Napunk

Annyira kikészített, hogy éjjelenként bevizeltem. Egy 53 éves férfi elmeséli, milyen volt bántalmazó kapcsolatban élni

Illusztrációs kép. Fotó - Flickr.com/Aditya Doshi
Illusztrációs kép. Fotó – Flickr.com/Aditya Doshi

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Hívjuk őt Ivannak. Ivan 53 éves, két felnőtt gyereke van, akiket már rég nem látott. Egész életében fizikai munkát végzett, szeret kertészkedni, szinte mindent meg tud javítani, kedvence a cseh folkzene műfajába tartozó trampzene.

Ez a cikk Skype-kommunikáció alapján íródott, miután Ivan reagált a nemrég megjelent beszélgetésre. Nem ő volt az egyetlen, de egyedül ő volt hajlandó kérésünkre megírni azt, ami vele történt.

„Tudom, hogy az emberek nehezen fogják elhinni, és nem fér majd a fejükbe. Nem hibáztatom őket, a saját anyám se hitte el” – mondja, miközben a szavait igazoló papírkupacot mutatja: orvosi jegyzőkönyveket, feljelentéseket a válással kapcsolatos iratokat. A 15 évnyi rémálom elfér egy mappában.

Ivan 22 évvel ezelőtt egy közös ismerősük által ismerkedett meg a volt feleségével. Ő is, de főként a családja úgy gondolta, hogy a nőt az ég küldte.

„Elmúltam már 30, nem hogy nős nem voltam még sose, de egy komoly barátnőm se volt. Négy testvérem van, mindegyiknek volt már két gyereke. Ott, ahonnan én jövök, a 30 éves egyedülálló férfit csodabogárnak tartják, és számíthat arra, hogy a kocsmában gúny és célozgatások tárgya lesz. A szüleim ezt rosszul viselték” – magyarázza Ivan, aki egy észak-szlovákiai falucskából származik.

Szerelem első látásra

Zdenába (nem ez az igazi neve) nagyon gyorsan beleszeretett. Két évvel fiatalabb volt nála, vonzó, csinos, városban élt, egyetemet végzett, jó családból származott. „Teljesen máshogy nézett ki és másképp viselkedett, mint azok a nők, akiket eddig ismertem” – meséli Ivan.

Ivannak nem csak Zdena alakja tetszett, hanem az is, ahogy a szüleiről beszélt. „Jómagam is nagyon összetartó családból származom. Zdena tulajdonképpen azért jött a falunkba, mert házat keresett a szüleinek. Elmesélte, hogy apjának már kétszer volt infarktusa, légzési nehézséggel küzd, azért szeretnének házat venni, hogy friss levegőn, a természetben lehessen.”

Zdena hétvégente járt a faluba, Ivan vállalta a házikójuk felújítását. Amit nem tudott maga megoldani, abban a barátai segítettek. Amikor még nem volt víz a házban, felajánlotta Zdenának, hogy alhat a szüleinél. Akkor már rendszeresen járt hozzájuk ebédre, Ivan anyja odavolt érte.

„Az anyu egy egyszerű nő, hízelgett neki, hogy a mérnöknő hozzájuk jár ebédelni, és még dicséri is a főztjét. A nővéreim és a sógornőim örültek, ha olyan márkás ruhákat hozott a gyerekeiknek, melyeket a gazdag ismerősei már meguntak, apu drága italokat kapott ajándékba” – meséli Ivan, hogyan csavarta Zdena az ujja köré az egész családját.

Leginkább azonban őt magát. „Megmondom őszintén. Zdena egyáltalán nem volt szégyenlős, nagyjából két héttel a megismerkedésünket követően elcsábított. Persze, örömmel engedtem. Álmomban se gondoltam volna, hogy ilyen nőnek kellhetnék, hogy valaha is ilyen gyakran és ilyen jókat fogok szexelni.”

Amikor nem egész egy év múlva bejelentette, hogy terhes, örültem. Rövidesen összeházasodtunk, a lakodalmat szülei felújított házikójában tartottuk. Ivan boldog volt, minden férfi irigykedett rá. Egyiküknek sincs ilyen párjuk, gondolta Ivan. Azt azonban nem sejtette, hogy miben rejlik Zdena „különlegessége”.

Egyiküket se akarom látni

Az esküvő után átköltöztek abba a városba, ahol Zdena élt és dolgozott, akinek csak egy kis lakása volt, mégis azt mondogatta, hogy a gyereknek jobb lesz városban, több orvos és óvoda közül lehet választani stb. Ivan beleegyezett.

Amikor Ivan látta, milyen színvonalon élnek Zdena barátnői, kivette a bankból az összes megtakarítását, Zdena eladta a lakását, és jelzáloghitelre vettek egy félkész házat, melyet Ivan saját kezűleg fejezett be, lányuk már ide született.

Zdena ismerőseit, kollégáit is meghívta, hogy megmutassa nekik az új házat, Ivan szüleit azonban nem. „A keresztelőt nálunk tartottuk, anyunak nem akarta odaadni a kicsit, apámmal kiabált, hogy mosson kezet, ha meg akarja fogni a lányunkat. Az egész nagyon kínos volt. Hazafelé csúnyán összevesztünk. Zdena kijelentette, hogy ő és a lányunk most jártak a szüleimnél utoljára.”

Ivan azt gondolta, hogy Zdenát csupán kimerítette a szülés, a babához való korai kelés és ez az új élethelyzet. Az igazság viszont az volt, hogy a kisbabához ő kelt fel és ő etette cumisüvegből. A feleségétől egyre gyakrabban hallotta, hogy semmirekellő, hogy szégyelli őt az ismerősei előtt, mert egy „paraszt”, kevés pénzt hoz haza, és mindent egyedül neki kell csinálnia.

A lányunk még nem volt egyéves, amikor már naponta veszekedtünk. „Rettenetesen kiabált, megalázott, szándékosan eltüntette a slusszkulcsomat, hogy elkéssek a munkából. Már nem feküdt le velem, azt mondta, undorodik tőlem. Állandóan a barátnőivel beszélgetett telefonon.”

Csak nehogy dühös legyen

Ivan igyekezett mindent megtenni azért, hogy Zdena ne legyen dühös. Rájött, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Párkapcsolat

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak