Napunk

Napunk newsfilter: Szijjártó nem engedi, hogy a támogatási rendszer miatt a két ország közötti feszültséget szítsák

Szijjártó Péter és Ivan Korčok. Fotó - MTI/Balogh Zoltán
Szijjártó Péter és Ivan Korčok. Fotó – MTI/Balogh Zoltán

1. A magyar és szlovák külügyminiszter kereste a közös hangot Budapesten. 2. Az oroszok elkezdtek trükközni a gázzal. 3. Novák Katalin nem veszi fel a kapcsolatot Zelenszkijjel, mert őt most leköti a háború.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. A magyar és szlovák külügyminiszter kereste a közös hangot Budapesten

Ivan Korčok külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten tárgyalt péntek délután a külügyminisztériumban. A sajtótájékoztató baráti hangnemben, a péntek délutáni álmosságban andalgott. Aztán jöttek az újságírói kérdések (ezek, ugye, provokációk, hallottuk) és kapott egy kis energialöketet a diskurzus.

A találkozóra azt követően kerül sor, hogy a szlovák külügyminiszter a legutóbbi találkozójukon több kérdést is megvitatásra ajánlott a szlovák és a magyar fél között. Például: a magyar kormány szándékairól és lépéseiről korábban szeretne értesülni a szlovák fél, azt szeretné, ha előre értesítenék befektetési és támogatási tervekről.

Diplomáciai udvariasság: lehetett érezni, a két külügyminiszter vigyázott arra, hogy maximálisan előzékeny legyen, és kerülje a konfrontációt. Pedig vitás kérdésből van több is, de azt közvetítették kifelé, hogy folyik az összhang keresése.

Szijjártó az ingatlanvásárlásokkal kapcsolatban újságírói kérdésre válaszolva elmondta, az újságíróktól egy minimális korrektséget vár el; az ingatlanvásárlás két fajtáját különböztette meg: a diplomáciait, amikor a magyar állam közvetlenül vásárol ingatlant, a másik típus az, amikor egy cég, amelynek a tulajdonosa egy alapítvány, melyet korábban az állam alapított, kereskedelmi, befektetési céllal vesz ingatlant.

A szlovák államnak elővásárlási joga volt ezekre a megvásárolt ingatlanokra, a szlovák kulturális minisztérium lemondott erről a jogról. Szijjártó arra kérte az újságírókat, hogy ne kreáljanak összeesküvés-elméleteket és ne szítsanak ellentétet.

Összhang van, csak az újságírók provokálnak. Nagyon sokat dolgoztak azért, hogy Szlovákia és Magyarország kapcsolata jó legyen, a magyar külügyminiszter szerint az elmúlt húsz évben még soha nem voltak ilyen jók a két ország közötti kapcsolatok, ezért nem kellene az újságíróknak feszültség szításával elrontani.

Hangsúlyozta Szijjártó, a magyar támogatási programokat illetően arról nem volt szó, hogy magyar állami források odautálásakor a döntési folyamatba beleszólna a szlovák állam, hanem arról volt szó, hogy a kereteket és programokat egyeztetni fogják.

Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos kérdésnél is a korrektséget kérte a magyar miniszter, mert ők nem ítélik el a fegyverszállítást Ukrajnának, csak úgy döntöttek, hogy nem szállítanak fegyvert. Azt nem ellenzik, hogy más fegyvert szállítson.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gazprom

Ivan Korčok

Napunk newsfilter

Novák Katalin

Szijjártó Péter

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Sulíkék Matovič elmozdításának sikertelen kísérlete után a kormány elleni bizalmatlansági indítvánnyal próbálkoznak, és előfordulhat, hogy ezúttal bejön nekik. A Denník N számítása szerint 72 képviselő biztosan támogatja majd a kormányt, 71 pedig biztosan ellene szavaz. A maradék 7 képviselőn múlik majd, hogy meglesz-e a bizalmatlansági indítvány megszavazásához szükséges 76 képviselő, írja Renczes Ágoston a szerdai Napunk newsfilterben.