Napunk

Napunk newsfilter: Matovič jó hírt hozott, de a több valójában kevesebb

Igor Matovič. Fotó – Tomáš Benedikovič
Igor Matovič. Fotó – Tomáš Benedikovič

1. Matovič jó híreitől még ebben a hőségben is előre hidegrázást lehet kapni. 2. Magyarországról nézve sci-fi az RTVS vezérigazgató-választása. 3. Kilép-e végre teljes terjedelmében a fényre Maroš Žilinka?

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Igor Matovič jó hírt hozott, leginkább saját magának

Igor Matovič még szerdán belengette a Facebookon, hogy csütörtök délután kettőkor bejelent egy jó hírt, amiről annyit árult el, hogy nem a lemondása lesz, ezt a szívességet, mint írta, nem teszi meg a maffiának.

Azt tudni lehetett, hogy a pénzügyminisztériumnak lesz csütörtök délután kettőkor egy sajtótájékoztatója, amin bemutatják az új makrogazdasági és adóbevételi prognózist, így arra lehetett számítani, hogy a jó hír bejelentése is ezen a sajtótájékoztatón várható.

Persze Igor Matovič jó híreitől még ebben a hőségben is előre hidegrázást lehet kapni. A sajtótájékoztatót online követtük, azonban az élő közvetítés azelőtt véget ért, hogy maga a tájékoztató elkezdődött volna.

Ez Matovič politikai karrierjének metaforája is lehetne, mondjuk annak még messze nincs vége, de zökkenőmentesen indult, és egyelőre ugyanúgy nem vezet sehova. Aztán új közvetítés indult, az eseményen Matovič nem volt jelen, a pénzügyminisztérium alkalmazottai egy órán keresztül ismertették a prognózist és válaszoltak az újságírók kérdéseire.

Mikor pedig már bárki azt hitte volna, elmarad a jó hír bejelentése, befutott Matovič is, hogy elmondja: a családsegítő programja kapcsán mindenki azzal riogatott, hogy az jelentős forrásokat von el az önkormányzatoktól, viszont ez szerinte nem igaz.

Bizonyítékképpen mutatott két diagramot: az egyiken az önkormányzatok 2022-es évre tervezett adóbevételei és a prognózis szerint várható bevételei voltak egymás mellé állítva, a másikon ugyanez 2023-ra.

A lényeg: Matovič azt állítja, az önkormányzatoknak még úgy is nagyobb bevételük lesz a tervezettnél – 2022-ben körülbelül 4 százalékkal, 2023-ban 2 százalékkal, hogy a csomagja forrásokat von el tőlük, vagyis egyszerűen nem voltak igazak azok a víziók, hogy az önkormányzatok lehetetlen helyzetbe kerülnek.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Igor Matovič

Maroš Žilinka

Napunk newsfilter

RTVS

Aktuális, Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak