Napunk

Napunk newsfilter: A Volvo megabefektetése után már nem mondhatja Fico, hogy keleten nincs semmi

Richard Sulík. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Richard Sulík. Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. A Volvo villanyautója hajtja majd a szlovák gazdaságot. 2. Sulík: Irány kelet! 3. Nagy Márton: Fájni fog!

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. A Volvo villanyautója hajtja majd a szlovák gazdaságot

Szlovákiába egy újabb autógyártó érkezik, az ország megerősítheti világelső pozícióját, itt készül ugyanis a legtöbb autó egy lakosra vetítve. A svéd Volvo Cars lesz az ország ötödik autógyártója. A Kassa mellett található Valalikyben (Kassamindszent) lévő ipari parkot (Valaliky Industrial Park) szemelte ki a befektető.

A befektetés teljes összege 1,2 milliárd euró, aminek kb. 20 százaléka, egész pontosan 267 millió euró az állami támogatás, ezt az összeget a kormány már jóvá is hagyta. Ez a jelenlegi kormány alatt a legnagyobb volumenű befektetés, amelyért Magyarországgal is versengett Szlovákia, összesen 12 országgal kellett megküzdeni a befektetésért.

A Volvónak, amely a kínai Geely Holding tulajdona, ez lesz a harmadik európai autógyára: eddig Svédországban és Belgiumban készültek a prémium kategóriás autók. Európán kívül az Egyesült Államokban és Kínában gördülnek ki az üzemekből Volvo kocsik. Az üzem építését jövőre kezdik meg, és az első Volvo villanyautó 2026-ban készülhet el Szlovákiában.

A svéd autógyár azt várja a bővítéstől, hogy az évtized derekán az értékesítést évi 1,2 millióra tudja növelni. Az új gyárban már csak villanyautót gyártanak majd. A két európai helyszín éves gyártási kapacitása eléri a 600 000 autót. A Kassa melletti ipari parkban évente kb. 250 000 autó legyártását tervezik. A Volvo Cars jelenleg több mint 40 000 embert foglalkoztat, és tavaly az éves forgalma valamivel 29 milliárd euró alatt volt.

Eduard Heger miniszterelnök a Szlovákiába érkező befektetéssel kapcsolatban két dolgot emelt ki: 1. nagy öröm, hogy a keleti régióban épül meg a gyár, amely sokat lendíthet a leszakadó régió gazdasági helyzetén. 2. az a tény, hogy csak villanyautót szerelnek össze, javítja az ország versenyképességét az új, „zöld” korszakban.

Miért jó ez a régiónak? A Volvo 3 300 embert foglalkoztat majd az ipari parkban, és ehhez jönnek még a beszállítók és az ő alkalmazottaik, ami további több ezer új munkahely kialakítását teszi lehetővé.

Mi szólt Szlovákia mellett?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Nagy Márton

Napunk newsfilter

Richard Sulík

Volvo

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak