Napunk

Mozgalmasan indult a martosi tábor: Potápi a Nagy-Magyarország-térkép miatt magyarázkodott, Kövér attól tart, az USA csicskásai leszünk

Kövér László előad Martoson. Fotó - MTI
Kövér László előad Martoson. Fotó – MTI

A magyarországi politikai elit néhány képviselője a Komárom melletti Martoson gyülekezett szerdán, és látogatásuk nem járt botrányok nélkül.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Esterházy Közéleti Tábor néven szervezte meg idén a korábbi évekből ismert Martfesztnél ezúttal szerényebb, a közéleti programokra fókuszáló rendezvényét Gubík László Esterházy Akadémiája a magyarországi Nemzetpolitikai Kutatóintézettel együttműködésben.

A tábor szerdai nyitónapja nem múlt el botrányok nélkül: Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár a szlovák külüggyel keveredett konfliktusba, Kövér László házelnöknek pedig az ukrajnai háborúról tett nyilatkozata keltett figyelmet.

Nem akarják megmondani, hogyan kell élni

A tábort egyébként egy kapuavatással nyitották meg – a kaput a Csemadok egykori országos elnöke, Hrubík Béla faragta – Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára közreműködésével. Habár Menczer funkciója szerint a kétoldalú kapcsolatokért felel, a rendezvényen csak a magyar oldal képviselői vettek részt, szlovákiai állami tisztségviselők nem voltak jelen.

„Nem mi akarjuk megmondani, hogy hogyan kell élni akár itt a Felvidéken, akár másutt, ehelyett a külhoni magyar közösségek igényeit meghallgatva igyekszünk támogatni és segíteni őket” – mondta el nyitó beszédében Menczer Tamás.

Keszeg István, Martos polgármestere, Menczer Tamás kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkár és Gubík László, az Esterházy Akadémia igazgatója. Fotó – Napunk – Kacsinecz Krisztián

Nem sajtónyilvános, de azért vannak kivételek

Ez az egy esemény volt a táborban, ahova a független sajtó képviselői bejutottak – a Napunk kérdésére a tábor szervezői azt válaszolták, a rendezvény nem sajtónyilvános. Ezt a rendezvény főszervezője, Gubík László is megerősítette a Napunknak.

A magyar kormány által támogatott Ma7 ennek ellenére a helyszínről tudósíthatott a Kövér László és Potápi Árpád fémjelezte szerda esti közéleti fórumról, amelyről az MTI is beszámolt.

Szlovák külügy: hiányzik az empátia

Mielőtt még maga a tábor elindulhatott volna, már sor került egy pengeváltásra Potápi Árpád János államtitkár és a szlovák külügyminisztérium között. Potápi ugyanis kedd este egy fotót posztolt a Facebookra szerdai szlovákiai és csütörtöki szerbiai látogatásáról, amelyen egy Nagy-Magyarország-térkép előtt ül.

A szlovák külügy úgy reagált Potápi fotójára, hogy az államtitkár szerintük a múltban él.

„Az, hogy Magyarország állami tisztségviselője szlovákiai látogatását úgy jelenti be, mint egy felvidéki látogatást Nagy-Magyarország térképe előtt ülve, egy újabb példája annak, hogy a magyar fél figyelmen kívül hagyja ismételt felhívásainkat a kölcsönös empátiára, amely a szomszédsági kapcsolatokban fontos. Evidens, hogy a Nagy-Magyarország-térkép az államtitkár úr számára fontos üzenet a szlovákiai állampolgárok felé, hogy továbbra is a múltban él. A külügyminisztérium ennek ellenére nem hagy fel elhivatottságával, hogy a kapcsolatainkért megtegyük a lehető legtöbbet, és a jelenkorra fókuszáljuk őket, ahogy azt nemrég Budapesten Szlovákia és Magyarország diplomáciájának vezetői, Ivan Korčok és Szijjártó Péter bemutatták” – áll a külügyi tárca állásfoglalásában.

Potápi válasza: ez a közös történelmünk

Potápi a szerda esti fórumon szólt vissza Korčokéknak. A térképek a múltat képviselik, annyiban, hogy történelmi térképek, mondta az államtitkár a Ma7 tudósítása szerint.

Ha a történelmi dolgok sértik a szlovák külügyet, akkor el kellene feledkeznünk arról is, hogy Pozsony évszázadokig magyar főváros volt – tette hozzá Potápi.

„A szlovák külügynek érdemes volna elolvasni Zuzana Čaputová köztársasági elnök borsi beszédét, melyben elmondta, a magyar történelem nagyjai a szlovák történelem nagyjai is, illetve azok a szlovákok, akik Magyarországon tevékenykedtek, Magyarországot erősítették” – mondta még az államtitkár.

Potápi Árpád János Martoson. Fotó – MTI

Kövér ezúttal szólt a szlovákoknak

A martosi rendezvény első napjának közéleti fórumán Kövér László is fellépett. A magyar házelnök tavaly nyáron azzal idézett elő diplomáciai kalamajkát, hogy nem szólt a szlovák diplomácia képviselőinek, hogy részt vesz a kitelepítettek emlékére emelt somorjai emlékmű avatásán. Idén Kövér körültekintőbb volt, és szabályosan értesítette a szlovák felet látogatásáról.

Kövér Martoson vázolta világpolitikai elképzeléseit. „Amit az európai politika ma művel, az teljesen valóságidegen politika, olyan politika, amely teljesen figyelmen kívül hagyja a saját választópolgárainak a legalapvetőbb egzisztenciális érdekeit is” – mondta a magyar házelnök. Az Európa jövőjéről szóló vita lényege Kövér szerint az, hogyan helyezkedjen el Európa úgy, hogy az Amerikának megfeleljen – derült ki az MTI tudósításából.

A világpolitikai vita Kövér szerint arról szól, „hogyan legyünk csicskásai, kisegítő hadai annak az Egyesült Államoknak, amely azzal a kihívással küszködik, hogy nem lesz a világ egypólusú, hanem abba az irányba halad, hogy több hatalmi központ alakul ki”. És hogy vajon mi dönti el az emberiség jövőjét? Az, „hogy ezek között a hatalmi központok között a kooperáció vagy a versengés dominál majd”.

A martosi tábor helyszíne. Fotó – MTI

A felelős: Amerika

Az „előállt helyzetért” Kövér szerint alapvetően az Egyesül Államok a felelős:

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Kövér László

Martos

Orosz–ukrán háború

Potápi Árpád János

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak