Napunk

Hiába a rekordgyenge forint, kevés élelmiszer olcsóbb Magyarországon, mint nálunk – FRISSÍTVE

A dél-komáromi Tesco parkolója. Fotó - Napunk/Kacsinecz Krisztián
A dél-komáromi Tesco parkolója. Fotó – Napunk/Kacsinecz Krisztián

Csaknem egy hete van mélyrepülésben a forint az euróhoz képest, a középárfolyam 410 körüli, a pénzváltók 390-395 forintot adnak 1 euróért. Megnéztük, a forint bezuhanásával párhuzamosan mennyire lendült fel a bevásárlóturizmus a szlovák-magyar határ mentén. Vajon tényleg megéri egy nagybevásárlás végett az olcsó csirke far-hát országába utaznunk?

„Az ásványvizet is Magyarországon vesszük, mert itt nem kell visszaváltani a palackot” – mondja egy középkorú házaspár férfi tagja a dél-komáromi Tesco parkolójában, amely – nyilván üzleti megfontolásból, a bevásárló turizmust így is ösztönözve – közvetlenül az Erzsébet híd lábánál épült fel jó pár évvel ezelőtt. Szombaton dél körül kerestem fel a szupermarketet, a parkoló még mindig tele volt, és nagyjából fele-fele arányban találtam szlovák és magyar rendszámú személyautókat.

A Komáromi járásból érkező házaspár egyébként nagyjából kéthetente jár át Magyarországra elintézni a nagybevásárlást. Nemcsak a határátkelő melletti Tescóban, hanem a Pennyben, sőt az Aldiban is rendszeresen vásárolnak, amely Komáromban nincs is, legközelebb csak Tatabányán. Azt mondják, Magyarországon jobb minőségű élelmiszerekhez jutnak hozzá olcsóbban, elsősorban a gyenge forint és nyilván az árstop miatt is. Főleg húst és hentesárut vásárolnak odaát.

Egy másik, idősebb észak-komáromi házaspár olajért és cukorért jött a magyar Tescóba. Mindkét termék hatósági áras. Főleg az előbbit éri meg itt vásárolni, hiszen a napraforgó étolaj literje Szlovákiában több mint egy euróval drágább. A kristálycukor viszont néhány napja elfogyott, a polc kongott az ürességtől, tudjuk meg a házaspártól, akik két-három hetente vásárolnak a határ túloldalán. A bevásárlóközpontban azóta pótolták a hiányt.

Nemcsak komáromi, hanem vágsellyei, galántai, érsekújvári jelzésű gépkocsikat is látunk a parkolóban. „Csak átutazóban vagyunk, nem járunk ide vásárolni túl gyakran” – tudom meg az egyik vágsellyei rendszámú autó tulajdonosától. „Mindenhol drágaság van, sehol sem éri meg jobban” – teszi hozzá legyintve.

Megszólítok egy fiatalabb, kisgyermekes családot is, a szülők éppen most pakolják be a bevásárlást a csomagtartóba. „Jóformán csak radlert meg Túró Rudit vettünk” – tudom meg az anyukától. A férj Magyarországon dolgozik, ennek ellenére gyakrabban vásárolnak Szlovákiában, még akkor is, ha a forint átváltásán veszítenek. „Szlovákiában adnak a minőségre, sok élelmiszert még a hagyományos, csehszlovák receptúrák alapján készítenek el” – mondja az apuka. Hozzáteszi: tapasztalata szerint a forint gyengülésével párhuzamosan emelkedik több termék ára, a ketchupé például majdnem megduplázódott.

A hatósági áras sertéscombért megéri átjönni. Fotó – Napunk/Kacsinecz Krisztián

A határ mentén élő vásárlókhoz hasonlóan mi is összehasonlítottuk néhány termék, főleg az alap élelmiszerek árát, köztük

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Árstop

Bevásárlóturizmus

Forint

Komárom

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak