Napunk

Napunk newsfilter: Az alsóhatári maffiózóknak bűnhődniük kell, a dél-szlovákiai markológépek egy kicsit megpihennek

Idősebb Dora Ferenc. Fotó - TASR
Idősebb Dora Ferenc. Fotó – TASR

1. Végleges ítélet született az alsóhatári maffiózók ügyében. 2. Hernádi Zsolt: Nagy a kockázata a hatósági áras üzemanyagnak.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Végleges ítélet született az alsóhatári maffiózók ügyében

Apa és fia is 25-25 év letöltendő börtönbüntetést kapott. Idősebb és ifjabb Dora Ferenc ügyében a Legfelsőbb Bíróság döntött, amely megerősítette a Specializált Büntetőbíróság ítéletét.

Hiába kért teljes felmentést minden vád alól és újratárgyalást idősebb Dora Ferenc, az ő esetében vagyonelkobzást is elrendeltek, valamint a legszigorúbban őrzött börtönben kell letöltenie a kiszabott 25 évet. Az elsőrendű vádlott nem vett részt a tárgyaláson, otthon várta a döntést, a lábán egy nyomkövetővel.

A tettestársak, Alföldi László 25 évet, Szamaránszky Roland pedig 18 évet kapott.

A volt alsóhatári polgármester, Dora Ferenc és fia által megrendelt gyilkosságok, a strómanok eltüntetése, az adócsalások és a maffiakapcsolatok évek óta szörnyülködést váltanak ki a Nagymegyer–Dunaszerdahely–Galánta háromszögben élők körében. Itt élnek köztünk ezek a figurák és bűntársaik, akik pár ezer euróért elrabolnak és megfojtanak bárkit, és savval hintik be azt, akit az útjukban áll, vagy kényelmetlen a számukra.

Az ő esetük azt mutatja, hogy a gengsztervilág Dél-Szlovákiából nem tűnt el, csak újabb szereplők nyomulnak be a régiek helyére. A tanúvallomásokból megismert bűncselekmények részletei olyan számításból, hidegvérrel elkövetett gyilkosságok, amelyek egy bűnszövetkezet zavartalan működését voltak hivatottak biztosítani.

Strómanok és álrendőrök. A beismerő vallomásokból olyan sztorit ismerhetünk meg, amely több forgatókönyvet is szállítana egy maffiasorozathoz.

Képzeljük el ezt a fülledt, álmos Dél-Szlovákiát, ahol a telkek végén vagy a határban egy markológép ássa a gödröket a strómanok hulláinak. Álrendőrök bilincselnek meg és rabolnak el célszemélyeket, akiket örökre eltüntetnek.

Bugár György, Nagy Zsolt és mások vallomásaiból hajmeresztő dolgok derülnek ki. A gazdasági csalások haszonélvezői pedig luxusautón furikáznak és egzotikus helyen nyaralnak.

Egészen félelmetes, ahogy egy kis falu polgármestere, aki volt független jelölt, majd az MKP és utána a Híd is támogatta, hosszú éveken át építget egy bűnszövetkezetet, ápol maffiakapcsolatokat és követ el gazdasági csalásokat a bűnüldöző szervek orra előtt, és eközben Tibor Mikuš akkori megyeelnök kitünteti a „sikeres munkájáért”.

Ma pont került a 2020 júliusában kezdődött tárgyalás végére. A Legfelsőbb Bíróság ma megerősítette, hogy a rosszfiúknak bűnhődniük kell. A dél-szlovákiai markológépek egy kicsit megpihennek.


2. Hernádi Zsolt: Nagy a kockázata a hatósági áras üzemanyagnak

Irigykedve nézzük, hogy Magyarországon olcsó, ársapkás 480 forintos üzemanyagot tankolnak. Az árszabályozásból azonban még komoly, országos gondok lehetnek.

Magyarországon relatív üzemanyaghiány van, mondta Hernádi Zsolt a Mol elnök-vezérigazgatója az ATV heti Napló című műsorában Sváby Andrásnak. Az árszabályozás minden esetben hiányhoz vezet, jegyezte meg a Mol-vezér, és már túl vannak azon a ponton, ameddig szabad lett volna tartani az ársapkát.

Hernádi szerint az ország azzal hazardírozik, hogy lesz-e elég készlet, ugyanis az árszabályozás fogyasztásnövekedést von maga után. 480 forintos ársapka mellett, nem érkezik elég import, mert egész egyszerűen nem éri meg Magyarországra szállítani.

Óvatosan jelezte, hogy baj lehet, mert most tartalékolni kellene a százhalombattai finomító tervezett leállása miatt, és nyáron egyébként is körülbelül a harmadával ugrik meg a fogyasztás az élénk turizmusnak köszönhetően, viszont nem sikerül olyan mértékben spájzolni, mint ahogy kellene.

Hernádi azt mondta, augusztusban az állami stratégiai készletből kérnek majd felszabadítást, amit vissza kell tölteni oda, de egyelőre nem látszik, ezt hogyan tudják megoldani.

A közeljövőben a térségben az olajfinomítók kapacitásproblémái miatt kell aggódni, mert

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Benzinár

Legfelsőbb Bíróság

Mol

Napunk newsfilter

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak