Napunk

Elmenjek fesztiválozni most, hogy itt az új Covid-hullám? Minek nézzek utána nyaralás előtt? Meddig vagyok fertőző? (Kérdések és válaszok)

A fesztiválokon nincsenek semmilyen korlátozások. Fotó - TASR
A fesztiválokon nincsenek semmilyen korlátozások. Fotó – TASR

Európában és Szlovákiában is növekszik a pozitív esetek száma, az eddig megszokottól eltérően ezúttal a nyári szabadságok és fesztiválok időszakában.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Ez a cikk választ ad a fontos kérdésekre az új mutációkról, szabályokról, de arról is, mit érdemes megfontolni a kockázatos rendezvények, fesztiválok vagy nyaralások során.

Milyenek az új alvariánsok, a BA.4 és a BA.5 tünetei?

A tudósok egyelőre nem bizonyították, hogy a BA.4 és BA.5 alvariánsok más tüneteket okoznának, mint az eredeti omikron. Ezek a tünetek nagyon hasonlítanak a megfázás vagy az influenza tüneteire, és a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) a következőképpen határozza meg őket:

  • magas láz vagy hidegrázás,
  • tartós köhögés (több mint egy órán át vagy több epizód 24 óra alatt),
  • az ízlelés és szaglás megváltozása vagy elvesztése,
  • légszomj,
  • levertség,
  • izomfájdalom,
  • fejfájás,
  • bedugult orr vagy nátha,
  • étvágytalanság,
  • hasmenés,
  • rosszullét.

Mikor menjek tesztre?

Az alvariánsok ezen a téren sem különböznek az eredeti omikrontól. Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) a következő eljárást ajánlja:

„Ha a Covid-19 tüneteit észleli magán, azonnal tesztelje le magát. Az eredményre való várakozás alatt tartsa be a karantén szabályait. Ha szoros kontaktusban volt valakivel, aki Covid-19-cel fertőzött, legalább 5 nappal az eset után tesztelje le magát. Az eredményre való várakozás alatt a karanténszabályok alapján járjon el.”

A Covid-19-cel fertőzött személyek átadhatják a fertőzést két nappal a tünetek megjelenése után vagy két nappal a pozitív teszt előtt, ha tünetmentes lefolyású fertőzésről van szó. A CDC azt írja, hogy az esetek többségében épp 1–2 nappal a pozitív teszt előtt és 2–3 nappal a tünetek fellépése után kerül sor az átadásra.

A szakemberek azt ajánlják, teszteljük le magunkat a fertőzés után, a társaságba való visszatérés előtt is. A tünetek visszaszorulása után ugyanis olyan szubjektív érzésünk támadhat, hogy már nem veszélyeztetjük a környezetünket, miközben a fertőzés után akár tíz nappal is továbbadhatjuk a ragályt.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy semmilyen teszt nem százszázalékos. A negatív eredmény azt jelenti, hogy az illető valószínűleg nem fertőző, de ez sem biztos. Ha tehát a negatív teszteredmény ellenére a Covid tüneteit észleljük magunkon, a szakemberek azt ajánlják, maradjunk karanténban, és ismételjük meg a tesztet.

A fertőzés után hány nappal jelentkeznek a tünetek?

Az alvariánsok lappangási ideje a feltételezések szerint megegyezik az eredeti omikronéval. Az annyiban különbözött elődeitől (az alfától és a deltától), hogy a Covid tünetei gyorsabban jelentkeztek. Egy tanulmány az év elejéről azt mutatta ki, hogy a fertőzéstől számított 2–3 napról van szó, de ez nem törvényszerű.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 5–6 napra teszi a Covid átlagos lappangási idejét. A fertőzéstől a tünetekig viszont akár két hét is eltelhet.

Veszélyesebbek az új mutációk, mint az eredeti omikron?

Egyelőre semmi nem bizonyítja, hogy az új alvariánsok veszélyesebbek lennének az emberi szervezet számára, mint az eredeti omikron. A gond velük az, hogy gyorsabban terjednek, mivel hatékonyan kivédik az oltás vagy a régebbi alvariánsokon való átesés utáni immunválaszt. „Ismét jellegzetes rezisztens mutánsokról van szó, vagyis ez afféle időutazás, amikor mindenki ismét újrafertőződhet” – mondta a Denník N-nek júniusban Boris Klempa virológus.

Az új fertőzéshullám nagy valószínűséggel a kórházban kezeltek és a halálesetek számának emelkedéséhez fog vezetni. Jó hír, hogy a Dél-afrikai Köztársaság esete, ahol már túl vannak a BA.4 és a BA.5 hullámain, azt mutatja, hogy az ország eddigi leggyengébb hullámairól volt szó. Kevesebb halálesetet feltételez ennél a hullámnál a Nature tudományos folyóirat is.

Kaphatok gyógyszert a Covid ellen?

Igen. Szlovákiában hozzáférhetőek azok a vírus elleni szerek, amelyeket a Covid gyógyítása során a rizikós betegeknek adnak. Konkrétan a Lagevrio nevű szerről van szó, molnupiravir hatóanyaggal. A gyógyszert a háziorvos is kiírhatja, és a kórházakban hozzáférhető. Ez a szer azonban nem való minden pozitívan tesztelt számára, hanem csak azoknak, akiknél fennáll a súlyos lefolyás veszélye.

A Paxlovid nevű vírusellenes szer a Pfizer vállalattól egyelőre Szlovákiában nem hozzáférhető. Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter még márciusban ígérte a beszerzését. A központi úniós megrendelésen keresztül akartuk megvásárolni. A tárgyalások viszont a minisztérium szerint sokáig tartanak, ezért egyenesen a gyártóval tárgyalnak. Lengvarský a múlt héten megígérte, hogy két vagy három héten belül Szlovákiában kellene lennie a gyógyszernek. 25 ezer darabról lenne szó.

Akinek pozitív a tesztje, a vény nélkül kapható gyógyszereket is szedheti. A Közegészségügyi Hivatal tanácsa:

Orrdugulás esetén:

Vény nélkül kapható sprayk, orrcseppek legfeljebb 7–10 napig.

Torokfájás esetén:

Vény nélkül kapható gargalizáló folyadékok, sprayk, szopogatós tabletták (a sprayk és a tabletták helyi anesztetikumok is).

Köhögés esetén:

Vény nélkül kapható gyógyszerek a köhögés fajtája szerint és a gyógyszerész ajánlása alapján:

  • Száraz köhögés elleni szerek a száraz köhögés és a köhögési inger ellen.
  • Mukolitikumok a hurutos, produktív köhögés esetén.

Hőemelkedés vagy láz esetén:

  • Vény nélkül kapható gyógyszerek: paracetamol, ibuprofén, acetilszalicilsav.
  • Naproxén- és dikofenáktartalmú gyógyszerek használata is lehetséges.

Immunerősítés:

  • C-vitamin: napi 2 g, 2–3/4 adagban,
  • D-vitamin: napi 1000 IU – több mint 2000 IU napi adag esetén ajánlatos megállapítani a vér D-vitamin értékét.
  • Cink: napi 10–15 mgr – este két órával a C-vitamin bevétele előtt vagy után.

Meddig tart a karantén pozitív teszt után?

Szlovákiában továbbra is öt napig tart a karantén a pozitív eredményű mintavétel után. A karantént elhagyhatja, ha az azt megelőző 24 órában nem voltak a munkavégzést akadályozó tünetei – például magas láz, bél- vagy emésztési problémák. Arról, hogy a tünetek akadályozzák-e a munkavégzést, az orvos dönt. A házi karantén után nyilvános helyeken öt napig FFP2 reszpirátort kell hordani, szabad téren is.

Be vagyok oltva és átestem a Covidon, karanténban kell maradnom, ha pozitív volt a tesztem?

Igen. A karanténkötelezettség azokra is vonatkozik, akik egy, két, három vagy négy adag vakcinát kaptak, de azokra is, akik átestek a megbetegedésen, mindegy, mennyi idő telt el azóta.

Jegyem van egy szabadtéri koncertre, elmenjek akkor is, ha itt az új hullám?

Semmi nem tiltja, hogy elmenjen. Jelenleg semmilyen eseményre vagy rendezvényre nem vonatkozik korlátozás. Azt sem ellenőrzik, hogy a résztvevők be vannak-e oltva.

Kültéren kisebb a fertőzés veszélye, mint beltéren. A kockázatot viszont növeli az emberek nagyobb koncentrációja, ha közelebb vannak egymáshoz. Ha veszélyeztetve érzi magát, tegyen fel reszpirátort, és gyakran és precízen mosson kezet vagy fertőtlenítsen.

Jógázni járok zárt helyiségbe, folytathatom?

A beltéri rendezvényekre sem vonatkoznak korlátozások. Itt viszont nagyobb a fertőzés kockázata. Kivált, ha az egyes tevékenységeknél a résztvevők nem viselnek maszkot vagy reszpirátort. Mivel semmilyen intézkedések nem érvényesek, mindenki saját felelősségére vehet részt ezeken az eseményeken. A fiatalok, akiknek nincsenek egyéb betegségeik, másképp tekinthetnek erre a kockázatra, mint a veszélyeztetettebb idős emberek.

„Bárki, aki kapcsolatban áll olyanokkal, akiket a fertőzés súlyosan veszélyeztet, vagy ő maga veszélyeztetett, meg kellene fontolnia, hogy beltéren ne viseljen-e a jelenlegi hullám idején következetesen reszpirátort (minél több ember van körülötte, annál inkább), és hogy inkább ne kerülje-e teljesen a zárt téren tartott tömegrendezvényeket (főleg az ünnepségeket, de minden más rendezvényt is a rosszul szellőző helyiségekben” – mondja Richard Kollár matematikus.

Ha tart a fertőzéstől, a Covid aktuális regionális helyzetének felmérése is segíthet a döntésben – ha az ön régiójában nem nő jelentős mértékben az esetszám, nyugodtabb lehet, mint azokban a régiókban, ahol nagy növekedést tapasztalni.

Pozitív személlyel találkoztam, karanténba kell vonulnom?

Nem feltétlen. Ha közvetlen kapcsolatban volt pozitív személlyel, csak akkor kell karanténban maradnia, ha ezt az orvosa tanácsolja.

Mi számít közvetlen kapcsolatnak:

  • ha kevesebb, mint két nappal azután találkozott a pozitív személlyel, hogy attól pozitív mintát vettek, vagy jelentkeztek nála a tünetek,
  • ha nem viselt közben maszkot vagy reszpirátort,
  • ha közvetlen testi érintkezésben voltak vagy kevesebb, mint két méterre öt percnél hosszabb ideig,
  • ha közlekedési eszközben tartózkodott legalább öt percig.

Hordanom kell valahol a reszpirátort?

A száj és az orr eltakarása egyelőre csak az egészségügyi és szociális intézményekben kötelező. Ez azt jelenti, ha belép egy rendelőbe, kórházba vagy gyógyszertárba, FFP2-es reszpirátort kell viselnie, amely a száját és az orrát is elfedi.

Az egészségügyi minisztérium elemzőinek vezetője, Matej Mišík szerint számolni kell azzal, hogy rövid időn belül ajánlottá vagy kötelezővé tehetik a reszpirátor használatát egyes helyeken. Egyelőre erre nem került sor.

A veszélyeztetett csoportokhoz tartozóknak továbbra is ajánlott a reszpirátorviselés. Fotó – TASR

Kinek kellene reszpirátort viselnie zárt helyiségekben?

Mindenkinek, aki reszpirátor nélkül nem érzi magát komfortosan. Ha tart a fertőzéstől, bárhol felteheti a reszpirátort beltéren. A szakértők viszont elsősorban azoknak ajánlják a viselését, akiknél nagyobb a kockázata a súlyos lefolyású Covidnak.

Ilyenek az oltatlanok, az immunhiányos emberek vagy a krónikus betegségekkel küzdők és a 60 év felettiek.

A reszpirátor idegesít, és örülök, hogy már nem kötelező. Hol kellene mégis fontolóra vennem a használatát?

A Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ már május végén azt javasolta az Egyesült Államok lakosainak, hogy az új alvariánsok miatt ismét fedjék el az orrukat és a szájukat. A központ igazgatója, Rochelle Walensky egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy azok, akik a magasabb esetszámú járásokban élnek, „meg kellene hogy fontolják a megelőző intézkedéseket a saját kockázatértékelésük alapján”.

Főként azok a veszélyeztetettek, akiknél fennállnak a súlyos lefolyás előfeltételei, mint például az idősebbek, a csökkent immunképességűek vagy a túlsúlyosak.

Silvia Dobrodenková orvos, aki a trópusi betegségekkel foglalkozik, de a hosszú Coviddal is, egy régebbi interjúban a Denník N-nek ajánlotta a reszpirátor viselését a repülőgépen. „A CO2 koncentrációja a repülőgépen akkor emelkedik leginkább, amikor álló helyzetben van, és szinte semmilyen szellőztetés nem működik. Ezekben a helyzetekben nagy jelentőségét látom a reszpirátoroknak. Annak ellenére is, hogy az országok nagy részében a viselésüket nem követelik meg” – mondta az orvos.

Akkor is megfertőződhetek az új variánsokkal, ha háromszor oltottak?

Igen. A BA.4 és BA.5 ki tudja védeni az oltás utáni immuinválaszt. A Nature szerint laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy az oltással kiváltott ellenanyagok a BA.4 és a BA.5 blokkolásánál kevésbé hatékonyak, mint az előző alvariánsok blokkolásánál.

A szakemberek viszont egyetértenek abban, hogy az oltás továbbra is jelentős védelmet nyújt a súlyos lefolyással és az elhalálozással szemben.

Nemrég estem át a Covidon, újra megfertőződhetek az új variánssal?

Igen. „A BA.1 és alighanem a BA.2 sem garancia már, hogy nem fertőződünk meg újra” – magyarázza Boris Klempa virológus. Hozzáteszi, hogy egyes tanulmányok szerint az új variánsok ki tudják védeni az ellenanyagválaszt, amelyet a BA.1 variánssal való megfertőződés váltott ki. A semlegesítő ellenanyagok szintje körülbelül 7,5-szer alacsonyabb.

Valamennyire jó hír, hogy az immunválasz jobb, ha az illető be van oltva és átesett az omikronon. A szer semlegesítő képességének csökkenése ebben az esetben a virológus szerint csak 2,6–3,2-szeres. „Ez megerősíti azt, hogy a hibrid immunitás jó felkészítés a további új variánsokra” – teszi hozzá a tudós.

Két hétre a tengerpartra utazom nyaralni. Mire gondoljak készülődéskor a Coviddal kapcsolatban?

Elsősorban ellenőrizni kell a feltételeket ott, ahova utazik. Ideális esetben ezeket megtalálja a külügyminisztérium honlapján. Néhány országban továbbra is kötelező a reszpirátor viselése a közösségi közlekedésben vagy a reptereken, például Olaszországban vagy Spanyolországban.

Egyes országokban kötelező a reszpirátor bizonyos meghatározott helyeken – például a gyógyszertárakban, Montenegróban a taxikban is maszkot kell viselni.

Ha csökkenteni szeretné a fertőzés kockázatát, tegyen reszpirátort a repülőgépen, akkor is, ha nem kötelező, esetleg azokon a helyeken, ahol sokan tartózkodnak. Az európai országok zöme már nem kéri a Covid-igazolványt.

Ha még csak fontolgatja, hova utazzon, annak is utánanézhet, milyen a pillanatnyi helyzet az adott országban. Az adatokat az ECDC (Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) közli.

Mit tegyek, ha a nyaralás alatt valaki megfertőződik a családból? Jobb mindjárt hazatutazni, vagy vonuljunk karanténba külföldön?

Ha pozitív lett a tesztje, jobban tenné, ha nem utazna haza, hanem karanténban maradna. Az egyes országok különbözőképpen kezelik a pozitív személyeket. A legjobb a külügyminisztérium honlapján ellenőrizni az adott helyzetet. Ha például Olaszországban lesz pozitív a tesztje, saját költségre egy Covid-szállodában helyezik el. „A pozitív személynek jelentkeznie kell a helyi ASL egészségügyi intézménynél (a jelentkezés módja – a Google-be írja be az ASL rövidítést és a tartózkodási címét)” – olvasható a minisztérium honlapján.

A karantén itt hét vagy tíz nap az alapján, hogy beoltott személyről van-e szó. A végén kötelező a teszt.

Horvátországban a minisztérium azt javasolja, tájékoztassuk a szálláshelyet, amely jelenti az esetet. „Ha az orvos megerősíti a gyanút, a szálláshely üzemeltetője biztosítja a vendég számára az izolált helyiséget, maszkot és fertőtlenítőszert, és megkéri, hogy maradjon a megjelölt helyiségben a járványügyisek érkezéséig és a tesztmintavételig, ill. a fertőzött személynek a kórházba való szervezett átszállításáig” – írja a minisztérium.

Ha privát szálláson vagy kempingben tartózkodik, a következő vonalakat hívhatja: 194 (elsősegély/járványügyi szolgálat) vagy 113 (Covid-szolgálat) mindennap 8:00-tól 21:00-ig, ahol megkapja az instrukciókat a további lépésekhez.

Jegyem van egy zenei fesztiválra. Elmenjek akkor is, ha nő az esetszám?

Ezt semmi nem tiltja, semmilyen rendezvény létszámát nem korlátozzák, a belépés pedig nem oltáshoz vagy teszthez kötött. Richard Kollár matematikus azt mondja, hogy egy zenei fesztivál is szuperterjesztő eseménnyé válhat. „A megfertőződés kockázata az új alvariánsok magas reprodukciós száma mellett szinte minden tevékenységnél magas. Ha tehát a fesztivál helyett otthon mennénk el egy koncertre vagy kocsmába, összehasonlíthatóan magas lenne a megfertőződés kockázata.”

Mivel semmilyen intézkedés nincs érvényben, a szakember szerint bármilyen zárt helyiség meglátogatása vagy bármilyen közeli érintkezés kockázattal jár. „Egy fesztivál ezért nem jelenti a megfertőződés kockázatának jelentős fokozását, mindössze összehasonlítható az élet más területeivel” – állítja Kollár.

Ha valakinek aggályai vannak a tömegrendezvények miatt a járványnak ebben a fázisában, azt javasolja, inkább ne vegyen részt ilyeneken. „A fiatalok számára a pandémia jelenlegi időszaka statisztikailag nem jelent kimagasló veszélyeztetettséget, tehát ha a látogatók nem tartoznak valamelyik veszélyeztetett csoporthoz, nincs mitől tartaniuk” – teszi hozzá a matematikus. Egy fesztiválon viszont bárki megfertőződhet, és ezt minden fesztiválozónak szem előtt kell tartania.

Mit tegyek, hogy csökkentsem a megfertőződés kockázatát egy fesztiválon?

Richard Kollár matematikus azt javasolja a szervezőknek, hogy csak akkor szervezzenek fesztivált, amikor a látogatók nincsenek tömegesen kitéve egészségi kockázatnak. „Idén ez a pandémiáról szóló legújabb ismeretek alapján teljesült, így remek hír, hogy a fesztiválok teljes formájukban visszatérhetnek” – mondja Kollár, aki a belépést nem kötné oltáshoz vagy áteséshez.

A látogatóknak azt ajánlja, hogy ha pozitív a tesztjük, a Covid-19 tünetei jelentkeztek náluk, esetleg ha közös háztartásban élnek valakivel, aki az utóbbi tíz napban covidos volt, ne menjenek fesztiválozni. „Tudom, hogy nagyon fogják sajnálni, lehet, hogy a jegyük is elveszik, de könnyen terjedő fertőző betegséggel senkinek nincs helye semmilyen tömegrendezvényen.”

A fesztiválra való elindulás előtt mindenkinek le kellene magát tesztelnie otthon, ami csökkentené a kockázatát, hogy a fesztiválon valakit tudtukon kívül megfertőznek.

Ha valaki veszélyeztetett csoporthoz tartozik, 80 vagy 70 feletti, esetleg komoly krónikus betegségben szenved, amely a Coviddal súlyosbodhat, át kellene gondolnia a tömegrendezvényeken való részvételt. „Ha mégis a részvétel mellett döntenek, amit meg tudok érteni, ajánlom nekik, hogy a lehető legnagyobb mértékben védjék magukat reszpirátorral, legalább ha mások közvetlen közelében vagy zárt helyeken tartózkodnak” – mondja Kollár.

Otthoni tesztelés. Fotó – TASR

Tesztek

Pozitív lett az otthoni gyorstesztem, mit tegyek?

Ha pozitív lett az otthoni gyorstesztje, tájékoztatnia kellene erről a háziorvosát. Pozitívnak minősül, és az orvos dönt arról, hogyan tovább. Nem szükséges személyesen elvinni az orvosnak a tesztet vagy fotót küldeni róla. E-mailen vagy telefonon keresztül vegye fel vele a kapcsolatot.

Pozitívnak minősül az is, akinek pozitív lett a PCR, a LAMP vagy az antigén tesztje. Ha más mint PCR teszt mutatott ki pozitív eredményt, azt nem kell PCR teszttel megerősíteni. Ha tehát pozitív az otthon végezhető gyorsteszt, nem kell PCR tesztre mennie, pozitívnak minősül, és karanténba kell vonulnia.

Bármilyen teszt mutat ki pozitív eredményt, tájékoztatnia kell erről azokat, akikkel közvetlen kapcsolatba került a mintavétel előtti két napon.

Negyvenéves vagyok, mehetek ingyenes PCR tesztre?

Nem automatikusan. Jelenleg nem jelentkezhet ingyenes PCR tesztre mindenki, akinek tünetei vannak. Ha légúti megbetegedés tüneteit észleli magán, otthon kell maradnia és kapcsolatba kell lépnie az orvosával. Az orvos dönt arról, PCR tesztre kell-e mennie. Orvosi beutalóra nincs szükségük a 60 év felettieknek. Ők a korona.gov.sk oldalon jelentkezhetnek a tesztre.

Beutaló nélkül saját költségre jelentkezhet PCR tesztre. Az ár a szolgáltatótól függően változhat. Valahol 40 euróba kerül, máshol akár 70 eurót is fizethet egy tesztért.

Mennyibe kerül az antigén teszt?

Az antigén tesztek ára is szolgáltatótól függően változik. Egyes helyeken továbbra is végeznek antigén tesztet a kórházakban öt euróért, de többnyire drággábbak a tesztek. Jobbára 10 euró alatt árakról van szó, máshol 15 eurónál többet is fizethetünk. Ha antigén tesztre jelentkezne, ellenőrizze a mobil mintavételi helyet, mert számos helyen ezeket megszüntették. Ellenőrizze a teszt árát is.

Mennyibe kerül az otthon végezhető teszt?

Az otthoni tesztek ára a gyógyszertárakban hatóságilag szabályozott, öt euróba kerülnek. Más helyeken is megtalálja őket, de a gyógyszertárakban vásárolt tesztek esetében garantáltnak kellene lennie az árnak és a minőségnek is.

Ha az otthoni tesztem lett pozitív, megjelenek a napi statisztikákban?

Nem. „Az NCZI (Egészségügyi Információk Nemzeti Központja) statisztikái csak a mintavételi helyeken végzett tesztek eredményeit mutatják. Az otthon végezhető teszteket ebbe nem számolják bele” – közölte a minisztérium.

Vakcinák

Kinek kellene megkapnia a negyedik oltást?

Jelenleg a negyedik oltóanyag csak az immunhiányos emberek számára hozzáférhető. Továbbra is az eredeti vakcinákkal zajlik az oltás, a negyedik adag megkezdése őszre várható, amikor az omikron elleni vakcina is hozzáférhetővé válik.

Az öt évnél fiatalabb gyerekemet is beoltathatom?

Jelenleg az ebbe a korosztályba tartozó gyerekeket nem oltják, mivel a Pfizer vállalat Comirnaty vakcinájának vizsgálata zajlik az Európai Gyógyszerügynökségnél, közölte a minisztérium. Pillanatnyilag Szlovákiában csak az öt évnél idősebb gyerekeket oltják a törvényes képviselőik kérelme alapján.

Az 5–11 év közötti gyerekeket a Pfizer vállalat Comirnaty vakcinájával oltják. Az oltóanyag 5–11 éves korosztály számára szánt és speciálisan jóváhagyott típusát adják be nekik, amely a felnőttek számára készült vakcinaadag harmadát tartalmazza.

Van már vakcinánk az omikron ellen?

Nem, Szlovákiában még csak az eredeti változatok elleni vakcinák vannak. Az omikronra szabott vakcinák még nincsenek Európában. Az egészségügyi miniszter azt mondta, hogy az omikronra szabott vakcinák szeptemberben érkezhetnek meg Szlovákiába. „Ha most kezdenénk az oltást, Pfizerrel vagy Modernával tennénk, amelyekből még van tartalékunk. Nem számítok nagy érdeklődésre” – mondta a miniszter. Akkor sem vár nagy érdeklődést, ha meglesz az omikron elleni vakcina. Az új oltóanyaggal fokozatosan kezdik az oltást, először az 50 felettieknél. A miniszter azt mondta, ő beadatja magának a módosított vakcinát.

Decemberben kaptam meg a harmadik adagot, meddig érvényes a Covid-igazolványom?

Ha három adagot kapott, az oltás a beadástól számított egy évig érvényes. Ha két adagot kapott, az érvényesség kilenc hónap.

Egészség

Koronavírus

Nyaralás

Védőoltás

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak