Napunk

Sok Somorja környéki szlovák szülő nem tudja beíratni gyerekét első osztályba, mert nincs elég férőhely – új alapiskola indítását tervezi a megye

Szeptembertől két osztállyal indulhat az új szlovák alapiskola. Fotó - TASR
Szeptembertől két osztállyal indulhat az új szlovák alapiskola. Fotó – TASR

Új körzeti szlovák alapiskolák indulhatnak szeptembertől Somorján és Galántán. Egyelőre nem tudni, hány diákkal indulna a tanév, viszont a környező települések magyar óvodái telt házzal működnek, mindegyikbe jár szlovák ajkú gyermek is. Az érintett hivatalok hallgatnak a részletekről.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Nagyszombat megye a Nagyszombat megyei Tanügyi Hivatallal szeptembertől a 2022/2023-as tanévtől szlovák tanítási nyelvű alapiskolát nyit Galántán és Somorján.

Az új osztályok a két város környező falvaiban élő szlovák ajkú gyerekeket fogadnák be. Somorján a szlovák gimnázium épületében nyílna 1. és 5. osztály, Galántán pedig a szakközépiskolában 1. osztály.

Arra a problémára reagál a megye, melyre a nagyszarvai szülők hívták fel a figyelmet négy éve. A polgári társulásba tömörülő szülőknek 2018-ban Peter Pellegrini akkori kormányfő is segítséget ígért, mivel a Felső-Csallóközi magyar településekre beköltöző szlovák családok nem tudták beíratni szlovák tanítási nyelvű alapiskolába gyerekeiket.

Nagyszombat megye sajtóosztályának tájékoztatása szerint az új iskola fenntartója a megyei tanügyi hivatal lesz. „Az alapiskola számára termeket a megyei fenntartású M. R. Štefánik Gimnázium ad két évre saját épületében, azaz a 2023/2024-es tanév végéig. Az oktatási minisztérium vállalta, hogy a kétéves időszak alatt a megyével és Somorja városával együttműködve gondoskodik egy különálló épületről az új iskola számára” – közölte a sajtóosztály.

A következő tanévhez szükséges átalakítások költségét a megye közösen állja az oktatási tárcával. Mindkét osztályba maximálisan 24 diákot írathatnak be. Ugyanakkor nem világos, hogy jelenleg milyen stádiumban van a körzeti osztályok megnyitásának kérdése.

Cikkünkből kiderül,

  • miért nem támogatja Somorja önkormányzata az új körzeti iskola létrehozását a városban,
  • az osztályok megnyitását a megye és a tárca is megerősítette, az viszont nem világos, mikortól írathatják be a szülők a gyerekeiket,
  • teljes kapacitással működnek a kisközségek óvodái, a települések ingatlainak ára megugrott és szinte azonnal elkelnek.

Orosz Csaba, Somorja polgármestere elmondta, hogy januárban életbe lépett az a jogszabály, mely szerint már nemcsak az önkormányzat nyithat alapiskolát a város területén, hanem az állam is. „Mi tavaly elutasítottuk az új iskola megnyitását, és annak ellenére, hogy a magyar megyei képviselők nem támogatták, a megye bérbe adta a tulajdonában lévő gimnázium épületének két osztályát, így a Nagyszombat megyei Tanügyi Hivatal megnyithatja az új iskolát” – mondta Somorja első embere.

A megye tájékoztatása szerint Nagyszarva, Lég, Keszölcés és Bacsfa települések körzeti iskolájaként működne a somorjai új iskola. Ugyanakkor Tárnok, Macháza, Sárosfa és Vörösmajor településeken is gond a gyerekek elhelyezése. Ezeken a településeken vagy nincs szlovák alapiskola, vagy helyhiány van.

Orosz Csaba úgy tudja, három évre, az idei tanévet is beleszámolva, adták bérbe a két üres osztályt. Kérdés, hogy a 2023/2024-es tanévet hogyan akarják megoldani, mert úgy tudja, a gimnáziumban nincs több üres terem, jövő szeptemberben pedig már 4 osztályteremre lenne szükség egy-egy 1., 2., 5. és 6. osztály számára. Orosz szerint alig tájékoztatják őket a részletekről. Egyelőre nem tudja, mennyi gyerekkel számolnak az 1. és az 5. osztályban szeptembertől.

Hallgatnak a részletekről

Az oktatási minisztérium nem válaszolt arra kérdésre, hogy zöldet kapott-e már az új iskola a minisztertől, és besorolták-e már az oktatási intézményhálózatba. Csak ezek után kerülhet sor a diákok beíratására. A tárca arra a kérdésre sem válaszolt, hogy mikortól kereshetik fel a szülők az új alapiskolát. Csak egy június 3-ai sajtónyilatkozatot küldtek: „A Nagyszombat megyei Tanügyi Hivatal az oktatási minisztérium irányítása alatt a Dunaszerdahelyi járás településein élő gyermekek szüleinek kérelmei alapján, ahol a szlovák nyelvű oktatás nem biztosított kellő mértékben, a következő, a 2022/23-as tanévtől egy új alapiskolát hoz létre Somorján.”

Ugyanakkor nem kaptunk választ arra a kérdésre sem, hogy milyen forgatókönyvvel számolnak akkor, ha a 2023/2024-es tanévben négy tanteremre lesz szükség.

Építsenek a lakóparkhoz iskolát

Somorja önkormányzata elvi alapon ellenzi egy újabb szlovák alapiskola létrehozását. „Miért mi oldjuk meg a környező települések szervezetlen bővülését? Szerintünk törvénnyel kellene szabályozni – ami jelenleg hiányzik –, hogy ha a beruházók várost építenek a falvakból, akkor igenis építsenek a lakóparkokhoz tartozó iskolákat, szociális intézményeket, egészségügyi központokat, és ne nekünk kelljen reagálnunk más települések szervezetlen terjeszkedésére” – indokolta Orosz Csaba azzal, hogy romolhat a Felső-Csallóközt szolgáló regionális központi gimnázium komfortja.

Orosz Csaba, Somorja polgármestere. Fotó – Orosz Csaba Fb-oldala

A város új alapiskola építését nem tervezi, a meglévő Bél Mátyás Alapiskolához ugyan hozzáépítenek, a régi épület helyén, új szaktantermeket és esetleg egy tornaterem kialakítását tervezik. „Úgy vélem, az lenne a megoldás, ha ott építenének egy gyűjtőiskolát, ahol arra valóban szükség van, Macházán vagy Csallóköztárnokon” – mondta Orosz Csaba, aki szerint igazságtalan lenne, hogy az új iskola megépítését Somorja költségvetéséből fedezzék.

A somorjai gyerekeknek van hely

Leszögezte, minden somorjai lakhelyű iskolaköteles gyerekről gondoskodnak, ahogyan eddig is. „Csak a nem somorjai gyerekek kérelmét utasítottuk el. Különböző próbálkozások voltak, például vörösmajori gyerekeket jelentettek be idegen somorjai családokhoz abban a reményben, hogy így felvesszük őket, de ez nem korrekt hozzáállás. Az utóbbi időben viszont már nem igazán próbálkoznak hasonlókkal” – mondta a polgármester azzal, hogy ha nem lesz változás, szeptembertől három magyar és négy szlovák első osztállyal számolnak Somorján, a tejfalui kisiskola is egy osztályt nyit a következő tanévben.

Az óvodások számát tekintve sincs növekedési tendencia, az R7-es autópálya sem emeli a lakosság számát. „Szeretnénk megőrizni Somorja kisvárosi jellegét, szigorúan tartjuk a területrendezési tervet, új házakat, lakóparkot nem lehet építeni, nincs is szabad építkezési terület. Új lakosok csak a távozók helyére érkeznek” – magyarázta a polgármester.

Telt ház a szlovák iskolákban

„Minden új szlovák osztályra nagy szükség van, mert az óvodák teljesen tele vannak, ahogyan a meglévő szlovák alapiskolák is. Úgy volt, hogy már tavaly megnyitják az 1. osztályt Somorján, ez adminisztratív okok miatt nem valósult meg. Öt éve foglalkozunk ezzel a kérdéssel, de már előtte is gondot okozott a gyerekek elhelyezése” – mondta a BKZ Kezdeményezés egyik tagja, Erika Krišková.

A Nagyszarván élő nő gyermekeinek már nem segít az új osztály. Elmondása szerint az érintett mintegy kilenc településből egy osztályra való iskolaköteles gyermek összegyűlne minden évben. Ezeken vagy egyáltalán nincs iskola, vagy magyar tanítási nyelvű oktatási intézmény működik. Mivel a somorjai szlovák alapiskola már jobbára csak a helyi gyerekeket tudja befogadni, a falvak körzeti iskolájának a légi vagy a dunaszerdahelyi szlovák alapiskolát jelölték ki.

Krišková  emlékeztet, hogy a légi szlovák alapiskolában is rengeteg gyermek van. Csak idő kérdése, hogy az az iskola is megteljen. Kerestük a légi intézmény vezetését is, de nem sikerült elérnünk.

Telt ház van a szlovák alapiskolákban. Fotó – TASR illusztrációs felvétel

Nincs hely az iskolában, sokan elköltöznek

Az iskolai beíratások általában úgy néznek ki, hogy áprilisban igyekeznek bejelenteni a gyerekeket, az iskolák igazgatói májusban és júniusban döntenek a halasztásokról és az elsősök felvételéről. Ha van elegendő hely, akkor felvételt nyernek, és június második felében kapják kézhez az írásos döntést. Ekkor még fellebbezhetnek, ha ismét elutasítják a kérelmet, akkor a nyári hónapokban igyekeznek megoldani a gyerekek elhelyezését.

„Számos szülő már nem is vág bele ebbe a lehetetlen küldetésbe, inkább Pozsonyba járatja és hordja a gyerekeit iskolába. Akadnak olyanok is, akik eladják a falun vásárolt házukat és beköltöznek Dunaszerdahelyre, hogy megoldódjon a gyerekek iskoláztatása” – mondta Erika Krišková, aki abban bízik, hogy rövidesen vége lesz ennek a tragikomédiának, és valóban megnyugszanak a kedélyek.

Úgy tudja, formálisan július 1-jétől működne az új alapiskola.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Oktatás

Orosz Csaba

Somorja

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak