Napunk

SaS: ha Matovič nem megy, mi lépünk

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

Richard Sulík ultimátumot adott Eduard Hegernek, hogy a nyár végéig távolítsa el Igor Matovičot a kormányból.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A legvalószínűbb forgatókönyv valósult meg: az SaS ultimátumot adott Eduard Heger kormányfőnek, ezzel párhuzamosan pedig felmondta a koalícós szerződést. Igor Matovičot nem akarják a kormányban látni – az azonban kérdéses, pontosan hogy akarják ezt elérni, tekintve, hogy az OĽaNO kiállt a pénzügyminiszter mellett.

Az SaS kibővített országos tanácsülést tartott, melyen egyhangú szavazással döntött arról, hogy felmondja a koalíciós szerződést. „Így nem folytathatjuk” – jelentette ki sajtótájékoztatóján Richard Sulík, aki szerint az államkassza minden politikus számára szent, ám Igor Matovič a saját ötleteit kiszolgáló malacperselyt csinált belőle. Sulík nagyon élesen nyilatkozott a pénzügyminiszterrel kapcsolatban. Szerinte Matovič a koalíció legnagyobb problémája, egymásnak uszít mindenkit, ötleteivel pedig tönkreteszi az országot, melynek már így is van elég problémája.

Sulík most Eduard Heger kormányfő térfelére passzolta a labdát: az SaS felmondja a koalíciós szerződést, és egy újat kér a miniszterelnöktől, melyből egyértelműen következik, hogy Igor Matovič nem lesz a kormány tagja. Emellett további feltételeket is támasztanak majd – ezekről azonban a pártelnök nem beszélt, elmondása szerint a következő napokban véglegesítik a követeléslistájukat. Amennyiben nem sikerül új koalíciós szerződést aláírni augusztus 31-ig, az SaS négy minisztere, Branislav Gröhling oktatási, Richard Sulík gazdasági, Mária Kolíková igazságügyi miniszter, és Ivan Korčok külügyminiszter is feláll a székéből.

„Az, hogy utánunk Fico és a fasiszták jöhetnek, komoly érv számomra. Ám pont ez fog történni, ha Matovič atombombái folytatódnak, ha továbbra is túszként él vissza a családokkal, pedagógusokkal, egészségügyi dolgozókkal” – véli Sulík. Úgy gondolja, hogy az SaS pont azzal válna felelőssé Ficóék visszatérésében, ha most nem cselekedne.

Az OĽaNO hozzáállása Sulík ultimátumához még erősen kérdéses. Már csak azért is, mert a nap folyamán ugyan békülékeny hangnemben üzentek az SaS-nek, hogy a párt maradjon a kormányban, Eduard Hegerék fő üzenete azonban az volt, hogy kiállnak Igor Matovič mellett, Sulíkék követelése pedig szembemegy a koalíciós szerződéssel.

Sulík erre úgy reagált: látta az OĽaNO üzenetét, ám

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Eduard Heger

Igor Matovič

Richard Sulík

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak