Napunk

„Géza ott lesz velünk a színpadon.” A Mindennapi tenyerünket ősbemutatójára készül a Jókai Színház

Gubík Ági és Rancsó Dezső. Fotó - Dömötör Ede
Gubík Ági és Rancsó Dezső. Fotó – Dömötör Ede

Június 29-én lesz a Komáromi Jókai Színházban a Mindennapi tenyerünket című dráma ősbemutatója. Szimbolikus jelentőségű, hogy a tragikus hirtelenséggel elhunyt Benkő Gézának emléket állító darabot a róla elnevezett stúdiószínpadon láthatja először a közönség.

„Vannak az életben történetek csodálatos barátságokról, sikerekről, szeretni való ripacsokról, akiknek minden összejött az életben. Nos, ez a történet nagyon nem ilyen. Ki ne hallott volna »Titus és Filemon«-ról? Na ugye, hogy senki. Pedig eredetileg róluk mintázták a »Szerénység« szobrát, de az olyannyira nem hasonlított, hogy azonnal az enyészeté lett. Már-már szánalmas, mennyire nem körülöttük forog a világ” – jellemzi fanyar humorral első színpadi művének szereplőit Tóth Attila, a dráma szerzője, aki évtizedekig volt a Komáromi Jókai Színház színésze.

A dráma azonban nem csupán egy kétszemélyes társulat röhejes vergődését mutatja be. Feltűnik ugyanis Nadja, aki felkavarja az állóvizet, újra beindítja a forgást, hogy egy teljes fordulat után aztán megkezdődjön a csúszás lefelé. „Ezt csak egy igazi Nő tudja megakadályozni… Lelök a francba. Hülyének lenni szabadság, ne próbáljuk ki,  mert a végén még megéri!” – hangzik a szerző keresetlen tanácsa.

Az évad utolsó bemutatóját, amely a Dialóg nonprofit szervezet és a Jókai Színház koprodukciójaként kerül színre, Telihay Péter rendezte, aki évtizedekkel korábban a színház fődirektoraként tevékenykedett, így testközelből ismeri a hazai viszonyokat, a szlovákiai magyar színházi közösség nem túl szívderítő hétköznapjait. Szerinte ez a darab egyfajta szakmai önreflexió, melynek két nagyon különböző színész barátsága adja a keretét. És hogy miért nyomoreszk? „A tragikomédia túl elcsépelt. Ez egy komikus, sőt groteszk elemekkel bőven átszőtt, de valójában mégis csak nagyon szomorú történet” – magyarázta a rendező, aki kérésünkre Benkő Gézáról is mesélt.

„Soha nem találta a helyét, sokszor átélte az elveszettség érzését. Ugyanakkor a hivatása volt az élete, azt egyfajta küldetésnek tartotta. Emellett nagyon jellemző volt rá a szeretetéhség, amely a másik oldalon egoizmussal, öntörvényűséggel párosult, emiatt olykor igen nehéz volt kezelni őt. Ezek a vonások megjelennek a Nádasdi Péter által alakított figurában is” – árulta el a Napunknak Telihay.

Rancsó Dezső és Nádasdi Péter. Fotó – Dömötör Ede

Tóth Attila drámáját kettejük szoros barátsága ihlette, de a darab nem konkrétan Benkő Gézáról szól, inkább egy főhajtás az emléke előtt. „Benkő Gézával sokat dolgoztunk együtt, itt Komáromban is. Géza szelleme inspirál minket, ott lesz velünk a színpadon” – egészítette ki a rendező szavait Gubík Ági színésznő, aki Nadja szerepét játssza a darabban. Úgy véli, a nő megjelenése a két barát viszonyában,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Komárom

Komáromi Jókai Színház

Kultúra

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak