Napunk

Teljes a bizonytalanság a kisebbségi kultúrában a késlekedő KKA-támogatások miatt

A Gimisz Színpad előadása a 2022-es Jókai Napokon. Fotó – Pálinkás Eszter
A Gimisz Színpad előadása a 2022-es Jókai Napokon. Fotó – Pálinkás Eszter

Lassan túl vagyunk az év felén, de még senki nem kapott pénzt a Kisebbségi Kulturális Alaptól, sokaknak még a pályázatát sem bírálták el. A KKA igazgatója kapacitáshiányra hivatkozik, többek szerint az alap nem végzi el a fő feladatát.

Teljes bizonytalanság, így nem lehet előre tervezni, a szolgáltató cégek jóindulatában kell bízni, akik kivárják, hogy majd egyszer megkapják a pénzüket – ilyen és ehhez hasonló dolgokat mondtak azon kisebbségi szervezetek vezetői, akiket a Napunk arról kérdezett, milyen helyzetbe hozta őket, hogy hónapokat csúszik a Kisebbségi Kulturális Alaphoz benyújtott pályázatok elbírálása és a támogatások kifizetése.

Cikkünkből kiderül:

  • hogyan néz ki normális esetben a pályáztatás menete, és ehhez képest mi van jelenleg,
  • milyen hatással van mindez a kisebbségi kulturális szervezetek működésére,
  • mivel magyarázza a helyzetet a KKA,
  • és mit gondolnak erről a pályázó szervezetek vezetői.

Nemrég ért véget a komáromi Jókai Napok, a szlovákiai magyar amatőr színjátszó csoportok és diáktársulatok komáromi tehetségkutató versenye. A szervezők a tehetségkutatót gyakorlatilag hitelből valósították meg. Mint a Paraméter írja, a Jókai Napok szállást és étkezést biztosított a résztvevőknek és az útiköltségeiket is megtérítette, viszont a cégeknek, amik mindezt lebonyolították, egyelőre nem tudnak fizetni, azok gyakorlatilag megelőlegezték a szervezőknek, hogy majd utólag megkapják a pénzüket.

A kialakult helyzet oka, hogy bár a szervezők pályáztak a Kisebbségi Kulturális Alapnál (KKA), ami el is fogadta a pályázatukat és megítélte számukra a támogatást, abból még semmit nem utalt át nekik. A szolgáltató cégekkel évek óta együttműködnek, így azok tudják, hogy ha késve is, de meg fogják kapni a pénzüket, a helyzet azonban így is kellemetlen a szervezőknek is, és nehéz helyzetbe hozhatja a szolgáltató cégeket.

A késedelem a KKA-nál általános: a 2022-es pályázatokat több hónapos késéssel, csak az év elején írták ki, az alap még nem bírált el minden pályázatot, de az utalást még azok közül sem kapta meg senki, akinek a KKA már megítélte a támogatást.

Már a kiírás is hónapokat csúszott

A KKA 2017-ben indult, és a Smer vezette kormánykoalícióban részt vevő Híd egyik legnagyobb sikerének számított. Az eredetileg Molnár Norbert irányította alapnál először 2018-ra lehetett pályázni, akkor voltak a mostanihoz hasonló csúszások az elbírálásnál és a kifizetéseknél.

Egyébként a pályázatokat előző év október-novemberében, legkésőbb december végéig mindig kiírták – emlékszik vissza KKA-támogatásra pályázó szervezet neve elhallgatását kérő vezetője.

Mint a Napunknak felvázolta, a folyamat a következőképpen néz ki. A kiírás után mindenki beadja a pályázatát, majd összeülnek a bizottságok, döntenek és kiértesítik a szervezeteket, hogy mekkora támogatást kaptak. Például egy szervezet kér egy könyv kiadására hatezer eurót, megítélnek neki négyezer eurót. Ez alapján a szervezetnek át kell dolgoznia a projekt költségvetését, majd visszaküldi a kért igazolásokkal együtt, például hogy a szervezet nincs felszámolás alatt vagy nem alkalmazott feketén munkást.

Ekkor megint a KKA van soron: kiküldi a szervezetnek a szerződést, az aláírja és visszaküldi, és a KKA is aláírja. Felteszik egy nyilvános internetes oldalra, mert a szerződést nyilvánosságra kell hozni, ezt követően utalja át a KKA gazdasági osztálya a pénzt.

Ehhez képest a 2022-es pályázatokat nagyon későn, csak februárban írták ki, projekteket csak márciusban tudtunk beadni – mondja az említett szervezet vezetője. „Május közepén kaptunk értesítést, hogy néhány projektünkről – nem mindengyikről – már döntöttek, átdolgoztuk és beküldtük a költségvetést, azóta állunk” – fogalmaz, hozzátéve, hogy ha január lenne, az még beleférne, de mindjárt július van.

Lehetetlen állapot

A Napunk által megkérdezett szervezetek vezetői mind hangsúlyozták, hogy nem a saját szervezetük gondjaira szeretnék felhívni a figyelmet, hanem a probléma általános jellegére.

Számunkra a KKA alapvető forrás, hiszen arra van kitalálva, hogy abból legyen finanszírozva a szlovákiai magyar kultúra és tudományos élet is – mondja Simon Attila történész, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója. A KKA létrehozása szerinte az utóbbi évek egyik legpozitívabb fejleménye volt, de ez a mostani helyzet ellehetetleníti a kisebbségi kultúrát. Ha csak júniusban dől el, mely projektek kapnak támogatást, nagyon nehéz tudományos kutatásokat vagy bármilyen hosszú távú programot tervezni.

Ellehetetlenülnek a szervezetek, mert nem kapják meg azokat a pénzeket, amit a projektjeikre megszavazott a KKA bizottsága – ezt már Bolemant Éva, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás elnöke mondja.

Már az is segítség lenne, ha a szervezetek tudnák, hogy mikorra várhatják a pénzt, teszi hozzá.

A Pozsonyi Kifli 2022-es kalendáriuma. Nehéz év. Fotó – Pozsonyi Kifli / Facebook

Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke szerint sincs rendjén, hogy lezajlik egy országos rendezvény, például a Duna Menti Tavasz, és a KKA bizottsága csak egy héttel később ülésezik.

De ha már született is döntés valamelyik bizottságnál egy-egy projektről, mire a folyamat a végére ér, a szervezők már jóval a rendezvény után vannak – mondja Bárdos. Nagy nehézséget okoz, hogy a szolgáltató cégeknek, amelyekkel a szervezők együtt dolgoznak, mindent meg kell előlegezniük, a szervezőknek olyan szponzorokat kell találni, akik erre hajlandók. Bárdos úgy tudja, egyelőre a legtovább azok a szervezet jutottak, akik már ígéretet kaptak a KKA-tól, de a pénzt még senki nem kapta meg.

Hogyan jutottunk idáig?

Alena Kotvanová, a KKA igazgatója szerint is az az optimális állapot, ha az előző év novemberében vagy decemberében kiírják a pályázatokat. Hogy ez legutóbb nem sikerült, annak több oka is van, írta Kotvanová a Napunk kérdéseire.

Az egyik ok, hogy az előző évben is feltorlódtak a feladatok: 2021 július 30-ig az első négy pályázati kiírás több mint 1400 projektének mindössze 13,8 százaléka jutott el a szerződéskötésig és 6,6 százaléka a kifizetésig. Kotvanovát 2021 júniusában nevezték ki a leköszönő Molnár Norbert helyére.

Alena Kotvanová és a KKA előző igazgatója, Molnár Norbert. Fotó – Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma / Facebook

„Ennek ellenére az év végére az öt kiírás összesen 1555 projektjének 93 százaléka adminisztrálásra és kifizetésre került” – írta az igazgató a Napunknak, hozzátéve, hogy mindezzel párhuzamosan be kellett vezetniük a kulturális szervezetek regisztrációját is és felkészíteni a szakmai tanácsok tagjait; erre az adminisztrációra korábban nem volt szükség.

Bárdos Gyula is említette a Napunknak, hogy többször is beszélt Kotvanová igazgatónővel, aki azt mondta neki,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Kultúra

Szlovákiai magyar

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak