Napunk

Szijjártó: Abba nem szólhat bele Szlovákia, kinek adjunk támogatást

Ivan Korčok külügyminiszter Szijjártó Péternél Budapesten. Fotó - Szijjártó Péter Facebook-oldala
Ivan Korčok külügyminiszter Szijjártó Péternél Budapesten. Fotó – Szijjártó Péter Facebook-oldala

Ingerülten reagált Szijjártó Péter magyar külügyminiszter, amikor az Ivan Korčokkal való találkozója után a magyar kormány szlovákiai ingatlanvásárlásairól kérdezték.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Korrektséget kérek önöktől, mondta Szijjártó Péter a magyar kormány szlovákiai ingatlanvásárlásai kapcsán a szlovák kollégájával folytatott megbeszélése után. „Értem én, hogy jól mutat Orbán Viktor az önök legnépszerűbb hetilapjának elején mindenfajta hangzatos címekkel, de egy minimális korrektséget szeretnék kérni” – utalt Szijjártó a Plus 7 dní hetilap legutóbbi címlapjára, amelyen egy Orbán felvásárolja Szlovákiát című cikk virít.

Ivan Korčok a találkozó után azt mondta, először hallotta Szijjártótól, hogy a szlovákiai műemléképületek egy részét kereskedelmi célból vásárolják fel a magyar államhoz köthető cégek.

Szijjártó és Korčok először találkozott az ötödik Orbán-kormány kinevezése után, és az eredetileg másfél órásra tervezett, de végül több mint kétórásra nyúlt egyeztetésen a kétoldalú kapcsolatok több forró témáját is érintették.

  • Korčok átadott egy dokumentumot Szijjártónak arról, hogyan működjenek együtt a Szlovákiába irányuló magyar gazdasági támogatások ügyében. Szijjártó itt egy kicsit visszafogta szlovák kollégáját.
  • A szlovák külügyminiszter a kulturális és oktatási támogatások terén is nagyobb együttműködést kért, a magyar fél állítólag meg is ígért valamit ezzel kapcsolatban, bár az egyelőre nem teljesen világos, hogy mit.
  • Ukrajna ügyében Szijjártó ingerülten reagált arra a felvetésekre, miért vonták kétségbe Kövér László házelnökkel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pszichés állapotát, és miért nem segítik fegyverekkel Ukrajnát.

Szijjártó: Ne szítsanak feszültséget!

Szijjártó szerint kétfajta ingatlanvásárlás van: a diplomáciai, amikor a magyar állam azért vesz épületeket, hogy diplomáciai célokra használja őket. A másik eset, amikor egy cég, amelynek a tulajdonosa egy, a magyar állam által alapított alapítvány, befektetési vagy kereskedelmi megfontolásokból vásárol. Ez utóbbi esetekben a szlovák államnak elővásárlási joga volt, amelyről a kulturális minisztérium lemondott, hangsúlyozta Szijjártó.

„Ne kreáljunk itt összeesküvés-elméleteket, ne szítsanak ellentétet, mert nincs rá szükség”, mondta Szijjártó. Ha egy gazdag közel-keleti állam vezetője vásárol ingatlanokat, annak a vezetőjét is kiteszik a címlapra? – tette fel a kérdést a miniszter.

Ivan Korčok régóta bírálja, hogy a magyar állam úgy vásárol ingatlanokat Szlovákiában, hogy arról nem tájékoztatja előre a szlovák felet. Korčok most is hangsúlyozta, hogy Szlovákiában politikai problémát jelentenek ezek a vásárlások, miközben hozzátette, hogy a kassai ingatlanvásárlásoknál a magyar fél nem tartotta be a szokásos eljárást, vagyis nem értesítte előre a szlovák felet. Közben viszont a szlovák miniszter elismerte, hogy a műemléképületek vásárlásáról a kulturális minisztérium tudott.

„Nem az kelt feszültséget, ha beszélünk ezekről az ügyekről, hanem az, hogy a vásárlásokról sokszor a médiából szerzünk tudomást, és nem világos a cél”, reagált Szijjártó szavaira a szlovák miniszter.

Ivan Korčok külügyminiszter Szijjártó Péternél Budapesten. Fotó – Szijjártó Péter Facebook-oldala

Korčok beleszólást akar a támogatásokba

A támogatásokat két részre kell osztani: a kulturális-oktatási támogatásokra, amelyeket elsősorban a Bethlen Gábor Alap fizet ki, illetve a gazdasági támogatásokra, amelyeket a Baross Gábor Terv keretében kapnak Magyarországról a szlovákiai pályázók.

A kulturális-oktatási támogatások ügyében Korčok azt mondta, az elmúlt hónapokban erről a kérdésről többször egyeztetett a szlovák–magyar vegyesbizottság, ma pedig megegyeztek Szijjártóval, hogy a magyar fél kidolgoz egy javaslatot a támogatásnyújtás pontos módjáról, amely meg fog felelni a kétoldalú megállapodásoknak. Korčok szerint nincs összhangban a nemzetközi egyezményekkel, hogy az oktatási támogatásokat nem intézmények kapják, hanem magánszemélyek.

A gazdasági támogatások kapcsán Korčok hangsúlyozta, hogy azok rendben vannak, de átadott magyar kollégájának egy kétoldalas javaslatot arról, hogy Szlovákia azt szeretné, ezek a támogatások kölcsönös jóváhagyás alapján legyenek kifizetve. „A szlovák félnek nem elég, ha utólagos tájékoztatást kap, közösen akarjuk jóváhagyni azokat a szektorokat, amelyekben a magyar fél ezeket a támogatásokat nyújtja.”

Arról nem volt szó, hogy a konkrét támogatási döntéshozatalba, ami konkrét magyar állami támogatások odautalásáról szól, beleszólna a szlovák állam, reagált Szijjártó Péter egy újságírói kérdésre, mely azt érintette, hogy az egyes támogatási tételek kifizetésébe is belevonják-e Szlovákiát. A keretek és a programok egyeztetéséről volt szó, állította Szijjártó. „Erről nyilván konzultálunk, mert jó szomszédok vagyunk és megértjük egymás aggodalmait”, tette hozzá a magyar tárcavezető.

Szijjártó: Nem hagyjuk, hogy befeketítsenek minket

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Ivan Korčok

Orbán Viktor

Orosz–ukrán háború

Szijjártó Péter

Szlovák–magyar kapcsolatok

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak