Napunk

Jó tűzrakónak hitted magad? Akkor nézd meg, hogy csinálják a finnek

Illusztrációs fotó – Maurice Sahl/Unsplash/CC
Illusztrációs fotó – Maurice Sahl/Unsplash/CC

Sok minden a feje tetejére állt a mai világban. Azt viszont mégsem gondoltam volna, hogy a tűzzel is ez történik.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Leguggoltam a kemencéhez, összegyűrtem az újságpapírt (még hogy a nyomtatott újság nem jó semmire), rátettem a rácsra, és egy kupacnyi gyújtóst raktam fölé. Aztán, ahogy szoktam, fogtam néhány nagyobb hasábfát, kiraktam belőlük a kis piramist, és a tetejére még ráhelyeztem néhány rönköt. Begyújtottam a gyufát, és merengve figyeltem a lángokat. A tűz gyorsan fellángolt, és már be akartam csukni a kemence ajtaját, amikor a hátam mögött felcsendült Oskar hangja.

„Nem jól csinálod, nem így kell tüzet rakni.” Télen minden nap cserépkályhában fűtök, ősszel egész gyakran rakunk tüzet, és tapasztalt tűzrakónak tartom magam. Ha Oskar nem volna jóbarátom, elküldeném valahova. Csakhogy ő komolyan gondolta, amit mondott. „Mi máshogy rakunk tüzet, spórolunk a fával, és nem füstöljük ki a szomszédokat.” Ez durva beszólás volt. Akkor mutasd meg, mit tudsz, öcsém.

Elfojtottam a tüzet, kiszedtem a fadarabokat, és odaengedtem Oskart a kályhához. Ő közben újabb adag dohányt szúrt a felső ajka alá, és megmutatta nekem ezt a híres finn találmányt. Alulra helyezte a legnagyobb rönköket, azokra a kisebb hasábokat, legfelülre pedig a gyújtóst. Felülről az egészet újságpapírdarabokkal borította be. Vagyis fejjel lefelé rakta meg a tüzet. Meggyújtotta a gyufát, és dicsőségesen elmosolyodott.

Plusz még meghallgathattam az előadását arról, hogy ezt az eljárást (angolul upside down fire) az illetékes kormányügynökség vizsgálta ki, amely technológiák kutatásával foglalkozik, azzal a céllal, hogy korlátozzák a finomszemcsés anyagok termelődését égéskor. Hogy a finneknek ne kelljen belélegezniük a szálló port. Ehhez kaptam még néhány erdőkerülési tippet, és mentünk koccintani. A lángok pedig lobogtak.

A biztonság kedvéért felhívtam Václav kollégát, akinek a nővére, Hana Finnországba ment férjhez. Amikor először begyújtott otthon a kandallóban, a férje hitetlenkedve meredt rá. Egyáltalán nem értette, mit művel.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Finnország

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak