Miután az ellenőrzésük alá vonták a Luhanszki területet, az oroszok a teljes Donyecki terület elfoglalására fognak összpontosítani – ehhez hozzávetőlegesen még 40 százalék hiányzik, az említett Szlovianszk és Kramatorszk városok mellett Bahmut is a célpontjaik közé tartozik.

A nyugati segítségnek és a Liszicsanszk, valamint Szeverodonyeck területéről történő taktikai átcsoportosításnak köszönhetően azonban az ukránok sikeresen feltartóztathatják az orosz sereget, így azoknak a Donyecki terület elfoglalása hónapokig is eltarthat.

Kirill Mihajlov elemző a lehetséges forgatókönyveket az ukránpárti pesszimista szemszögéből közelítette meg. Két lehetőséget lát, és mindkettő egyformán rossz. Az első lehetőség, hogy Oroszország a Luhanszki terület elfoglalása után lassabb előrenyomulással fogja folytatni az offenzívát, melynek célja minimum a teljes Donyecki terület elfoglalása lesz.

A másik opció szerint Oroszország megerősíti pozícióit az önhatalmúlag kikiáltott donbaszi szeparatista köztársaságokban, részben pedig az elfoglalt területeken (harkivi, zaporizzsjai, herszoni) is, ezt pedig a ukrán politikai helyzet befolyásolására és tárgyalások folytatására fogja használni.

A második forgatókönyv patthelyzettel számol. Ennek értelmében Oroszország kerülne részlegesen fölénybe, de képtelen lenne a frontvonalakon túl messzire nyomulni. Haines szerint ez hosszú, kimerítő háborúhoz vezetne.

Ezt a kimenetelt tartja a legreálisabbnak.

Ez a forgatókönyv Mihajlov szerint hosszú távon inkább Ukrajnának kedvezne, amely ezt az időt a haderők átcsoportosítására, mozgósítására és új egységei kiképzésére használná. Amennyiben ez a forgatókönyv valósulna meg, az ukránok

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Orosz–ukrán háború

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Az erős szél áramkimaradásokat okoz Nyugat-Szlovákiában. A probléma összesen 11 ezer felvevőhelyet érint, az elhárításán dolgoznak. (tasr)

A Zsolnai Járási Hivatal felszólította az embereket, hogy ha nem fontos, ne hagyják el az otthonaikat, és ne utazzanak autóval Észak-Szlovákiába. A belügy szerint így az utak felszabadulnak a bevetett technikai eszközök számára. (dennikn)

Nyolc autó ütközött össze a D1-es autópályán a Poprádtól Eperjes felé tartó irányban. A rossz látási körülmények, az erős szél és sűrű havazás miatt több utat lezártak a Tátra alatt, beleértve az I/18-ast Poprád és Szepesjánosfalva között. (tasr)

Légiriadót rendeltek el szombat reggel Ukrajna egész területén – derült ki a lakosság értesítésére szolgáló hivatalos forrásokból. (mti)