Napunk

Szijjártó: Abba nem szólhat bele Szlovákia, kinek adjunk támogatást

Ivan Korčok külügyminiszter Szijjártó Péternél Budapesten. Fotó - Szijjártó Péter Facebook-oldala
Ivan Korčok külügyminiszter Szijjártó Péternél Budapesten. Fotó – Szijjártó Péter Facebook-oldala

Ingerülten reagált Szijjártó Péter magyar külügyminiszter, amikor az Ivan Korčokkal való találkozója után a magyar kormány szlovákiai ingatlanvásárlásairól kérdezték.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Korrektséget kérek önöktől, mondta Szijjártó Péter a magyar kormány szlovákiai ingatlanvásárlásai kapcsán a szlovák kollégájával folytatott megbeszélése után. „Értem én, hogy jól mutat Orbán Viktor az önök legnépszerűbb hetilapjának elején mindenfajta hangzatos címekkel, de egy minimális korrektséget szeretnék kérni” – utalt Szijjártó a Plus 7 dní hetilap legutóbbi címlapjára, amelyen egy Orbán felvásárolja Szlovákiát című cikk virít.

Ivan Korčok a találkozó után azt mondta, először hallotta Szijjártótól, hogy a szlovákiai műemléképületek egy részét kereskedelmi célból vásárolják fel a magyar államhoz köthető cégek.

Szijjártó és Korčok először találkozott az ötödik Orbán-kormány kinevezése után, és az eredetileg másfél órásra tervezett, de végül több mint kétórásra nyúlt egyeztetésen a kétoldalú kapcsolatok több forró témáját is érintették.

 • Korčok átadott egy dokumentumot Szijjártónak arról, hogyan működjenek együtt a Szlovákiába irányuló magyar gazdasági támogatások ügyében. Szijjártó itt egy kicsit visszafogta szlovák kollégáját.
 • A szlovák külügyminiszter a kulturális és oktatási támogatások terén is nagyobb együttműködést kért, a magyar fél állítólag meg is ígért valamit ezzel kapcsolatban, bár az egyelőre nem teljesen világos, hogy mit.
 • Ukrajna ügyében Szijjártó ingerülten reagált arra a felvetésekre, miért vonták kétségbe Kövér László házelnökkel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pszichés állapotát, és miért nem segítik fegyverekkel Ukrajnát.

Szijjártó: Ne szítsanak feszültséget!

Szijjártó szerint kétfajta ingatlanvásárlás van: a diplomáciai, amikor a magyar állam azért vesz épületeket, hogy diplomáciai célokra használja őket. A másik eset, amikor egy cég, amelynek a tulajdonosa egy, a magyar állam által alapított alapítvány, befektetési vagy kereskedelmi megfontolásokból vásárol. Ez utóbbi esetekben a szlovák államnak elővásárlási joga volt, amelyről a kulturális minisztérium lemondott, hangsúlyozta Szijjártó.

„Ne kreáljunk itt összeesküvés-elméleteket, ne szítsanak ellentétet, mert nincs rá szükség”, mondta Szijjártó. Ha egy gazdag közel-keleti állam vezetője vásárol ingatlanokat, annak a vezetőjét is kiteszik a címlapra? – tette fel a kérdést a miniszter.

Ivan Korčok régóta bírálja, hogy a magyar állam úgy vásárol ingatlanokat Szlovákiában, hogy arról nem tájékoztatja előre a szlovák felet. Korčok most is hangsúlyozta, hogy Szlovákiában politikai problémát jelentenek ezek a vásárlások, miközben hozzátette, hogy a kassai ingatlanvásárlásoknál a magyar fél nem tartotta be a szokásos eljárást, vagyis nem értesítte előre a szlovák felet. Közben viszont a szlovák miniszter elismerte, hogy a műemléképületek vásárlásáról a kulturális minisztérium tudott.

„Nem az kelt feszültséget, ha beszélünk ezekről az ügyekről, hanem az, hogy a vásárlásokról sokszor a médiából szerzünk tudomást, és nem világos a cél”, reagált Szijjártó szavaira a szlovák miniszter.

Ivan Korčok külügyminiszter Szijjártó Péternél Budapesten. Fotó – Szijjártó Péter Facebook-oldala

Korčok beleszólást akar a támogatásokba

A támogatásokat két részre kell osztani: a kulturális-oktatási támogatásokra, amelyeket elsősorban a Bethlen Gábor Alap fizet ki, illetve a gazdasági támogatásokra, amelyeket a Baross Gábor Terv keretében kapnak Magyarországról a szlovákiai pályázók.

A kulturális-oktatási támogatások ügyében Korčok azt mondta, az elmúlt hónapokban erről a kérdésről többször egyeztetett a szlovák–magyar vegyesbizottság, ma pedig megegyeztek Szijjártóval, hogy a magyar fél kidolgoz egy javaslatot a támogatásnyújtás pontos módjáról, amely meg fog felelni a kétoldalú megállapodásoknak. Korčok szerint nincs összhangban a nemzetközi egyezményekkel, hogy az oktatási támogatásokat nem intézmények kapják, hanem magánszemélyek.

A gazdasági támogatások kapcsán Korčok hangsúlyozta, hogy azok rendben vannak, de átadott magyar kollégájának egy kétoldalas javaslatot arról, hogy Szlovákia azt szeretné, ezek a támogatások kölcsönös jóváhagyás alapján legyenek kifizetve. „A szlovák félnek nem elég, ha utólagos tájékoztatást kap, közösen akarjuk jóváhagyni azokat a szektorokat, amelyekben a magyar fél ezeket a támogatásokat nyújtja.”

Arról nem volt szó, hogy a konkrét támogatási döntéshozatalba, ami konkrét magyar állami támogatások odautalásáról szól, beleszólna a szlovák állam, reagált Szijjártó Péter egy újságírói kérdésre, mely azt érintette, hogy az egyes támogatási tételek kifizetésébe is belevonják-e Szlovákiát. A keretek és a programok egyeztetéséről volt szó, állította Szijjártó. „Erről nyilván konzultálunk, mert jó szomszédok vagyunk és megértjük egymás aggodalmait”, tette hozzá a magyar tárcavezető.

Szijjártó: Nem hagyjuk, hogy befeketítsenek minket

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Ivan Korčok

Orbán Viktor

Orosz–ukrán háború

Szijjártó Péter

Szlovák–magyar kapcsolatok

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

A hétvégi politikai vitaműsorok vendégei:

Szombat

 • 12:10, RTVS, Sobotné dialógy: Michal Šipoš (OĽaNO), Matúš Šutaj Eštok (Hlas)

Vasárnap

 • 11:00, TA3, V politike: Mária Kolíková (SaS), Peter Pellegrini (Hlas)
 • 11:55, RTVS, O 5 minút 12: Igor Matovič (OĽaNO), Erik Tomáš (Hlas)
 • 13:00, Markíza, Na telo: Robert Fico (Smer), Peter Pčolinský (Sme rodina)

Várható események:

 

 • folytatódnak az orvosszakszervezetek és a kormány tárgyalásai
 • kiosztják a Roma Spirit díjakat
 • Mexikóban tárgyal egymással a venezuelai kormány és az ellenzék delegációja
 • az amerikai Georgiában megkezdődik a szenátorválasztás 2. fordulója
 • vb-program: Tunézia-Ausztrália (11.00), Lengyelország – Szaúd-Arábia (14.00), Franciaország-Dánia (17.00), Argentína-Mexikó (20.00)

Világszerte 641 057 081 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 6 629 800 – derül ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adataiból. (mti)

Pénteken zajlott a parlamentben az alkotmányjogi bizottság ülése is. Normál körülmények között ez még rendkívüli hírénség esetén sem lenne newsfiltertéma, de ma elszabadultak az indulatok Maroš Žilinka főügyész és Juraj Šeliga (Za ľudí), valamint Alojz Baránik (SaS) képviselők szóváltása során, írja Hegedűs Norbert a legfrissebb Napunk newsfilterben.