Napunk

Az önkormányzatok képviselőivel magyarázza el az SaS a parlamenti képviselőknek, hogy miért rossz Matovič csomagja

Az SaS sajtótájékoztatója. Fotó – TASR
Az SaS sajtótájékoztatója. Fotó – TASR

Hülye, felelőtlen és pusztító módon akar segíteni Igor Matovič a családoknak Richard Sulík szerint, aki egy megyei elnökkel, egy polgármesterrel és egy polgármester-jelölttel mondatta el, hogyan hat majd Matovič csomagja az önkormányzatokra.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A legrosszabbul decentralizált ország vagyunk az Európai Unión belül – mondta az SaS hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján Michal Uherčík, a párt martini polgármester-jelöltje, és ez volt az egyik kulcsomondata az arról szóló érvelésében, hogy miért is rossz Igor Matovič családsegítő-inflációellenes csomagja.

Mint ismert, a csomagot Matovič részben abból finanszírozná, hogy az önkormányzatoktól vonna el forrásokat.

Egyebek mellett ez volt az oka annak, hogy az SaS az önkormányzatok képviselőivel állt ki a sajtó elé, és szólította fel az SaS és a Sme rodina parlamenti képviselőit: ne szavazzák meg újra Matovič csomagját.

Kedden szavaz ugyanis a parlament arról, hogy megtörje-e Zuzana Čaputová elnöki vétóját, és változatlan formában küldje-e vissza az elnök elé Igor Matovič évi 1,2 milliárd eurós családsegítő-inflációellenes csomagját.

Richard Sulík mellett jelen volt Juraj Droba, Pozsony megye elnöke, Marek Hattas nyitrai polgármester és SaS-es parlamenti képviselő és az említett Michal Uherčík martini polgármesterjelölt, akik elég sötét képet festettek arról, mire lehet számítani, ha átmegy Matovič csomagja.

Pusztító és káros

Mint Sulík elmondta, a csomag a gazdag és a leggazdagabb családokat is támogatja, miközben pont a szegényebb családoknak segít kevésbé. Emellett a szabadidős utalványokra vonatkozó rész nem végrehajtható Sulík szerint, mert egyszerűen rosszul van megírva.

Az utalványokkal kapcsolatos adminisztrációhoz Sulík szerint további 500 hivatalnokra lesz szükség, és csak ez 4-500 millió euróba fog kerülni. Ez az összeg fog hiányozni a pedagógusok, egészségügyi dolgozók, már állami alkalmazottak béréből, amit annyival kellene megemelni, hogy az legalább az inflációt kompenzálja.

A csomag 550 millió eurót vesz el az önkormányzatoktól,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Igor Matovič

Richard Sulík

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak