Napunk

SaS: ha Matovič nem megy, mi lépünk

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

Richard Sulík ultimátumot adott Eduard Hegernek, hogy a nyár végéig távolítsa el Igor Matovičot a kormányból.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A legvalószínűbb forgatókönyv valósult meg: az SaS ultimátumot adott Eduard Heger kormányfőnek, ezzel párhuzamosan pedig felmondta a koalícós szerződést. Igor Matovičot nem akarják a kormányban látni – az azonban kérdéses, pontosan hogy akarják ezt elérni, tekintve, hogy az OĽaNO kiállt a pénzügyminiszter mellett.

Az SaS kibővített országos tanácsülést tartott, melyen egyhangú szavazással döntött arról, hogy felmondja a koalíciós szerződést. „Így nem folytathatjuk” – jelentette ki sajtótájékoztatóján Richard Sulík, aki szerint az államkassza minden politikus számára szent, ám Igor Matovič a saját ötleteit kiszolgáló malacperselyt csinált belőle. Sulík nagyon élesen nyilatkozott a pénzügyminiszterrel kapcsolatban. Szerinte Matovič a koalíció legnagyobb problémája, egymásnak uszít mindenkit, ötleteivel pedig tönkreteszi az országot, melynek már így is van elég problémája.

Sulík most Eduard Heger kormányfő térfelére passzolta a labdát: az SaS felmondja a koalíciós szerződést, és egy újat kér a miniszterelnöktől, melyből egyértelműen következik, hogy Igor Matovič nem lesz a kormány tagja. Emellett további feltételeket is támasztanak majd – ezekről azonban a pártelnök nem beszélt, elmondása szerint a következő napokban véglegesítik a követeléslistájukat. Amennyiben nem sikerül új koalíciós szerződést aláírni augusztus 31-ig, az SaS négy minisztere, Branislav Gröhling oktatási, Richard Sulík gazdasági, Mária Kolíková igazságügyi miniszter, és Ivan Korčok külügyminiszter is feláll a székéből.

„Az, hogy utánunk Fico és a fasiszták jöhetnek, komoly érv számomra. Ám pont ez fog történni, ha Matovič atombombái folytatódnak, ha továbbra is túszként él vissza a családokkal, pedagógusokkal, egészségügyi dolgozókkal” – véli Sulík. Úgy gondolja, hogy az SaS pont azzal válna felelőssé Ficóék visszatérésében, ha most nem cselekedne.

Az OĽaNO hozzáállása Sulík ultimátumához még erősen kérdéses. Már csak azért is, mert a nap folyamán ugyan békülékeny hangnemben üzentek az SaS-nek, hogy a párt maradjon a kormányban, Eduard Hegerék fő üzenete azonban az volt, hogy kiállnak Igor Matovič mellett, Sulíkék követelése pedig szembemegy a koalíciós szerződéssel.

Sulík erre úgy reagált: látta az OĽaNO üzenetét, ám

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Eduard Heger

Igor Matovič

Richard Sulík

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Egy-két hónapon belül stabilizálódhat a piaci helyzet Magyarországon a benzinársapka mai kivezetése után, mondta Hernádi Zsolt Mol-vezér. Pánikvásárlások már nem lesznek Hernádi szerint, de ahhoz hetekre van szükség, mire rendeződik a helyzet az importtal.

Utolsóként Portugália jutott a legjobb nyolc közé a katari labdarúgó-világbajnokságon, miután kedden este kiütéses, 6:1-es győzelmet aratott Svájc felett.

A Smer 5000 eurós büntetést kapott a rimaszombati Regionális Közegészségügyi Hivataltól, mert kormányellenes tüntetést tartottak, és közben megszegték a járványügyi szabályokat. Ez sok pénz egy átlagembernek, de nevetséges összeg egy politikai pártnak, főleg akkorának, mint a Smer. Fico feltehetően ennél drágább konyakkal koccint a partnereivel, ha ünnepelnek valamit. Vagyis azt elvárni, hogy egy ilyen büntetésnek bármilyen visszatartó ereje legyen a smeresek szemében, nevetséges, írja a legfrissebb Napunk newsfilterben Hegedűs Norbert.

Robert Fico szerint nem Magyarországon, hanem Szlovákiában van gond a jogállamisággal, mivel szerinte itt élnek vissza a büntető törvénykönyvvel, hogy „likvidálják az ellenzéket”. Fico ezt az elméletét még semmiféle bizonyítékkal nem támasztotta alá, ellenben a valódi rendőrség, mely a kormányváltás óta hirtelen megtáltosodott, számos bizonyítékkal szolgált arra vonatkozólag, hogy a Fico által felsorolt vádak többségében az ő kormánya volt vétkes, írja Hegedűs Norbert a keddi Napunk newsfilterben.

A marokkói válogatott a legjobb nyolc közé jutott a katari labdarúgó-világbajnokságon, mivel a keddi nyolcaddöntőben gól nélküli rendes játékidő és hosszabbítás után tizenegyesekkel 3:0-ra legyőzte a spanyol együttest. (mti)

Személyautó gázolt el ma délután egy 84 éves gyalogost Pozsonyban a Récsei úton, a gyalogosátkelőn. Az idős nőt sérülésekkel szállították kórházba. Az autó 75 éves sofőrjének szervezetében nem mutatták ki alkohol jelenlétét. A balesetet vizsgálják. (tasr)