Napunk

A hőmérős ügy ellenére Trnka mögé áll be a Szövetség Kassa megyében

Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke. Fotó - TASR
Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke. Fotó – TASR

Nem indít saját megyefőnök-jelöltet a Szövetség Kassa megyében, inkább beállnak Rastislav Trnka jelenlegi főispán mögé, aki mögül a politikai támogatóinak nagy része kihátrált. Trnka fura ügybe keveredett, de a Szövetség szerint a jelenlegi felhozatalban nincs jobb jelölt.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Trnka, aki csütörtökön jelentette be, hogy ismét indul, öt évvel ezelőtt nagy meglepetésre lett megyefőnök Kassa megyében – mindössze 875 szavazattal verte Richard Rašit, a Smer jelöltjét. Az ő győzelme is része volt az OĽaNO és az SaS „tartolásának” a megyei választásokon. Most azonban egyik kormánypártot sem tudhatja maga mögött. Ennek oka a tavaly decemberben kipattant hőmérő-ügy.

Az ügy rányomta bélyegét Trnka hírnevére – az SaS elnöke Richard Sulík úgy nyilatkozott, a megyefőnöknek be kéne dobnia a törülközőt, és az OĽaNO politikusai szerint is elég indokot szolgáltat a botrány Trnka lemondására. Sőt, mi több, júniusban a Közbeszerzési Hivatal is kimondta, hogy törvénytelenségről van szó. A főispán azonban álbotránynak tartja az ügyet, szerinte ezt a választások előtt szándékosan húzták elő ellene.

Hőmérőzés

Trnka a koronavírus-járvány idején csaknem 180 ezer euróért rendelt testhőmérsékletet mérő beléptető berendezéseket, melyeket a megyei épületekben szereltek fel, hogy ki tudják szúrni a lázas embereket. Ilyen berendezéseket kapott a megyeháza, de a középiskolák, és a szociális és kulturális intézmények is.

A berendezéseket a kassai United Corp nevű cég szállította a megyének, melynek vezetője Richard Reday, Trnka állítólagos ismerőse. Összesen 205-öt rendelt belőlük a megye, ám kiderült, kétszeres árat fizettek érte ahhoz képest, amennyiért Besztercebánya vagy Nyitra megye szerezte be őket – gyakorlatilag ugyanazokat a hőmérőket, ugyanattól a gyártótól, csak más beszállítótól.

Az esetre a Denník N hívta fel a figyelmet, és rámutatott egy másik furcsaságra is. Mikor a lap foglalkozni kezdett az üggyel, a megyétől azt a magyarázatot kapta, hogy a kassai hőmérők fejlettebb szoftverrel rendelkeznek, mint a nyitrai és besztercebányai hőmérők, ezért a magasabb ár – ezt azonban Trnka semmilyen dokumentációval nem támasztotta alá. A lap rákérdezett erre Miroslav Garajnál, a gyártónál – Garaj pedig azt mondta, ez egyáltalán nem igaz. Azt is elmondta, hogy egy darab hőmérő 360-400 euróba kerülhet, 722 euróba, amennyiért a megye vette őket, semmiképpen.

Rastislav Trnka hőmérői túl drágának bizonyultak. Fotó – TASR

Trnka a Denník N szerint azután, hogy a cikk megjelent, kapcsolatba lépett Garajjal, és emailben igyekezett ráerőltetni magyarázatait az üggyel kapcsolatban – gyakorlatilag arra kérte, hogy cáfolja meg saját, korábbi állításait a hőmérőkkel kapcsolatban. Ezt Garaj nem tette meg, Trnka azonban végül saját maga közölte ezeket a cáfolatokat Facebook-oldalán, tulajdonképpen Garaj szájába adva a szavakat.

A megye azt is állította, hogy a magasabb árban az is szerepet játszik, hogy Kassa megye hosszabb garanciális időszakot kért, és az árban a szerelés és beállítás is benne volt, míg más megyéknél nem. És valóban, tény, hogy Besztercebánya és Nyitra megyében egy helyre szállították le a hőmérőket, majd a megyék saját szervezésben szerelték fel őket – ám a beszerzésről szóló szerződésekben egyértelműen szerepel, hogy a beállítást és szerelést a hőmérők ottani beszállítója, a Nextram nevű cég egyébként az ár részének tekintette.

Az üggyel kapcsolatban több feljelentés is született, és az Állami Számvevőszék és a Közbeszerzési Hivatal is vizsgálódni kezdett. Utóbbi júniusban mondta ki, hogy a megye hibásan és elégtelenül dokumentálta a megrendelést. A megye fellebbezett a határozat ellen.

Magyar jelölt nem lesz, bár volt rá igény

Magát Trnkát egyébként nem zavarja, hogy az SaS és az OĽaNO kihátrált mögüle. A Korzárnak úgy nyilatkozott, hogy az ő lelkiismerete tiszta, Igor Matovičékkal pedig már csak azért se működne együtt, mert átnyomták a parlamenten azt az 1,2 milliárd eurós csomagot, melynek fedezésére az önkormányzatoktól vennének el pénzt.

A KDH és a Szövetség azonban csütörtökön beállt Trnka mögé – annak ellenére, hogy úgy tudjuk, a Szövetség pártközpontja egyébként szívesen látott volna ismét magyar megyefőnök-jelöltet. „Ez a helyiek döntése, ők döntik el, mi a megfelelő formáció számukra” – mondta Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke. „Természetesen az a legjobb, ha van saját jelölt, ám amennyiben a helyiek úgy döntenek, jobb megoldás koalícióban indulni, akkor ezen az úton indulunk el” – tette hozzá.

Saját jelöltet viszont nem talált a Szövetség. Öt évvel ezelőtt

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Furik Csaba

Kassa megye

Pataky Károly

Rastislav Trnka

Választások 2022

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak