Napunk

Több ezer tanár a téren – a kormánypártok mégis egymással szórakoznak

Szeptembertől sztrájkba léphetnek a pedagógusok. Foto N - Vladimír Šimíček
Szeptembertől sztrájkba léphetnek a pedagógusok. Foto N – Vladimír Šimíček

Több ezer pedagógus tiltakozott a fővárosban béremelést követelve. A politikusok továbbra is egymásra mutogatnak, júliustól csak három százalékos béremeléssel számolhatnak az ágazat dolgozói.

„Komolytalan!”, „Nevetséges!”, „Nem szeretném kommentálni!” – így reagáltak a Napunk által megszólított oktatásügyi dolgozók a kormánynak a béremeléssel kapcsolatos lépéseire.

Több ezer pedagógus és nem pedagógiai alkalmazott gyűlt össze a főváros Sznf terén az Oktatási és Tudományos Dolgozók Szakszervezete (OZPŠaV) által meghirdetett tüntetésre, tízszázalékos béremelést követelnek az ágazat dolgozóinak. A Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentése szerint rekord magasságba szökött idén az infláció, már 13 százalék körül mozog.

Szlovákiában januártól a minimálbér 646 euró. Egy kezdő pedagógus bére az érvényes bértábla szerint 850 euró. Egy takarítónő 572, egy szakács 584, egy gondnok 584, a gazdasági munkatárs pedig 692 euró kezdő fizetést kap az ágazatban.

Míg a pedagógusok a téren gyülekeztek, addig a kormányban nem született döntés a béremelésükről. Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter a kormány mai ülésére ismét beterjesztette az ágazat dolgozóinak béremelésére vonatkozó törvényjavaslatait. Ugyanarról a tervezetről van szó, mely magasabb adót vezetne be a gazdag cégekre és megemelné az alkoholból és a hazárdjátékokból befolyó adót. Matovič szerint csak az adók emelésével valósulhat meg a szakszervezet által követelt tízszázalékos béremelés.

Érdemben nem történt előrelépés, viszont folytatódott a csetepaté Igor Matovič és Branislav Gröhling oktatási miniszter között. Matovič és az OĽaNO frakciója is felszólította Gröhlinget, hogy oktatási miniszterként ne blokkolja az adótörvények jóváhagyását.

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a kabinet ülését követően megismételte, hogy az SaS továbbra is blokkolja az adóemelést, de folytatják az egyeztetést. Júliustól a kollektív szerződésben foglalt háromszázalékos béremelés megvalósul.

Számos transzparensen adtak hangot elégedetlenségüknek a tüntetők. Fotó: Ibos Emese

Dunaszerdahelyről pedagógusok, intézményvezető és nem pedagógus alkalmazott is tiltakozott a téren. Egyikük elmondta, azt szeretnék elérni, hogy minden évben legalább 10 százalékkal emelkedjen a bértábla.

„Hét éve gondnok és takarítónő vagyok az egyik dunaszerdahelyi alapiskolában, ez idő alatt nem változott a fizetésem, a minimálbér körül mozog” – mondta Mónika, aki azért marad mégis az oktatásügyben, mert elmondása szerint szereti a munkahelyét. „Szeretem a gyerekeket, a tanítónőket, nagyon kellemes, családias a légkör és akkor is maradok, ha most nem sikerül kiharcolni a béremelést” – zárta Mónika.

A dunaszerdahelyi Egyesített Iskola, a Speciális Iskola és a Készségfejlesztő Alapiskola igazgatója elmondta, ha a friss végzősöket szembesítik azzal, hogy a bértábla alapján milyen fizetést tudnak kínálni, nem kapnak a munka után, hanem meggondolják, vállalják-e. „Nem egyszerű gazdasági szakembert találni az iskolákba, hiszen más ágazatban jóval kedvezőbbek a nekik kínált anyagi feltételek” – mondta Katona Szabina igazgató, aki káosznak nevezte a kormánytagoknak a pedagógusok béremelésével kapcsolatos lépéseit.

Évente 10 százalékos emelést szeretnének. Fotó: Ibos Emese

„Nevetségesnek tartom a miniszterek politikai párbaját” – reagált Forró Zsuzsa, az Egyesített Iskola tanácsadó központjának munkatársa. „Én mélységesen csalódott vagyok a hozzáállásuk miatt, abban reménykedtem, hogy ha hallatjuk a hangunkat, előremozdulnak a dolgok, de már nem látok erre esélyt” – ezt már a tanácsadó másik munkatársa, Janics Ildikó mondta.

A tanácsadó központ munkatársai csalódottak az aktuális helyzet miatt, emlékeztettek, hogy a választások előtt a jelenlegi kormány pártjai pszichológust, asszisztenst és speciális pedagógust ígértek minden iskolába. „Most viszont ott tartunk, hogy bár szeptemberben három diáknak lesz szüksége száz százalékban pedagógiai asszisztensre, de a fejünket fogjuk, hogy hogyan oldjuk meg. Nem beszélve az asszisztensi bérekről, nekik ugyanis szemlesütve 380 eurót tud az iskola vezetősége kínálni. Ez botrány! Ezt az összeget nem egy kolléga elutazza” – jelentette ki Forró Zsuzsa.

„Nagyon kevés a magyar szakember, de a helyek száma is korlátozott, ezért egyáltalán nem ritka, hogy az ambiciózus fiatalok a magánszférában helyezkednek el, elhagyják a pályát vagy külföldre mennek. Egyre több a 

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Oktatás

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak