Napunk

Matovičék a Sme rodinával és a fasisztákkal elfogadták az inflációellenes csomagot, Zuzana Čaputová az Alkotmánybírósághoz küldi a tövényt

Igor Matovič. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Igor Matovič. Fotó N – Tomáš Benedikovič

A parlament megtörte Zuzana Čaputová vétóját. Igor Matovič inflációellenes csomagja július 1-jétől így hatályba lép. Az államfő az Alkotmánybírósághoz fordul a törvénycsomag miatt. A taláros testületnek kell állást foglalnia arról, nem sérült-e az alaptörvény a gyorsított eljárás során.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A pénzügyminiszter törvénycsomagját az OĽaNO, Boris Kollár Sme rodina pártja, Marian Kotleba ĽSNS-es, illetve a Tomáš Taraba körül csoportosuló független képviselők támogatták. A jelenlevő 142 képviselő közül 77-en igennel voksoltak, 39-en tartózkodtak, 25-en szavaztak ellene, egy képviselő nem szavazott. Igor Matovic csomagja a fasiszták támogatásának köszönhetően ment át.

Az SaS csalódottságának adott hangot, amiért koalíciós partnerei az észérvek ellenére megszavazták az 1,2 milliárd eurós inflációellenes csomagot úgy, hogy a fedezete kérdéses. Ráadásul annak tudatában, hogy az államfő az Alkotmánybírósághoz fordul a törvénycsomag miatt.

Jana Bittó Cigániková (SaS) szerint értelmesebb lett volna megszavazni az államfő módosító javaslatait. „A csomag azon részét pedig, mely januártól lép hatályba, rendes törvényalkotási folyamat keretében újratárgyalni. Minden értelmes ember így tett volna, Igor Matovic viszont úgy döntött, megmutatja, hogy van hatalma, képviselői a fasisztákkal megszavazták a csomagot, gratulálok nekik ehhez” – mondta az egészségügyi bizottság elnöke. Szerinte az, hogy koalíciós partnereik az ellenzékkel szavaztak, semmit nem jelent a koalíció szempontjából, hiszen ez már nem először fordult elő.

Úgy tűnik Igor Matovičnak sikerült meggyőznie a kétkedőket, hiszen az OĽaNO-s Kristián Čekovský, Andrej Stančík, Monika Kozelová és Anna Mierna számára korábban komoly problémát jelentett a törvénycsomag újbóli támogatása, végül mindannyian a vétó megtörése mellett szavaztak. „A nap végén azzal a döntéssel kellett szembenéznünk, hogy a családok kapnak-e támogatást” – mondta Kristián Čekovský.

Az ismételten jóvá hagyott intézkedések évente 1,2 milliárd eurójába kerülnek az államnak. Félmilliárd eurót az önkormányzatoktól vonnak el, a csomag jelentős részére nincs fedezet.

A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása nyilatkozatában úgy fogalmaz, a jóváhagyott csomag rövidesen megmutatja, milyen veszélyeket jelent az önkormányzatokra nézve. Abban bíznak, hogy a jogszabály az Alkotmánybíróságra kerül. Martin Strižinec, az államfő szóvivője megerősítette, hogy Zuzana Čaputová kikéri a taláros testület állásfoglalását.

A csomag másik része a szakkörökre vonatkozik, mely csak 2023 januárjától lép hatályba. Míg tavaly az oktatási minisztérium 17 millió eurót költött a diákok köri foglalkozásaira, addig Matovič csomagja évi 400 millió eurót szán a szabadidős tevékenységekre. Előtte azonban ki kell fejleszteni egy mobil applikációt, és külön osztályt kell létrehozni a pénzügyminisztériumban az intézkedés gyakorlati megvalósítása és az adminisztráció elvégzése érdekében.

Júliustól a családi pótlék 30 euróra emelkedik, és részben az adóbónusz is emelkedik. Januártól havi 60 euró lesz a köripénz és 40 euróra emelkedik a gyereksegély. Júniusban már megkapták a családok azt az egyszeri 100 eurós támogatást, melyet az infláció hatásainak csökkentésére hagyott jóvá a parlament. Ezt az egyszeri támogatást egy másik törvényben hagyták jóvá a képviselők.

Ma a szülő 47,14 eurós bónuszra jogosult, ha a gyermek még nem töltötte be a hatodik életévét. 15 év alatti gyerekre 43,60 euróra, az idősebb gyerekek után pedig 23,57 euróra jogosult a szülő.

Gyermekenként havonta 25,88 euró a gyermektámogatás összege.

A száz eurós adóbónuszt csak néhány család kapja meg. Ha a gyermek elmúlt 15 éves, januártól a bónusz csak 50 euró lesz.

Még az azonos korú gyermekek esetében sem lesz azonos az adóbónusz összege, az ugyanis a szülő jövedelmének összegétől függ majd.

Kevés lesz az olyan családok száma, akik megkaphatják a maximális adóbónuszt,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Igor Matovič

Koalíció

Zuzana Čaputová

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak