Napunk

Kis híján belehalt az alkoholizmusba, ma másoknak segít megszabadulni a függőségtől

Káli Ali. Fotó - Káli Krisztián
Káli Ali. Fotó – Káli Krisztián

Káli Ali 59 évesen döntött úgy, hogy új életet kezd. Letette a poharat, és ma már sorstársakat igyekszik segíteni abban, hogy megpróbáljanak leszámolni a függőséggel, valamint alap- és középiskolás diákoknak tart előadást a függőség veszélyeiről.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Káli Ali élete nehéz pillanataiban több alkalommal nyúlt a pohár után, szinte a végsőkig feszítette a húrt, és valószínűleg az utolsó pillanatban állt meg. Az elvonókúra után négy társával megalapította a tornaljai A-klubot, segélyvonalat működtetnek, és minden nap azokat igyekszik segíteni, akik abba akarják hagyni az ivást.

Amikor klubtársaival előadást tart a diákoknak az alkoholizmusról, nem egy alkalommal lát könnyes szempárokat, ha a szülők kerülnek szóba. Elmondása szerint a diákok nyíltan beszélnek a dohányzásról és az alkoholfogyasztásról. Állítja, társadalmi szinten nem foglalkozunk a megelőzéssel, miközben napi szinten alkoholfogyasztásra ösztönöznek a reklámok.

Beszélgetésünkből kiderül:

  • szinte soha nem kér segítséget az alkoholfüggő, jobbára mindig a családtagok érzik úgy, hogy már tehetetlenek, miközben ők nem tudnak megfelelően kommunikálni a függővel,
  • a családok olyan szinten elidegenedtek egymástól, hogy minimálisan sem kommunikálnak egymással, inkább az alkoholba menekülnek,
  • nem ritka az sem, hogy egy 11 éves gyermek kér segítséget a segélyvonalon, mert aggódik az édesanyja miatt.

Hogyan kezdődött?

Az én történetem életem második felében kezdődött, amikor 54 évesen kerekesszékbe kerültem. 3,5 évet töltöttem teljes bénultságban, mivel a gerincvelőcsatornában egy zsírkinövés elnyomta a gerincvelővégződést, ezáltal az alsó végtagjaim teljesen lebénultak. Én nem tudtam kezelni, átvészelni ezt a helyzetet. Úgy tudtam napról napra túlélni anélkül, hogy radikálisabb önpusztító módszerhez nyúltam volna, hogy minden nap ittam, ez javított a hangulatomon, a problémából „rózsaszín problémát” csináltam, és túléltem a napot.

Nem volt gyógymód erre a betegségre?

Egyedüli gyógymód a műtét volt, meg is műtöttek két alkalommal, de a lábra állás esélyének aránya százból három azoknál, akiknél a gerincvelő struktúrája képes a csontvelőből visszanőni.

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Nyolc ember vesztette életét orosz támadásokban a kelet-ukrajnai Kurachove városában, közölte az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője. (čtk)

A parlament döntése értelmében a kormány megadóztathatja a villanyerőművek többletbevételeit, arról viszont még nem határozott, hogy melyik erőműnek mennyit kell fizetnie. A parlament kedden gyorsított eljárásban módosította az energiatörvényt, mely beemeli a szlovák jogrendbe az erőművek túlzott nyereségének megadóztatásáról szóló októberi uniós megállapodást. Az erőművek ugyanis a piaci rekordot jelentő energiaárakból profitálnak, miközben a valós termelési költségeik sokkal alacsonyabbak.

Egy utas azt állította éppen vajúdik, ezért kényszerleszállást hajtott végre egy repülőgép Barcelonában. A gép 28 utasa kapott az alkalmon és illegálisan lépett be az országba. A rendőrség néhányukat már elfogta. (čtk)

Szlovákia további több mint 10,3 millió euró értékű katonai segélyt nyújt Ukrajnának, döntött mai ülésén a Heger-kabinet. (tasr)