Napunk

Napunk newsfilter: Ahogy bővül Boris Kollár családja, úgy szűkül Sulík mozgástere

Boris Kollár. Fotó - TASR
Boris Kollár. Fotó – TASR

1. Boris Kollár is kiterítette a lapjait. 2. Sokkolta a világot az Abe Sindzó japán exkormányfő elleni merénylet.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Kollár helyre tette Sulíkot

Immár hagyomány, hogy Szlovákiában a nyarat kormányválságok fűszerezik, szerdán az SaS nyújtott be ultimátumot Eduard Heger kormányfőnek. Ennek részletei még mindig nem ismertek, csak a legfontosabb pont került napvilágra, nevezetesen Igor Matovič távozása a kormányból.

Csakhogy a labda ebben az esetben nem kizárólag az SaS és az OĽaNO térfelén pattog, a Sme rodina is érintett, és Boris Kollár nem afféle ember, aki szótlanul tűrné, ha valaki megpróbálja ráborítani az asztalt.

(Elvileg a Za ľudínak is kéne hogy legyen véleménye, de az ő pozíciójuk világos: ez a párt addig létezik, amíg ez a kormány megmarad.)

Kollár bicepszet villant. Kollár már szerdán sem ujjongott az SaS ultimátumának hírére, „elmegyógyintézetnek” nevezve a helyzetet, de pénteken tovább ment. Egyrészt elutasította a koalíciós szerződés megváltoztatását (márpedig ha Sulíkék felmondták a mostanit, valószínűleg új kell majd, ha még maradni akarnak), másrészt kijelentette, hogy Sulík zsákutcába manőverezte magát, ebből „a stamasztikából egyedül kell kimásznia”, és hogy ő nem fogja támogatni az SaS főnökének „kitalációit”.

Az erős szavak mellé Kollár bicepszet is villantott, megerősítve a már egy ideje terjedő pletykákat, miszerint Romana Tabák, Ján Krošlák és Jozef Šimko képviselők hamarosan a Sme rodina színeiben folytatják. Ezzel a frakció 20 fősre növekszik, amivel ismét a második erő lesz a kormánykoalíción belül.

Üzletember. Szlovákia nagy része számára Sulíkék ultimátuma Matovič távozásáról szól. Kollár viszont valószínűleg nem ezt látja benne – az ő szemében Sulík épp felrúgni készül egy egyezséget, amibe korábban mindenki belement. Márpedig Boris Kollár köreiben az ilyesmi nem szokás. És mondhat bárki bármit, Kollár kapcsán ezt nem lehet vitatni – az egyezségeket be szokta tartani. E szokását feltehetően még azokban az időkben fejlesztette ki, mikor még más, veszélyesebb körökben mozgott, ahol az adott szó megszegése akár életveszélyes következményekkel járt.

A másik fontos körülmény, hogy a koalíciós szerződés megnyitása feltételezhetően a kormányon belüli pozíciók újraosztásával is jár majd – Matovič és Sulík ide vagy oda. Az 2020-as megegyezés szerint az OĽaNO 6, a Sme rodina 3, az SaS 3, a Za ľudí 2 minisztériumot kapott.

Időközben a Za ľudí szétesett, és tagjainak egy része az SaS-hez csatlakozott, így most tkp. 4 minisztériumuk van és 19 képviselőjükkel a második legnagyobb koalíciós frakciónak számítanak. Ha a koalíciós szerződést megnyitnák, ezekkel a válatozásokkal kezdeni kellene valamit, sőt talán további eltolódások is jöhetnének.

Ezért is tartotta fontosnak Kollár még most jelezni, hogy jön hozzá három képviselő, akikkel ismét az ő pártja lesz a második számú erő a koalícióban. Vagyis ha valaki esetleg ismét osztozkodni akarna, akkor számoljon a Sme rodinával is.

Tabák, Krošlák, Šimko. De ki ez a három képviselő, akik végül Kollár nagy Családjában köthetnek ki?

Két teniszező és egy polgármester. Krošlák és Tabák az OĽaNO-ból távoztak. Előbbi még 2021-ben, mivel nem tetszett neki Matovič politikai stílusa.

Romana Tabákot akkor tették ki az OĽaNO frakciójából, mikor megvédte Ficót az őrizetbe vételtől, de a képviselőnő korábban is csak a botrányaival került be az újságokba, alapvetően folyton olyan benyomást keltve, mintha maga sem tudná, mit keres voltaképp a politikában. Bár ma még azt nyilatkozta, ő nem tud arról, hogy belépne a Sme rodina frakciójába, ez az ő esetében nem jelent semmit – újabb színfolt lehet Kollár családjában, hiszen nyitva hagyta, mit fog tenni szeptemberben.

Kettőjükkel szemben Jozef Šimko, Rimaszombat polgármestere igazi politikai veterán, számos párt színeiben megfordult (KSČ, VPN, HZDS, HZD, SMS), és 2020-ban a szélsőséges ĽSNS listáján került be a parlamentbe.

Šimko még polgármesterként kezdett együttműködni az akkor megyefőnök Marian Kotlebával, és így került fel az ĽSNS listájára, igen előkelő helyre.

A szélsőséges eszmékhez valójában nem sok köze van, leginkább

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Boris Kollár

Japán

Jozef Šimko

Napunk newsfilter

Romana Tabák

SaS

Sme rodina

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak