Napunk

Napunk newsfilter: Sulík az önkormányzatokat is bevetette a Matovič elleni harcban

Richard Sulík. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Richard Sulík. Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. A kényszer balra tolja Sulíkot. 2. Nő a foglalkoztatottság, nő az infláció. 3. Az ír fószer, aki berúgja a keleti kocsma ajtaját.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

1. A kényszer balra tolja Sulíkot

Nehéz úgy nézni Richard Sulík gazdasági miniszter (SaS) lépéseit, hogy függetlenítsük azokat Igor Matovič pénzügyminiszertől (OĽaNO). Főleg a pandémia idején vált mindennapi gyakorlattá, hogy egymást tekintették az egyik legfontosabb viszonyítási pontnak.

Most Sulík három önkormányzati társával lépett nyilvánosság elé, hogy még egyszer, utoljára, arra biztassa a képviselőket, hogy ne törjék meg Zuzana Čaputová elnöki vétóját Matovič inflációellenes/családsegítő csomagját illetően.

A köztársasági elnök egy ügyes húzással kettészelte a csomagot, és a gyorssegélyt jelentő, elfogadható részét támogatja, azt a részt viszont nem, mely egyrészt rendszeridegen, másrészt hatását tekintve nem átgondolt. Hiányzik hozzá az a kontextus, melyet a szakmai szervezetek, az érintett szervek, intézmények, koalíciós partnerek, minisztériumok stb. – hosszú a lista – kialakíthattak volna.

Az ország megérdemelné, hogy egy ilyen fontos csomagról szakmai vita folyjon, vele kapcsolatban koalíciós összhang legyen. Ez az irány helyes, de ha Sulík áll be emögé, az indokok elhomályosulnak. Ide vezet az a bohózat, ami a szlovák parlamentben folyik.

A felvonultatott önkormányzati csapat meglehetősen komoly erőkből állt, ott volt Pozsony megye elnöke, Juraj Droba, Marek Hattas, Nyitra polgármestere, parlamenti képviselő, illetve Michal Uherčík, martini polgármesterjelölt.

Amit elmondtak, az erős érvrendszerként hatott a csomag elfogadása ellen, biztos vitaalapnak, még ha el is túlozták egyes részeit a hatás kedvéért. Bár biztosan nem jobban, mint a csomagot beterjesztő Matovič, aki egy-egy ilyen világmegváltás során rózsaszínben, vagy akár szivárványszínekben is látja magát.

Ami probléma még,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Igor Matovič

Munkanélküliség

Napunk newsfilter

Richard Sulík

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak