Napunk

Hatalmasat kaszál Magyarország az olajembargó alóli kivétellel, és nem biztos, hogy ezt az EU hagyni fogja

Orbán Viktor június elsején Brüsszelben, miután sikerült elfogadni az olajembargót. Fotó – Orbán Viktor / Facebook
Orbán Viktor június elsején Brüsszelben, miután sikerült elfogadni az olajembargót. Fotó – Orbán Viktor / Facebook

Amit a magyar kormány különadóként elvesz a Moltól, és Igor Matovič szeretne elszedni a Slovnafttól, az mehetne az EU költségvetésébe is.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Egyelőre Szlovákia és Magyarország is nagyon jól jár az orosz olajembargó alóli kivétellel. Az olcsó orosz olajnak köszönhetően a Slovnaft és a Mol is jelentős bevételre tesz szert, így nem csoda, hogy azt a magyar kormány extraprofitadónak nevezett különadóval csapolja meg, és az Igor Matovič vezette pénzügyminisztérium is hasonló adóval szeretne plusz bevételt szerezni a Slovnafttól.

A jövő azonban a Slovnaft számára bizonytalan az orosz olajból készült termékek exporttilalma miatt, és nem kizárt, hogy az Európai Unió vezetői úgy döntenek: amit most a magyar állam fölöz le – és amit Igor Matovič is szeretne lefölözni –, az menjen inkább az EU közös költségvetésébe.

Cikkünkből kiderül:

 • mennyit nyer Magyarország azzal, hogy mentesült az olajembargó alól,
 • miért nézi ezt rossz szemmel a többi uniós tagállam,
 • hogyan teheti az EU semmissé azt az anyagi előnyt, ami az olajembargó alóli kivételből származik,
 • és hogy működhet-e az embargó a gáz esetében is.

Még május közepén állt elő Igor Matovič pénzügyminiszter a Slovnaftra rótt különadó ötletével. A Slovnaft az orosz Ural olajkeveréket dolgozza fel, aminek az ára az ukrajnai konfliktus miatt jelentősen alacsonyabb a nyugati Brent olaj áránál. Az üzemanyagárak viszont magasak, így a Slovnaft jelentős profitra tesz szert azzal, hogy a világpiaci árnál alacsonyabban jut hozzá a nyersanyaghoz, de a feldolgozott termékeket piaci vagy ahhoz közeli áron adja el.

Matovič a Brent és az Ural ára közötti különbséget adóztatná meg, de a különadója azóta is vita tárgya. A Richard Sulík gazdasági miniszter vezette SaS az üzemanyag jövedéki adójának csökkentéséhez kötötte volna a támogatását, de a kormány Sulíkék nélkül is elfogadta a javaslatot. A törvényjavaslatot a parlament azonban egyelőre nem hagyta jóvá.

Orbánék gond nélkül átvitték

Magyarországot viszont nem egymással vitatkozó pártokból álló koalíció vezeti, hanem gyakorlatilag egy állampárt, így ott a kormány gond nélkül be tudta vezetni még előző év őszén az üzemanyag hatósági árát, amikor még senki nem számolt az ukrajnai háborúval.

Ugyanilyen zökkenőmentesen vezette be az áprilisi választási győzelmet követően a költségvetésen tátongó hatalmas lyuk betakarását szolgáló szektorális különadókat. Ezek egyike pont a Molt, a Slovnaft anyavállalatát érinti.

Bár a Molnak okoz némi veszteséget az, hogy az egyik típusú üzemanyag ára továbbra is rögzített – csütörtökön döntött a kormány arról, hogy a 480 forintos benzinár egészen október 1-ig marad –, az olcsó orosz olajnak köszönhetően még mindig nagyon jól jár a cég.

Mint azt Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár, volt jegybankelnök egy korábbi cikkünkben kifejtette, ez a plusz bevétel nem is extraprofit, inkább járadékszerű jövedelem, ami egy különleges helyzet miatt állt elő, és számszerűsíthető, hogy mennyivel nagyobb a normál helyzetben elérhető nyereségtől. Így ennek a jövedelemnek az állam általi elvonása nem veszélyezteti a vállalat profitját, annyi a különbség, hogy így nem a Mol, hanem a magyar állam jár jól az olcsó orosz olajjal.

Mennyit nyer Magyarország?

Az energiaszektorra kivetett különadóból a magyar kormány 300 milliárd forint, azaz körülbelül 758 millió euró bevételre számít, ami nagyrészt a Moltól származik majd.

Kedden szemlézte a Guardian az EU gazdasági elemzésére szakosodott Eurointelligence analízisét, miszerint éves szinten 600 millió dollár, azaz 575 millió euró bevétele származik Magyarországnak abból, hogy rá nem vonatkozik az olajembargó.

Az elemzés szerint emiatt Orbán Viktornak nem is érdeke csatlakozni az orosz olajembargóhoz, hiszen amíg magas az olaj ára, de Magyarország olcsón jut hozzá az orosz olajhoz, a bevétel egy részét zsebre teheti, „mindenki más kárára az EU-ban”.

A 6-700 millió eurós plusz bevétel pedig nagyon jól jön a kormánynak: a költségvetésen a választás előtti osztogatások miatt hatalmas, 1300 milliárd forintos (3,2 milliárd eurós) lyuk tátong, aminek a felét ezzel a különadóval be lehetne tömni.

Szlovákia nem jár olyan jól

Igor Matovičnak is hasonló célja lenne a Slovnaft-különadóval, de itthon egyrészt semmilyen tervet nem lehet olyan könnyen átvinni, mint Magyarországon, másrészt korántsem egyértelmű, hogy a Slovnaft, illetve Szlovákia jól jár az olajembargóval.

Igor Matovič bemutatja a Slovnaft-adó tervét. Fotó – Michaela Barcíková

Mert bár egyelőre mi is korlátlan ideig vásárolhatunk orosz olajat, a belőle készült termékek többségét csak 2023 februárjáig exportálhatjuk,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Igor Matovič

Olajembargó

Orbán Viktor

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

A hétvégi politikai vitaműsorok vendégei:

 • Szombat:
 • 12:10, RTVS, Sobotné dialógy: Michal Šipoš (OĽaNO), Richard Raši (Hlas)
 • Vasárnap:
 • 11:00, TA3, V politike: Robert Fico (Smer), Richard Sulík (SaS)
 • 11:55, RTVS, O 5 minút 12, Juraj Blanár (Smer), Tomáš Valášek (PS)
 • 13:00, Markíza, Na telo: Michal Šipoš (OĽaNO), Juraj Krúpa (SaS), Erik Tomáš (Hlas)

Hétvége politika nélkül (cikkajánló):

Várható események:

 • Németországban a baloldal tüntetéseket tervez
 • Törökországban beiktatják Erdogan elnököt, az eseményen részt vesz a NATO főtitkára, Stoltenberg
 • A szerb ellenzék újabb tüntetést szervez a májusi tömeggyilkosságok miatt

A szlovák tűzoltók szombaton befejezik a tevékenységüket az olaszországi Conselice város térségében, ahol az árvízkárok enyhítésében vettek részt. (tasr)