Napunk

Hol van még szükség Covid-igazolványra, és mit tudni az új variánsokról. Minden, amit a Covidról a nyaralás előtt tudni érdemes

Illusztrációs fotó - TASR/AP
Illusztrációs fotó – TASR/AP

A szakértők szerint a nyáron Európa-szerte újabb fertőzéshullám várható, de úgy vélik, ez most mérsékeltebb lesz a korábbiaknál és nem teszi tönkre a nyaralást sem.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Megérkezett az első „post-Covid” nyár. Egy felmérés szerint Szlovákia lakosságának 44 százaléka szeretne az idén külföldön nyaralni. Tavaly csupán fele ekkora volt az érdeklődés a külföldi vakáció iránt.

Nem csak Szlovákia lakosai sóvárognak külföldre. Az Egyesült Államokban, ahol hosszú ideig szigorú korlátozások voltak érvényben a külföldi utazásokkal kapcsolatban, azt mondják, hogy ez az év olyan lesz, mint három nyár egyben.

A koronavírus azonban továbbra sem tűnt el. A szakértők szerint Európát a nyáron újabb fertőzéshullám éri el, amiért az omikron szubvariánsai, a BA.4 és a BA.5 tehető felelőssé. Portugália már átesett az újabb variánsok okozta megbetegedések hullámán, Németországból és Ausztriából pedig szintén a fertőzöttek számának növekedéséről érkeztek jelentések.

Rövid összefoglalónkból kiderül, mely országokban van szükség Covid-igazolványra, hol kell szájmaszkot viselni a tömegközlekedési eszközökön, de arról is szót ejtünk, vajon van-e félnivalónk az új variánsoktól.

Milyen intézkedések vannak érvényben az egyes országokban?

Az európai országok többségében szinte már teljesen eltörölték az összes óvintézkedést. Horvátországba, Görögországba, Csehországba, Magyarországra, Nagy-Britanniába és még számos régióba utazhatunk úgy, ahogy azt a világjárvány kitörése előtt tettük. Senki nem kéri majd a Covid-igazolványt, és az sem fog senkit érdekelni a határátlépéskor, hogy felvettük-e a védőoltást vagy sem.

Az európai országok közül csupán néhány olyan van, ahol elkérhetik a Covid-igazolványt. A szlovák külügyminisztérium honlapján közzétett információk szerint, ha Franciaországba, Portugáliába vagy Finnországba szeretnénk utazni, szükségünk lesz egy igazolásra arról, hogy felvettük a védőoltást, vagy arról, hogy átestünk a koronavírus-fertőzésen. Ha ezek közül egyiket sem tudjuk felmutatni, PCR- vagy antigéntesztet kell végeznünk. Ha az eredmény negatív, az országba való belépés is gond nélkül zajlik.

Portugáliában azokat a személyeket tekintik oltottnak, akik legfeljebb 270 nappal korábban vették fel a védőoltás második adagját (ellenkező esetben szükség van az emlékeztető dózisra, az ún. boosterre). Védettnek számít a portugál hatóságok szemében továbbá az, aki fél éven belül esett át a fertőzésen, illetve 72 óránál nem régebbi PCR-teszt vagy 24 óránál nem régebbi antigénteszt negatív eredményét tudja felmutatni.

A Finnországba való belépésnél szükség van a Covid-igazolványra. Ha ezt nem tudjuk felmutatni, a repülőtéren leszünk kénytelenek elvégeztetni egy tesztet.

Sok országban közvetlenül a nyári szezon kezdete előtt törölték el a korlátozásokat. Spanyolországban májusban még kötelező volt egy formanyomtatvány kitöltése, emellett pedig Covid-igazolványt is fel kellett mutatni az országba való belépéshez. Izraelben nemrég még mindenkinek negatív tesztet kellett felmutatnia, ha át akarta lépni az országhatárt. Olaszországban és Törökországban csupán június elején törölték el a Covid-igazolványhoz kötött belépést az országba.

Párizs Fotó: TASR/AP

Szükség lesz a szájmaszkra?

Nemcsak a határátlépés lett jóval egyszerűbb, de a legtöbb országban szinte az összes korlátozást feloldották már. A szájmaszk azonban nem foglal sok helyet, így mindenképpen ajánlott magunkkal vinni egyet. A legtöbb zárt téren ugyan már nem kötelező a szűrőmaszk viselete, a legtöbb országban azonban kórházba vagy gyógyszertárba csak szájmaszkban engedélyezett a belépést.

Néhány országban pedig a tömegközlekedési eszközökön vagy a taxikban is viselni kell. Ugyan Ausztria-szerte már eltörölték a maszkviselési kötelezettséget, a fővárosban, Bécsben továbbra is kötelező viselni a tömegközlekedés használata során. Spanyolországban, Olaszországban, Görögországban és Montenegróban szintén csak szájmaszkban engedélyezett a tömegközlekedés használata.

A másik véglet Svájc, ahol akkor sem kell karanténba vonulni, ha a kirándulás során megfertőződünk.

Mi a teendő, ha az úticél Európán kívül van?

Amennyiben úgy dönt, Európán kívül tölti a vakációt, érdemes az aktuális szabályok ismeretével felvértezve nekivágni az útnak.

Az Egyesült Államokban csupán a múlt vasárnap törölték el azt a kötelezettséget, hogy minden személynek, aki repülővel érkezik az USA területére (legyen helyi vagy külföldi), tesztet kell végeznie. Ezt az intézkedést még 2021-ben, Donald Trump elnöksége idején vezették be, és a világjárvány alatt a leghosszabb ideig érvényben lévő intézkedések egyike volt.

Ugyan a teszt elvégzése már nem kötelező, de az USA-ba továbbra is csak azok a személyek léphetnek be, akik korábban felvették a védőoltást. Ugyanez vonatkozik Kanadára, Ausztráliára és Brazíliára is.

Védőoltásra vagy negatív PCR-tesztre egy thaiföldi út esetén is szükség van. Az egyes országokban aktuálisan érvényes szabályokat a szlovák külügyminisztérium honlapján lehet megtekinteni.

Újabb fertőzéshullám várható a nyáron?

Nem lehet kizárni, hogy szigorodni fognak a szabályok, mivel a szakértők szerint számolnunk kell azzal, hogy a nyáron újabb fertőzéshullám éri el Európát. Néhány országban már most emelkedő tendenciát mutat az újonnan regisztrált fertőzöttek száma.

Európa aktuális térképe az egymillió főre jutó regisztrált esetek, valamint a halálesetek száma alapján. Forrás – Our World in Data

Az európai országok közül elsőként

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Koronavírus

Nyaralás

Védőoltás

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak