Napunk

Trambulint vett a gyereknek? Az orvos elmondja, hogyan előzhetjük meg, hogy a móka súlyos sérüléssel végződjön

Fotó N - Peter Lázár
Fotó N – Peter Lázár

Jozef Kubašovský orvosként számos olyan gyereket látott el, aki trambulinon szenvedett balesetet. Azt mondja, nem ellenzi a vásárlását, de bizonyos szabályokat szigorúan be kell tartanunk.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Két gyereke és egy unokája van. Volt, esetleg van az otthonukban trambulin?

Nem, sose volt. A gyerekeimet sose érdekelte, meglátjuk, mi lesz a helyzet az unokánkkal. Tudom, hogy manapság már szinte minden házban van, évről évre több lesz belőlük, és tulajdonképpen én sem ellenzem, azonban néhány szabályt be kell tartani – és ez nem történik meg mindig.

Ezért az első cikket a trambulin veszélyeiről már 2014-ben megírtam, habár a közvélemény gyakorlatilag nem foglalkozott vele, de nekünk, orvosoknak már akkor negatív tapasztalataink voltak. Világos volt számomra, hogy ez a helyzet idővel csak rosszabb lesz.

A szabadidős trambulinhasználat egyébként 1950 körül hódított teret az USA-ban, innen terjedt tovább Ausztráliába, Nyugat-Európába, végül pedig a kelet-európai országokba is. Az első trambulinbalesetről szóló cikk már 1956-ban megjelent.

Orvosként emlékszik az első trambulinbalesetére?

Természetesen. Egy nagyjából 15 éves fiút hoztak be, nagyon súlyos bokatörést szenvedett, melyet aztán meg kellett műtenünk. Ennek hatására kezdtem el behatóbban foglalkozni a trambulinnal, szóval attól kezdve világviszonylatban figyelemmel kísérem a vele kapcsolatos baleseti statisztikákat. Az USA-ban már 1990-ben elkezdtek foglalkozni a megelőzéssel.

Legyünk konkrétak – ön javasolná a szülőknek, hogy vásároljanak a gyerekeiknek trambulint? Én laikusként úgy gondolom, hogy a gyerekeknek jót tesz, ha az egész napos iskolában, számítógép, mobiltelefon előtt töltött idő után ugrálhatnak egy kicsit a kertben.

Nem ellenzem a dolgot, ha a szülők tisztában vannak vele, mi minden történhet és mire kell ügyelni. A legfontosabb a megelőzés, így tehát mindenkinek legalább az alapelveket ismernie kellene.

Mik lennének ezek?

A trambulinon nem szabad egyszerre több gyereknek ugrálnia. Tudom, hogy az emberek több, mint három méter átmérőjű trambulinokat vásárolnak, de akkor is csak egy gyereknek szabadna őket egy időben használnia. Ehelyett mit látunk? Általában öten is ugrálnak rajta, idősebbek fiatalabbakkal keverednek.

Még csak elképzelni se merem, mi történne, ha mondjuk a 13 éves fiú véletlenül ráesne vagy ráugrana a három éves kishúga fejére, esetleg a mellkasára. Más szóval, nagy a kockázat, hogy az egyik gyerek sérülést okoz a másiknak, ráadásul, ha a trambulinon egyszerre több gyerek is ugrál, szinte kezelhetetlenné válnak, bolondoznak – és ilyenkor sokkal kevésbé vigyáznak egymásra.

Ugrálhat a szülő a gyerekével együtt?

Semmi esetre se, az nagyon kockázatos. Amikor ugyanis a felnőtt a gyerek előtt érkezik a becsapódási felületre, a gyerek landoláskor úgy érezheti, mintha járdára vagy betonra érkezne. Az is az alapszabályok közé tartozik, hogy hat év alatti gyerekeknek semmi keresnivalója a trambulinon.

Szóval, ha az ötéves fiam már második éve ugrál a kerti trambulinunkon, szülőként hibát követek el?

Igen. Ha ötéves, egy évet még várnia kellene. Múlt héten volt egy esetünk, egy kétéves gyerek, aki a trambulinon eltörte az alkarját. Ráadásul a szakemberek azt mondják, hogy ha a trambulinon túlságosan kicsi gyerekek ugrálnak, károsodhat az epiphysisük, vagyis növekedési zavar léphet fel náluk.

Egyéb szabályok?

A trambulinnak meg kell felelnie bizonyos technikai követelményeknek – kell, hogy legyen rajta védőháló, a fémvázat és a fémrudakat puha habszivacsnak kell borítania. A legsúlyosabb balesetek, beleértve a halálos kimenetelűeket, akkor következnek be, ha a gyerek kiesik a trambulinból, esetleg ráesik a fémvázra. Figyeljük meg, hogy sok gyerek szándékosan a védőhálótól rugaszkodik el, ugyanis a felnőttekkel ellentétben a gyerekekben nincs túlélési ösztön. A háló azonban a folytonos terhelés alatt egyszer csak feladja, és megtörténik a baj.

Se a trambulin becsapódási felülete, se a szerkezete nem lehet sérült, a csavarok se lehetnek meglazulva. Egy többéves trambulin esetében hány szülő fordít elegendő időt az ellenőrzésre, karbantartásra, esetleg a sérült alkatrészek cseréjére?

Sokan nem is szedik szét télen, hanem kint hagyják a kertben. A gyártó szerint ezzel rövidítik az élettartamát.

Szerintem nagyon hiányzik a felvilágosítás, szükség lenne egy jó minőségű leírásra, útmutatóra, amelyben főként gyerekorvosok és baleseti sebészek szólnának hozzá a témához, és amely a csomagolás kötelező részét képezné. A biztonsági tanúsítvány nem elég, sem az, hogy a gyártók mellékelik a használati utasítást. A probléma ugyanis nem maga a trambulin, hanem az, ahogy a gyerekek viselkednek rajta, és ők nem értenek a biztonságos használathoz, ezért a szülőket kell kellőképpen tájékoztatni.

Legyünk őszinték – hány szülőről mondható el mindez? Mert ha tájékoztatva lennének, talán nem látnánk annyi szabályszegést. Rendszeresen látok egyszerre több gyereket egy trambulinon. Sajnos, az interneten jóval több információt találunk arról, hol vehetünk trambulint, mint arról, hogyan használjuk a biztonsági előírásoknak megfelelően.

Igaz, hogy a szülő jelenléte nem csökkenti a baleset kockázatát?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Baleset

Gyermeknevelés

Nyár

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak