Napunk

Nem csak propaganda: tényleg nagyobb a nyugtalanság a magyar–szerb határnál a bevándorlók fegyveres összetűzése után

Kerítésépítés a magyar–szerb határnál 2015-ben. Fotó - Andrej Bán
Kerítésépítés a magyar–szerb határnál 2015-ben. Fotó – Andrej Bán

A déli határon szintet lépett az erőszak, mivel a migránsokat felfegyverezték, nem fogjuk ezeket az embereket beengedni, mondta Szijjártó Péter magyar külügyminiszter hétfőn a magyar Országgyűlésben.

Eleged van a propagandából, és több igazi hírt olvasnál? Támogasd a Napunk.sk-t, ahol csak valós híreket közlünk, és a hírek hátterét is feltárjuk. 2024-es költségvetésünkből legalább 30 ezer euró hiányzik, kérjük, adományoddal járulj hozzá, hogy változatlanul végezhessük a munkánkat jövőre is. Köszönjük, hogy a független újságírás oldalán állsz!

A migránstéma újra felpörgött a magyar kormány és a propaganda kommunikációjában, és a kormány a magyar–szerb határnál egy új határvédelmi egység létrehozásáról is döntött, amelyet „határvadász” testületként emlegetnek.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken bejelentette, aláírta a „határvadász” egységek felállításáról szóló kormányhatározatot. Ennek értelmében 2200 határvadászt képeznek ki, majd fokozatosan 4000-re akarják növelni a számukat. Orbán szerint a határsértések brutálisabbak és agresszívabbak lettek, ezért van szükség az új egységre.

A terv ambiciózusságát árnyalja, hogy a hivatalosan „fegyveres biztonsági őröknek” nevezett határvadászok fizetése mindössze havi bruttó 260 ezer forint lesz (kb. 650 euró), amihez bruttó 400 forintnyi (alig egy euró) órabéres kiegészítés társul a határmenti szolgálatok idejére, valamint éjszakai pótlék.

A magyar kormányzati kommunikáció azonban ezúttal nem feltétlen túloz, amikor a feszültség növekedéséről beszél a magyar–szerb határ mentén. Szijjártó Péter július 4-én, csak két nappal azután járt Szabadkán, hogy a város melletti makkhetesi erdőben véres leszámolásra került sor bevándorlók között. Ezt az esetet pedig a helyiek is fordulópontként értékelik a menekültekkel és bevándorlókkal való együttélésükben.

Az eddigi legkomolyabb eset

Az esetre július 2-án, szombat hajnalban került sor a Szabadkától északra fekvő, kertvárosi környéknek számító makkhetesi erdőben. Bevándorlók egy csoportja támadt rá egy másikra lőfegyverekkel. A hivatalos közlemények egy halottról és hét sérültről szóltak, utóbbiak közül egy 16 éves iráni lányt válságos állapotban szállítottak kórházba.

Korábban is voltak összetűzések a migránsok között, mondta a Napunknak Tómó Margaréta újságíró, a Szabad Magyar Szó szabadkai munkatársa, aki a helyszínről tudósított a lövöldözésről. Nem a helyi lakosok és a migránsok szoktak összekapni, hanem a migránsok egymás között, teszi hozzá az újságíró. Most viszont történt egy lényeges változás.

„Az nem volt jellemző, hogy éles lőfegyverrel támadjanak egymásra, korábban főleg kést használtak – ilyen esetek nemcsak Szabadkán, hanem Rábé környékén (Törökkanizsa településrésze – a szerk. megj) és más határmenti településeken is előfordultak, a horvát határ közelében is, vagy akár Bosznia-Hercegovina területén. Ez volt viszont az eddigi legkomolyabb leszámolás, még ha nem is az első haláleset.”

Rászálltak a taxisokra

A szerb hatóságok úgy reagáltak az esetre, hogy nemcsak Szabadkán, hanem más szerbiai településeken is előállítják azokat a taxisofőröket, akik illegálisan szállítják a bevándorlókat. Ezeket a taxisofőröket vádolják ugyanis azzal, hogy a határhoz viszik a migránsokat, és segítenek nekik megkerülni a hatósági ellenőrzéseket.

Megnőtt a razziák száma, Szabadkán is szemmel láthatóan aktívabbak lettek a rendőrök, de taxisokat tartóztattak le Knjaževac településen is, mondja Tómó Margaréta. Hozzáteszi azonban, hogy szerinte a szerb hatóságok elkéstek ezekkel az intézkedésekkel.

A taxisok kapcsán a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (amely a Fidesz-partner VMSZ helyi ellenzéke) arra figyelmeztetett, a szabadkai városvezetés is hozzájárult a helyzet elfajulásához azzal, hogy lazított a taxizási szabályokon a városban, és már nemcsak taxitársaságok üzemeltethetnek taxikat, hanem „függetlenek” is. A VMDK szerint körülbelül ötven ilyen „független” taxis szakosodott a bevándorlók szállítására a városban és környékén.

Szabadkai „független taxis”. Fotó – VMDK

Talán soha nem tudjuk meg, mi történt

Azt a közvélemény és az újságírók sem nagyon látták, a konkrét incidens kapcsán a Szabadka melletti makkhetesi erdőben mit tett a rendőrség. „Lezárták a környéket, de azt nem lehetett tudni, mi történt az erdőben. A közelben élők azt állították, a rendőrség csak szemlélője volt az összetűzéseknek, és várta, hogy véget érjen az összecsapás, túlságosan nem avatkozott közbe” – mondta Tómó Margaréta.

Továbbra sem tudni, mi történt pontosan, hány embernél volt fegyver, mennyit és milyen fegyvereket koboztak el, tudtuk meg Tómó Margarétától. A helyiek azt állítják, gépfegyverropogást hallottak. A hivatalos információ továbbra is az, hogy egy halott és hét sérült volt, akik közül egy 16 éves lány van súlyos állapotban, akit már Újvidéken kezelnek.

Senki nem erősítette meg, hogy esetleg több áldozat lett volna, amint arról nem hivatalos értesülések alapján beszámolt a sajtó. „A nem hivatalos információk mentős egységektől érkeztek, de azért is kell őket fenntartásokkal kezelni, mert ők sem jutottak be a helyszín mélyére. Vasárnap is volt még fegyveres összetűzés, akkor viszont a mentősöket a rendőrök visszafordították azzal, hogy nincs rájuk szükség” – mondta a vajdasági újságíró.

„Valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, mi történt pontosan a helyszínen, és hogy volt-e több áldozat.”

A szerb kormány tétlen

Míg Magyarországon a kormány és a sajtó azonnal „felkarolta” a témát, Szerbiában semmilyen politikai következményei nem lettek az ügynek.

Ez volt az első alkalom, amit a belügyminiszter nem használt ki arra, hogy kiálljon a sajtó elé – minden migránsokkal kapcsolatos letartóztatást kihasznál eddig arra, hogy elmondja, mindenki biztonságban van, mondja Tómó Margaréta.

A szabadkai önkormányzat szintén azt mondja, nem illetékes az ügyben, a rendőrség végzi a munkáját – hozzáállásukat élesen bírálta is az említett VMDK.

Szijjártó Péter szabadkai látogatásán hangsúlyozta, hogy ezt a problémát közösen kell megoldani, de erre a jelen lévő szerb külügyminiszter nem reagált, teszi hozzá Tómó Margaréta. „Azon kívül, hogy a taxisokat ellenőrzik, túl sok szigorítás nem tapasztalható, hivatalos álláspont pedig nincs a makkhetesi erdőben történt bűncselekmény kapcsán.”

Félni kezdtek a helyiek

Több forrásból is megerősítették, hogy a lövöldözés nyomán valóban megnőtt a feszültség Szabadkán és környékén.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Illegális bevándorlás

Menekültek

Orbán Viktor

Szijjártó Péter

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak