Napunk

Az amerikai demokráciáért aggódnak

Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága. Fotó – supremecourt.gov
Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága. Fotó – supremecourt.gov

Sokan tartanak az Egyesült Államokban attól, hogy szélsőjobbos támadás folyik a Legfelsőbb Bíróság részéről – és a helyzet még rosszabb is lehet. Lapszemlénk.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága pár napja hatályon kívül helyezte az abortuszhoz való alkotmányos jogot, semmissé nyilvánított egy New York állambeli törvényt, amely a kézifegyverek használatát korlátozta, és nagy csapást mért Joe Biden elnök klímaprogramjára.

Az amerikaiak 61 százaléka gondolta úgy márciusban, hogy az abortusznak a legtöbb esetben legálisnak kell lennie, derült ki a Pew Kutatóközpont felméréséből. Az amerikai Legfelsőbb Bíróság megváltoztatta az 1973-ban a Roe kontra Wade ügyként elhíresült döntést, amely garantálta az abortuszhoz való alkotmányos jogot.

Az 1973-as döntés értelmében alkotmányellenes az abortusz állami szintű szabályozása. Egy Texasban élő, kétgyermekes családanya szerette volna megszakítani a harmadik terhességét, de ez Texas államban csak akkor volt lehetséges, ha veszélybe került az anya élete. Szövetségi szinten pert nyert, a Legfelsőbb Bíróság 7:2-es többséggel az anya javára döntött.

Sokan lázadoztak a Legfelsőbb Bíróság friss döntése ellen, és az amerikai demokrácia végét jelentették be. Ian Buruma arra emlékeztet, hogy kevesebb figyelmet szenteltek az abortuszvita azon elemének, hogy a katolicizmus erősen reakciós vonalának folyamatos térnyerése történik az amerikai közéletben. A katolikusok is megosztottak az abortuszhoz való jog kérdésében, körülbelül fele-fele arányban támogatják, illetve ellenzik. Viszont a kilenc legfelsőbb bírósági bíró közül öt a katolicizmus ultrakonzervatív irányzatához tartozik, szerintük az embriónak is van lelke.

Korábban a konzervatív protestánsok is támogatták a Roe-ügyben hozott döntést. Körülbelül egy évtizeddel később már a progresszív szekularizmustól védték az intézményeket, például a fajilag szegregált keresztény főiskolákat, és több esetben összefogtak a radikális katolikusokkal. Közös célkitűzésük is lett: lebontatni a az alkotmány alkotói által felhúzott, az államot és az egyházat elválasztó falat.

Pár nappal a nagy visszhangot kiváltó abortuszról szóló döntést követően a Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy Washington államban egy futballedző a mérkőzések után imaórákat tarthat egy állami középiskolában. Ebben az esetben azzal a precedenssel szakítottak, hogy a vallási megnyilvánulásokat magánügyként kezeljék a közintézményekben.

Az alkotmány és a katolikusok

A radikálisok a „vallásszabadságra” hivatkoznak, csak hát az egyház és az állam szétválasztása a legtöbb protestáns demokráciában, az Egyesült Államokban is, éppen a vallásszabadság védelme miatt történt: az amerikai alkotmányt úgy alkották meg, hogy megvédje a vallási autoritást az állami beavatkozástól, és az államot attól, hogy egy vallás rátelepedjen.

A korábbi félelmek, írja Buruma, ma valós fenyegetések: a katolikus radikálisok és a protestáns fanatikusok a vallási meggyőződésüket a közre próbálják ráerőltetni. Egy „hagyományos erkölcsi rendre hivatkoznak”, ami náluk a keresztény erkölcsi rend szigorú értelmezését jelenti. Ha így folytatják, hamarosan hatályon kívül helyezik a Legfelsőbb Bíróság hét évvel korábbi döntését, amely elismeri az azonos neműek házassághoz való jogát.

Olyan kultúrharcba keverednek a felek, amelyben már nem lehet politikai kompromisszumokat kötni, mert a vallási ortodoxia ezt felülírja. A politikában minden alkuképes, a vallásban nem. Ez az intézmények szétesése felé vezet, megnyitja az utat a karizmatikus demagógok és az erőszak politikája előtt.

Összehangolt támadás

Soros György szerint az amerikai közvéleményt felkavarta, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Amerikai Egyesült Államok

Legfelsőbb Bíróság

Szélsőségek

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak