Napunk

Ispánság, vármegyék, revizionizmus

Orbán Viktor győzelmi beszédet tart a választás éjszakáján. Fotó – TASR/AP
Orbán Viktor győzelmi beszédet tart a választás éjszakáján. Fotó – TASR/AP

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Az önkormányzatiság valódi reformja, vagy ellenkezőleg: a politikai függőségi viszonyok megerősítése és (alig) bujtatott centralizálás? Ez az új vármegyésítés magyarországi bevezetésének kérdése – belföldről. Folyik is róla a vita Magyarországon, a szokásokhoz híven fel sem merül, hogy a közigazgatási változtatásoknak óhatatlanul külföldi vonzata is lehet. Pedig a névváltoztatásnak jelentősége van Magyarország határain kívül is. Annál is inkább, mert a magyar törvényhozó deklarált szándéka a történelmi hagyományok újjáélesztése, és az ezeréves magyar államiság alkotmányos formáinak tovább éltetése.

Ez NER-ül elég veretesen hangzik, de ne legyünk naivak, és ne tegyünk úgy, mintha nem ismernénk a sérelmi politika Horthy-korszak óta forgalomban lévő ezernyi trükkjét. Ennek a történelmi hagyományápolásnak van egy sokkal egyértelműbb, és Magyarország szomszédságában egyáltalán nem népszerű, és semmiképpen sem támogatott neve: revizionizmus.

A magyar vármegyerendszer, amelyre a törvényhozó utal messze meghaladta a mai Magyarország határait. Ha csak névleg állítják is vissza a vármegyerendszert az Orbán rezsimben, azért azt mindenki tudja, hogy ez a rendszer meddig terjedt, és hány megyét jelentett. 63 plusz 1-et. Nem véletlen, hogy az ezredfordulón a magyar szélsőjobb felfutásának az idején a Hatvannégy Ifjúsági Mozgalom ezzel a névvel robbant be a köztudatba és szerzett tömegbázist. Rájátszottak a revizionizmusra, a Nagy-Magyarország-nosztalgiára, és bejött nekik. Nem is kellett a népszerűségért csinálni ezen kívül semmit.

Biztos ütemben felfutott a Jobbik az ezredforduló első évtizedében, csúcsra járatták a Trianon-kultuszt, majd elkezdte a Fidesz bedarálni a szélsőjobbot. És mire kivéreztették a Jobbikot, majd őfelsége szélsőjobbos ellenzékévé háziasították a Mihazánkat, addigra az Orbán-kormány is visszakanyarodott a vármegye-retorikához. Két évtizedet mentünk vissza az időben, hogy ugyanabban az avítt, nacionalista, revizionista retorikában toporogjunk.

Tudván tudva, hogy a vármegyerendszer nem állítható vissza, mivel

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Megyék

Revizionizmus

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak