Napunk

Napunk newsfilter: Szerény szlovák Stranger Things: Sulík megkockáztatja, hogy megint visszatér a Fico-féle Tótágas, de ez Matovičon és Hegeren is múlik

Richard Sulík. Foto N – Tomáš Benedikovič
Richard Sulík. Foto N – Tomáš Benedikovič

1. Az SaS ultimátummal távolítaná el Matovičot, de ha nem sikerül, számolnia kell Fico visszatérésével. 2. Martos idén messze nem valami bennfentes önigazolás lesz, kár, hogy nem nyilvános.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Sulík felmondta a koalíciós szerződést, vagy Matovič megy, vagy az SaS

Az immár permanensnek tekinthető kormányválság legújabb fordulója olyan, mint a Stranger Things negyedik évadának fináléja szerényebb kiadásban.

Az évadban olyan dolgok történtek, amiket már ezerszer láttunk, viszont a cselekmény több helyszínen játszódott: Richard Sulík Hellfire Clubja ugyanis egy ideje már nem jár be a koalíciós tanácsra.

Az évad utolsó fejezetében Richard „Tizenegy” Sulík „epikus” csapást mérne Igor „Vecna” Matovičra azzal, hogy ha utóbbi nem távozik a kormányból, akkor a Hellfire Club otthagyja Hawkinst. Ennek viszont az lehet a következménye, hogy a kormányt megint felfalja a Tótágas.

Ahogy az már egyszer megtörtént. 2012-ben főleg Sulík miatt dőlt be Iveta Radičová kormánya – az engesztelhetetlenül libertariánus SaS úgy sem volt hajlandó megszavazni a csőd felé száguldó Görögországnak nyújtandó segélyt, hogy a szavazást Radičová a saját kormányával szembeni bizalmi szavazással kötötte össze.

Előrehozott választás jött, amit Robert Fico úgy megnyert, hogy négy évig egyedül kormányzott a Smer – ekkor épült ki a maffiaállam, aminek a tevékenysége végül Jan Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásában csúcsosodott ki.

Ha mostanában lenne előrehozott választás, azt a Hlas nyerné meg, amely Pellegrini korábbi pártjának, a Smernek a természetes partnere, és nem kizárt, hogy a késsel-villával enni tudó radikálisok pártjának pozícionált Republikát is bevennék a partiba. Jó esély lenne rá tehát, hogy Robert Fico visszatérhetne a kormányba, és megakadna a közélet megtisztulási folyamata, ami már magát Ficót is számonkéréssel és akár börtönnel fenyegeti.

Sulíkék egyelőre csak ultimátumot adtak: felmondják a koalíciós szerződést és új szerződést akarnak, amely szerint Igor Matovič nem lesz tagja a kormánynak. Ha ez augusztus 31-ig nem történik meg, az SaS miniszterei lemondanak.

Ez is megtörtént már egyszer, igaz, más körülmények között: a még kormányfő Matovič Szputnyik-vásárlása után távoztak többek között az SaS miniszterei is. Akkor végül Matovič lemondott, hogy az új kormányban pénzügyminiszterként térjen vissza.

Ezúttal azonban az OĽaNO egyelőre ragaszkodik ahhoz, hogy Vecna valójában nem gonosz, és romantikus üzenetekkel bombázza az SaS-t arról, hogy a nehézségek ellenére is mennyi mindent elértek közösen, és milyen messze jutottak már a Robert „Elmenyúzó” Ficóval szembeni harcban.

Úgyhogy mi, a sorozat nézői izgulhatunk a következő évadig. Feláldozza a forgatókönyv Eduard Heger szimpatikus karakterét, vagy ellenkezőleg: Heger főszereplővé lép elő, és maga intézi el Vecnát? Elesik Hawkins, vagy lehet kisebbségben kormányozni a Hellfire Club nélkül? Ha elesik, visszatér-e a Tótágas Ficóval? Alig várjuk a folytatást.


2. Kár, hogy Martos pont idén nem nyilvános, amikor messze nem valami bennfentes önigazolás lesz

A Martfeszt 2013-ban ellen-Gombaszögként indult, olyannyira, hogy a szervezők konkrétan rászervezték a liberálisnak tartott Gombaszögre. A Covid betett a fesztiváloknak is, és kérdéses, hogy lesz-e még valaha Martfeszt a közéleti programokkal tarkított fesztivál formában, hiszen a léte legalább részben okafogyottá vált, amióta sikerült Gombaszöget is megtörni és elindítani az eltusványosodás útján – már 2021-ben is csak egy egynapos családi fesztivál volt Martoson.

Idén sem lesz Martfeszt. Helyette az Esterházy Akadémia és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet szervez a helyszínen közéleti tábort.

Aki nem követi szorosabban a magyar kormánnyal szimpatizáló hazai oldalakat, az jó eséllyel nem is hallott a táborról. A programnak ezúttal nincs fesztiváljellege, nem lesznek koncertek, márpedig Gombaszögre, Martfesztre, de még Tusványosra is sokkal inkább bulizni mentek a fiatalok, mintsem az olyan – egyébként rajongótáborral is kétségkívül rendelkező – boomerek, mint Kövér László vagy Orbán Viktor világmegfejtéseit hallgatni.

Nemcsak hallani lehetett alig az Esterházy Közéleti Táborról, hanem részt venni is csak előzetes jelentkezés útján lehet rajta; eredetileg június 27-ig kellett jelentkezni önéletrajzzal és motivációs levéllel, ezt meghosszabbították 29-ig.

Több témában is lesznek beszélgetések az eseményen, ami azonban a megnyitót leszámítva nem nyilvános. Végül is érthető, ezúttal nem a Tancsapda vagy Ákos a húzónév, hanem Kövér László – aki ezúttal nem felejtett el szólni a szlovák külügynek, hogy érkezik.

Az előzenekar pedig Menczer Tamás külügyi, illetve Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár; utóbbi egy Nagy-Magyarország-térkép előtt ülve tudatta a Facebookon, hogy Szlovákiába jön, hogy a szlovák külügynek azért mégis legyen valami dolga egy füstölgő közlemény erejéig.

Minderről akár azt is gondolhatnánk, hogy hát oké, Magyarországon ez így megy, a kormány csatolt megmondóemberei elmondják a híveknek, amit annyira szeretnek mondani, és amit azok annyira szeretnek hallani, mindenki kölcsönösen elégedett, aki meg mindezt megzavarhatná, vagy akár utólag bírálhatná, azt oda sem engedik.

Na de a programot elnézve egyáltalán nem erről van szó.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Igor Matovič

Martos

Napunk newsfilter

Richard Sulík

SaS

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak