Napunk

Napunk newsfilter: Úgy tűnik, Sulíkéknál végleg betelt a pohár

Kép - TASR
Kép – TASR

1. Az SaS mindennél közelebb került ahhoz, hogy kilépjenek a kormányból. 2. Žilinkát grillezték egy kicsit, de semmit nem húztak ki belőle. 3. Kremencsuk ismét rámutatott az orosz hatalom barbár cinizmusára.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. SaS: Menni vagy maradni a kormányban?

Minden jel arra mutat, hogy Richard Sulíknak és az általa vezetett SaS-nak elege van Igor Matovič OĽaNO-vezér húzásaiból, és készek otthagyni a kormánykoalíciót. Sulík már napok óta arról beszél, hogy a nyár folyamán nagy változások jöhetnek, de lehet, hogy már a jövő héten megtudjuk, mi lesz a koalíció sorsa.

Nincsen nyár kormányválság nélkül. Az elmúlt években szokássá vált Szlovákiában, hogy az uborkaszezont fel-feldobja egy kormányválság, hogy ne maradjunk teljesen hírek nélkül. Ez a folyamat már a Pellegrini-kormányok idején elkezdődött (akkoriban Andrej Danko állt elő érdekes ötletekkel a nyár közepén), de a Matovič- és Heger-kormányok is folytatták a hagyományt. Bár ha jobban belegondolunk, ez utóbbi kettő története szinte végig egy permanens kormányválság, így annyira nem meglepő, hogy ezekből nyárra is jut.

Richard Sulík ma bejelentette, hogy az SaS július hatodikán, vagyis jövő szerdán fogja eldönteni, hogy mennek-e, vagy maradnak, és ha mégis maradnának, akkor milyen feltételekkel.

Menni vagy nem menni. Az SaS és az OĽaNO, vagy még inkább, a vezetőik, Igor Matovič és Richard Sulík háborúja gyakorlatilag végigkíséri ennek a kormánynak a történetét. Mára már egy rossz vicc szintjére süllyedt a “Sulík nenakúpil testy” (Sulík nem vette meg a teszteket) szófordulat, amivel Matovič minden probléma mögött megtalálta a koalíciós partnert, mint kiváltó okot. Persze Sulíkot sem kell félteni, a médián keresztüli üzengetésből ő is derekasan kivette a részét.

A legutóbbi csörte kiváltó okát az elnöki vétó megtörése adta Matovič inflációellenesnek nevezett csomagja esetében, ahol Matovič fasiszta képviselőkkel üzletelt, mivel az SaS nem volt hajlandó támogatni az indítványát. Sulíkék a csomag esetében többek között a gyorsított parlamenti eljárást kifogásolták, és hogy Matovič nem mutatta be, honnan akar pénzt szerezni az 1,2 milliárdos költségek fedezésére – amit egyébként azóta sem prezentált. Az sem segített, hogy a pénzügyminiszter személyes kérdést csinált a csomag elfogadásából és válogatás nélkül mocskolt mindenkit, aki csak egy kérdést fel mert tenni az ötletével kapcsolatban. Így hát az SaS nem szavazta meg azt – igaz, nem is vétózta –, sőt, megelégelve Matovič személyes támadásait, a koalíciós tanács heti üléseire sem járnak el.

Ennek fényében egy meglehetősen elbaltázott ötlet volt Igor Matovič és Eduard Heger hétvégi akciója, mely során “bocsánatot kértek” az SaS-tól. A probléma az volt, hogy Matovič még a bocsánatkérés során is támadott, másrészt ugyanazzal a lendülettel bejelentettek egy 500 eurós támogatást az állami alkalmazottaknak. Tették mindezt anélkül, hogy akár az SaS-szel, vagy a Sme rodinával egyeztettek volna. Ennek fényében tényleg nehéz komolyan venni bármilyen békülési kísérletet.

Mit fog tenni az SaS? Az SaS a jövő héten feltehetően ultimátumot ad Eduard Heger kormányfőnek, amiben feltehetően Igor Matovič visszahívása szerepel majd. Ha visszaemlékszünk, egyszer már történ hasonló, csak akkor Matovič a kormányfői posztról bukott a pénzügyminiszteri pozícióba. Néhányan akkor azt hitték, hogy ez elég lesz, ma már tudjuk, hogy innen is képes tönkretenni az országot. Eduard Heger kormányfő ugyan nem zárta ki Matovič leváltását, de az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy semmilyen kérdésben nem megy a pártbéli főnöke ellen, annak pedig egyelőre nincs jele, hogy Igor Matovič belátná, a távozása megmentheti ezt a kormányt.

Ha Sulíkék távoznak, akkor az OĽaNO – Sme rodina – Za ľudí triónak nem lesz meg a parlamenti többsége még az OĽaNO-ból távozott “független” képviselőkkel sem. Boris Kollár már többször jelezte, hogy neki nagyon nem lenne ínyére egy efféle kisebbségi kormányzás, így könnyen lehet, hogy ebben az esetben előrehozott választásokra kerül majd sor.

Matovič túlfeszítette a húrt.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Eduard Heger

Igor Matovič

Maroš Žilinka

Napunk newsfilter

Orosz–ukrán háború

Richard Sulík

SaS

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak