Napunk

Napunk newsfilter: Sonkás szendvics már nem lesz a gyerek uzsonnásdobozában, de mehet támogatott szabadidős körre

Gyimesi György és Igor Matovič. Fotó - TASR
Gyimesi György és Igor Matovič. Fotó – TASR

1. Matovič győzelmet ünnepel, pedig nincs ok ünneplésre. 2. Ismét Sulík a hibás. Meddig bírja még cérnával? 3. Több százezer hektár föld államosítását tervezi Vlčan.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Matovič győzelmet ünnepel, pedig nincs ok ünneplésre

Sok család egyre nehezebb helyzetbe kerül a hatalmas áremelkedés miatt, de Igor Matovič szerint a legnagyobb gond a gyerekek szabadidős tevékenységének megtámogatása, amelyre egyébként nincs fedezet a költségvetésben. Mire jó egy ilyen pénzügyminiszter?

A parlament megtörte Zuzana Čaputová vétóját, és Igor Matovič megkönnyebbült, a szavazás után győzelmet ünnepelt, és megköszönte mindenkinek a támogatást. A pénzügyminiszter azonban nem aratott győzelmet, csak időt nyert saját magának, hogy elhiggye, még mindig ő irányít.

77 vétótörő képviselő. Ha nem sikerült volna összegyűjtenie minimum 76 támogató szavazatot – necces volt, 77 jött össze – a családtámogató csomag mellett, akkor egyértelműen kudarcot vallott volna a legnagyobb kormánypárt elnökeként, a törvény beterjesztőjeként, de a kitartás egy rosszul előkészített törvénytervezet mellett, egy átgondolatlan pénzszórás mellett, amire nincs fedezet és 1,2 milliárd euróba kerül minden évben, csak a saját, fölfújt politikai lufiban adható el győzelemként.

A törvénytervezet sajnos már régen nem arról szólt, hogy milyen valós segítséget igényelnek az áremelkedés miatt megszorult családok, hanem a koalíciós pártok veszekedéséről, elsősorban Matovič egójáról. Úgy gondolhatja Matovič, hogy a vétó megtörésével legyőzte a köztársasági elnököt. Valójában nem az államfő szenvedett vereséget, hanem mi, az állampolgárok.

Mindannyian, akik egy pénzügyminisztertől azt várjuk el, hogy felelősségteljesen kezelje az államkasszát, és célzott, hatékony segítséget nyújtson a bajba jutott állampolgároknak.

Abszurd módon a szavazás utáni sajtótájékoztatón a fasisztákkal történt egyeztetést és együtt szavazást azzal magyarázta, hogy az ellenzék és a vétót támogató koalíciós képviselők is a fasiszták egy csoportjával szavaztak. Igazi matovičos húzás volt, de a lényegen nem változtat.

Egy lejtőn a fasisztákkal. A második szavazás a csomagról már nyíltan a fasiszták támogatásával ment át. Ezek után nehéz elhinni, hogy csupán egyszeri alku volt. Újra változik a politika a szlovák parlamentben. Minden partnernek végig kell gondolnia,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Igor Matovič

Napunk newsfilter

Richard Sulík

Samuel Vlčan

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak