Napunk

Napunk newsfilter: Sargentini csak langyos bevezetés volt, tovább bővült Orbánék bűnlajstroma

Lángol a gabona Lég határában. Kép: HaZZ
Lángol a gabona Lég határában. Kép: HaZZ

1. Orbán Viktor még visszasírja Sargentinit. 2. Extrém szárazság, kizsigerelt természet – mit tehetünk a fogyatkozó ivóvízkészletünkkel?

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

Kedves Olvasók! Az uborkaszezon alatt a hírek is kisebb számban érik el a kommentátorok ingerküszöbét, ezért a nyári szünet alatt előfordul majd, hogy kevesebb eseményhez írunk jegyzetet. A newsfilter eredeti terjedelmében szeptembertől jelentkezik újra. Köszönjük a megértést.

1. Orbán Viktor még visszasírja Sargentinit

Négy évvel ezelőtt meglehetősen nagy felháborodást keltett Fidesz-körökben az Európai Parlament felkérésére született, a magyar közállapotot tárgyaló Sargentini-jelentés. Személyes támadásoktól sem riadtak vissza, illetve a megbélyegzés klasszikus motívumai is felbukkantak kommunikációjukban.

Már biztosan előkészítették a propaganda-fegyvereket, hiszen egy újabb jelentés látott napvilágot a Sargentinié folytatásaként.

Utóbbi folyományaként indult el a 7-es cikk szerinti eljárás Magyarország ellen. A folyamat azonban nem megy gyorsan, a magyar kormány fékező, terelő és obstrukciós technikái valószínűleg jól működnek. Az EU Tanácsa ugyan időnként meghallgatásokat szervez, de sem ajánlások, sem szankciók nem születnek.

Az Európai Parlament türelmetlen. Az ügymenet meggyorsítása érdekében az EU parlamentje újabb jelentést kért, melyet ezúttal Gwendoline Delbos-Corfield, francia zöldpárti EP-képviselő készített, s mely szerint fennáll a veszélye annak, hogy Magyarország súlyosan megsérti az unió alapját képező értékeket. Vagyis azokat, amiket a belépéssel jobbára elfogadott.

A szeptemberben az Európai Parlament elé kerülő új jelentés lényegében azt a 12 területet vizsgálja, ahol a Sargentini-jelentés szerint is aggodalomra okot adó fejlemények történtek.

A nemzetközi és európai intézmények beszámolói alapján véleményezi az alkotmányos rendszer működését, az igazságszolgáltatás függetlenségét, a korrupciót, az adatvédelmet, a véleménynyilvánítás szabadságát, a tudományos, az egyesülési és a vallásszabadságot, az egyenlő bánásmódhoz való jogot, a kisebbségek, a migránsok és menedékkérők jogait, valamint a gazdasági és szociális jogokat, miként a Népszava írja.

De újabb problémák is adódtak, amikkel bővíteni fogják a korábbi ügyeket. Ezek a veszélyhelyzet határozatlan idejű meghosszabbítása, a Pegasus kémprogram felhasználása, a Kúria elnökének megválasztása, a KESMA nevű kormánypárti médiabirodalom, a Magyar Tudományos Akadémia és a Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájának csorbítása, a kormányfüggetlen civilekre nehezedő nyomás.

Hosszú a lista, ahogy Gorcsev Iván mondaná: egy tisztességes kormányfő ennyi idő alatt ennyi bűnt nem is képes elkövetni.


2. Extrém szárazság, kizsigerelt természet – mit tehetünk a fogyatkozó ivóvízkészletünkkel?

Szlovákiát extrém szárazság sújtja. Legsúlyosabb a helyzet délen és keleten, ahol júniusban kevesebb mint 30 mm eső esett. A mezőgazdászok az utóbbi öt év legnagyobb szárazságáról beszélnek.

A szárazság és az orkán erejű szél okozta a napokban, hogy kétszer is kigyulladt a gabona Lég település közelében, s mintegy 30 hektáron égett le a mező. Az ország egyes részein, a mai nap például Nyitrabányán (Handlová) vagy épp a Trencséni járási Tarajosvelcsőcön (Chocholná-Velčice) korlátozzák az ivóvíz fogyasztását. Kiszáradt patakok, csontkemény szántóföldek, sárrá apadt folyók.

A készlet. A Csallóközről mindeddig azt gondoltuk, hogy elegendő vizet tárol az ország számára. Talán ezt a feltételezést is át kell értékelni

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Klímavészhelyzet

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Hétvége politika nélkül (cikkajánló):

Várható események:

  • Németországban a baloldal tüntetéseket tervez
  • Törökországban beiktatják Erdogan elnököt, az eseményen részt vesz a NATO főtitkára, Stoltenberg
  • A szerb ellenzék újabb tüntetést szervez a májusi tömeggyilkosságok miatt

A szlovák tűzoltók szombaton befejezik a tevékenységüket az olaszországi Conselice város térségében, ahol az árvízkárok enyhítésében vettek részt. (tasr)