Napunk

Készítheti a banános dobozokat Rezník? – a szakmai csoport nem őt ajánlja az RTVS élére

A vezérigazgató-jelöltek a június 13-i meghallgatáson. Fotó - TASR
A vezérigazgató-jelöltek a június 13-i meghallgatáson. Fotó – TASR

Tibor Búza és Ľuboš Machaj közül kerülne ki az RTVS következő vezérigazgatója, ha a döntés a szakmai csoport kezében lenne.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A posztra pályázó nyolc jelöltet hétfőn hallgatta meg a parlament mediális bizottsága, valamint egy szakértőkből álló csoport. A bizottság ellenzéki képviselői felháborodtak a szakmai csoport bevonása miatt, ajánlásukkal nem értenek egyet, szerintük az ugyanis közvetlenül befolyásolja a képviselőket, akik a jelöltekről szavaznak. Várhatóan a június 22-i ülésen.

A biztos befutó és a meglepetés

Nem okozott nagy meglepetést, hogy a szakmai csoport alkalmasnak találta, sőt, jelöltnek ajánlotta Tibor Búzát, az RTVS televíziós részlegének egykori programigazgatóját. A sajtóban esélyesként tekintettek Búzára, neve már azelőtt felmerült, hogy hivatalosan bejelentette volna, versenybe száll a vezérigazgatói székért. Búza korábban nemcsak az RTVS-ben tevékenykedett, a Rádio Express alapítása is a nevéhez fűződik.

Tibor Búza. Fotó – TASR

A szakértők értékelése szerint látható és érzékelhető, hogy Búza mediális közegből érkezik, alapos ismerete van az RTVS-ről és annak lehetőségeiről. „Tehetséges menedzser, aki nemcsak a közszolgálati, de a kereskedelmi médiumok világában is kiismeri magát” – írják az értékelésben a szakértők, akik szerint Búza kimagaslóan jó minőségű projektet nyújtott be.

A közbeszédben Búza mellett Jaroslav Rezníket, az RTVS jelenlegi vezérigazgatóját, valamint Ivan Goliant, az Orange egykori műszaki igazgatóját tartották még esélyesnek. Goliant elfogadható jelöltnek tartja a szakértői csoport, Rezníket nem, de az igazi meglepetést Ľuboš Machaj nevének felbukkanása okozta.

Utolsókból lesznek az elsők?

Ľuboš Machaj, aki a jelöltek maratoni meghallgatásán utolsóként prezentálta elképzeléseit a bizottság és a szakértők előtt, a Szlovák Rádió programigazgatója volt Miloslava Zemková (2006-2010) igazgatásának idején.

Ľuboš Machaj. Fotó – TASR

A szakértői értékelés szerint Machaj mély ismeretekkel rendelkezik a közszolgálati médiáról, beleértve az RTVS pénzügyi felépítésének és modelljének megvalósíthatóságát is. Kompetens, ugyanakkor nagyon pragmatikus, egyértelmű, hogy nagyon magas erkölcsi és etikai integritással rendelkezik, írják Machajról a szakértők. Ugyanez azonban nem vonatkozik a közmédia jelenlegi vezetőjére, Jaroslav Rezníkre.

Rezník lejtmenetben

Jaroslav Rezník 2017-ben vette át az RTVS vezérigazgatói posztját Václav Mikától. Rezníket számos kritika érte az elmúlt öt évben, az utóbbi hónapokban a legnagyobb vihart az váltotta ki, ahogy a közmédia az ukrajnai háború kirobbanására reagált.

A lassú és szakmai mércével erősen kritizált reakció Vahram Chuguryan, az RTVS hírközlési és publicisztikai részleg igazgatójának székébe került, de ez sem volt elég ahhoz, hogy megfékezze a lavinát, ami Rezníkre zúdult. A vezérigazgató többszöri felszólítás után sem tette közzé Chuguryan végkielégítésének összegét, az RTVS személyiségi jogokra hivatkozott.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Parlament

RTVS

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Brazília csapata negyeddöntőbe jutott a katari labdarúgó-világbajnokságon, a hétfő esti nyolcaddöntőben 4-1-re legyőzte a dél-koreai válogatottat.

Mérsékelten erős, 5,6-os magnitúdójú földrengést jelentettek vasárnap a Csendes-óceán déli részén fekvő Tonga közelében. Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint az epicentrum a tengeren volt nagyjából 109 kilométerre északkeletre Hihifo városától 35 kilométeres mélységben. Áldozatokról egyelőre nincsenek értesülések. (mti)

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter ma meglátogatta Rastislav Káčer szlovák külügyminisztert. A találkozó abba a mintába illeszkedik, ami tavaly októberben kezdődött el Ivan Korčok akkori szlovák külügyminiszter kezdeményezésére. A teljes érdektelenségbe is tudnak az ilyen sorozatok fordulni. A mai, a harmadik találkozó jó lépés volt efelé. Egyedül az tűnhetett fel, hogy mennyire hiányzik az „előre megyünk” büszkesége Szijjártó Péterből – írja Beke Zsolt a hétfői Napunk newsfilterben.

Kedden Robert Ficóval is találkozik majd a szlovákiai látogatáson lévő Szijjártó Péter. Ezt követően, délután fél 2-kor közös sajtótájékoztatót tart a Smer elnöke és a magyar külgazdasági és külügyminiszter. (tasr)

A hosszabbítás sem döntötte el a Japán-Horvátország összecsapást a katari labdarúgó vb nyolcaddöntőjében. Következnek a tizenegyesek.