Napunk

Több ezer tanár a téren – a kormánypártok mégis egymással szórakoznak

Szeptembertől sztrájkba léphetnek a pedagógusok. Foto N - Vladimír Šimíček
Szeptembertől sztrájkba léphetnek a pedagógusok. Foto N – Vladimír Šimíček

Több ezer pedagógus tiltakozott a fővárosban béremelést követelve. A politikusok továbbra is egymásra mutogatnak, júliustól csak három százalékos béremeléssel számolhatnak az ágazat dolgozói.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

„Komolytalan!”, „Nevetséges!”, „Nem szeretném kommentálni!” – így reagáltak a Napunk által megszólított oktatásügyi dolgozók a kormánynak a béremeléssel kapcsolatos lépéseire.

Több ezer pedagógus és nem pedagógiai alkalmazott gyűlt össze a főváros Sznf terén az Oktatási és Tudományos Dolgozók Szakszervezete (OZPŠaV) által meghirdetett tüntetésre, tízszázalékos béremelést követelnek az ágazat dolgozóinak. A Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentése szerint rekord magasságba szökött idén az infláció, már 13 százalék körül mozog.

Szlovákiában januártól a minimálbér 646 euró. Egy kezdő pedagógus bére az érvényes bértábla szerint 850 euró. Egy takarítónő 572, egy szakács 584, egy gondnok 584, a gazdasági munkatárs pedig 692 euró kezdő fizetést kap az ágazatban.

Míg a pedagógusok a téren gyülekeztek, addig a kormányban nem született döntés a béremelésükről. Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter a kormány mai ülésére ismét beterjesztette az ágazat dolgozóinak béremelésére vonatkozó törvényjavaslatait. Ugyanarról a tervezetről van szó, mely magasabb adót vezetne be a gazdag cégekre és megemelné az alkoholból és a hazárdjátékokból befolyó adót. Matovič szerint csak az adók emelésével valósulhat meg a szakszervezet által követelt tízszázalékos béremelés.

Érdemben nem történt előrelépés, viszont folytatódott a csetepaté Igor Matovič és Branislav Gröhling oktatási miniszter között. Matovič és az OĽaNO frakciója is felszólította Gröhlinget, hogy oktatási miniszterként ne blokkolja az adótörvények jóváhagyását.

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a kabinet ülését követően megismételte, hogy az SaS továbbra is blokkolja az adóemelést, de folytatják az egyeztetést. Júliustól a kollektív szerződésben foglalt háromszázalékos béremelés megvalósul.

Számos transzparensen adtak hangot elégedetlenségüknek a tüntetők. Fotó: Ibos Emese

Dunaszerdahelyről pedagógusok, intézményvezető és nem pedagógus alkalmazott is tiltakozott a téren. Egyikük elmondta, azt szeretnék elérni, hogy minden évben legalább 10 százalékkal emelkedjen a bértábla.

„Hét éve gondnok és takarítónő vagyok az egyik dunaszerdahelyi alapiskolában, ez idő alatt nem változott a fizetésem, a minimálbér körül mozog” – mondta Mónika, aki azért marad mégis az oktatásügyben, mert elmondása szerint szereti a munkahelyét. „Szeretem a gyerekeket, a tanítónőket, nagyon kellemes, családias a légkör és akkor is maradok, ha most nem sikerül kiharcolni a béremelést” – zárta Mónika.

A dunaszerdahelyi Egyesített Iskola, a Speciális Iskola és a Készségfejlesztő Alapiskola igazgatója elmondta, ha a friss végzősöket szembesítik azzal, hogy a bértábla alapján milyen fizetést tudnak kínálni, nem kapnak a munka után, hanem meggondolják, vállalják-e. „Nem egyszerű gazdasági szakembert találni az iskolákba, hiszen más ágazatban jóval kedvezőbbek a nekik kínált anyagi feltételek” – mondta Katona Szabina igazgató, aki káosznak nevezte a kormánytagoknak a pedagógusok béremelésével kapcsolatos lépéseit.

Évente 10 százalékos emelést szeretnének. Fotó: Ibos Emese

„Nevetségesnek tartom a miniszterek politikai párbaját” – reagált Forró Zsuzsa, az Egyesített Iskola tanácsadó központjának munkatársa. „Én mélységesen csalódott vagyok a hozzáállásuk miatt, abban reménykedtem, hogy ha hallatjuk a hangunkat, előremozdulnak a dolgok, de már nem látok erre esélyt” – ezt már a tanácsadó másik munkatársa, Janics Ildikó mondta.

A tanácsadó központ munkatársai csalódottak az aktuális helyzet miatt, emlékeztettek, hogy a választások előtt a jelenlegi kormány pártjai pszichológust, asszisztenst és speciális pedagógust ígértek minden iskolába. „Most viszont ott tartunk, hogy bár szeptemberben három diáknak lesz szüksége száz százalékban pedagógiai asszisztensre, de a fejünket fogjuk, hogy hogyan oldjuk meg. Nem beszélve az asszisztensi bérekről, nekik ugyanis szemlesütve 380 eurót tud az iskola vezetősége kínálni. Ez botrány! Ezt az összeget nem egy kolléga elutazza” – jelentette ki Forró Zsuzsa.

„Nagyon kevés a magyar szakember, de a helyek száma is korlátozott, ezért egyáltalán nem ritka, hogy az ambiciózus fiatalok a magánszférában helyezkednek el, elhagyják a pályát vagy külföldre mennek. Egyre több a 

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Oktatás

Tüntetés

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

A hétvégi politikai vitaműsorok vendégei:

Szombat

  • 12:10, RTVS, Sobotné dialógy: Michal Šipoš (OĽaNO), Matúš Šutaj Eštok (Hlas)

Vasárnap

  • 11:00, TA3, V politike: Mária Kolíková (SaS), Peter Pellegrini (Hlas)
  • 11:55, RTVS, O 5 minút 12: Igor Matovič (OĽaNO), Erik Tomáš (Hlas)
  • 13:00, Markíza, Na telo: Robert Fico (Smer), Peter Pčolinský (Sme rodina)

Várható események:

 

  • folytatódnak az orvosszakszervezetek és a kormány tárgyalásai
  • kiosztják a Roma Spirit díjakat
  • Mexikóban tárgyal egymással a venezuelai kormány és az ellenzék delegációja
  • az amerikai Georgiában megkezdődik a szenátorválasztás 2. fordulója
  • vb-program: Tunézia-Ausztrália (11.00), Lengyelország – Szaúd-Arábia (14.00), Franciaország-Dánia (17.00), Argentína-Mexikó (20.00)

Világszerte 641 057 081 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 6 629 800 – derül ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adataiból. (mti)

Pénteken zajlott a parlamentben az alkotmányjogi bizottság ülése is. Normál körülmények között ez még rendkívüli hírénség esetén sem lenne newsfiltertéma, de ma elszabadultak az indulatok Maroš Žilinka főügyész és Juraj Šeliga (Za ľudí), valamint Alojz Baránik (SaS) képviselők szóváltása során, írja Hegedűs Norbert a legfrissebb Napunk newsfilterben.

Az angol válogatott gól nélküli döntetlent játszott az amerikai csapattal a katari labdarúgó-világbajnokság péntek esti mérkőzésén, a B csoport második fordulójában. (mti)