Napunk

Sólymos László: Hiszem, hogy Gál Gábor tisztázza magát

Sólymos László. Fotó - Vladimír Šimíček
Sólymos László. Fotó – Vladimír Šimíček

Ha Berényi József félreállna, gyengülne a megosztottság a Szövetségen belül, véli Sólymos László.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Sólymos László, a Szövetség Országos Tanácsának elnöke nem csodálja, hogy a parlament nem adta ki Robert Ficót az ügyészség kérésére, mert szerinte a mentelmi jognak védeni kell a politikusokat a hatalmi visszaélésekkel szemben. Ficóék részéről szerinte a politikai taktika része, hogy azt állítják, politikai hadjárat folyik ellenük.

A volt környezetvédelmi miniszterrel és volt Híd-elnökkel készült interjúnkból kiderül:

  • miért lett szerinte Gyimesi György a legismertebb szlovákiai magyar politikus,
  • tervez-e közös pártot alapítani Bugár Bélával,
  • mit mondott neki Gál Gábor, miután rendőrségi eljárás indult ellene,
  • meg lehetett volna-e előzni a Sajó-katrasztrófát.

Ön volt a Szövetség politikusai közül az első, aki nyilvánosan bírálta Gyimesi Györgyöt a szivárványos zászlókra vonatkozó javaslata miatt. Ez egy magánvélemény volt, vagy a párt hivatalos álláspontja?

Ez a Híd platform álláspontja a Szövetségben. Azt próbáltam mindenkivel megértetni, hogy egy kisebbségi politikusnak nem lenne szabad behoznia egy olyan témát, amivel mások jogait korlátozzuk. Ez hamar visszaüthet. Ráadásul ezt egy szélsőséges, sőt fasiszta képviselővel együtt terjesztette be. Ez bármikor a szlovákiai magyarok, a romák vagy bárki más ellen fordítható. Másképp kellene ezt nézni, nem a 19. századba kellene visszamennünk, hiszen mi a 21. században élünk. Azt a kérdést kellene inkább feltenni, miért nem használhatjuk a magyar zászlót például a nemzeti ünnepeinken. Augusztus 20-án miért nem függhet a magyar zászló például Komáromban? Vagy miért nem mehetek be egy magyar zászlóval a stadionba?

Tegyük hozzá, hogy ez a törvény a stadionokról már több, mint tíz éve hatályban van, és a Hídnak többször is lett volna lehetősége megváltoztatni.

Biztosan lett volna, ha át tudtuk volna nyomni. Amit kitárgyaltunk, azt megvalósítottuk. Vegyük a Kisebbségi Kulturális Alapot, amely bebiztosította, hogy szinte autonóm módon dönthetünk a saját kultúránkról, és törvény garantálja az összeget, amit kapunk, ami a többszöröse a korábbiaknak. Volt, ami sikerült, és volt, amit a koalíciós partnereinken keresztül nem tudtunk átnyomni. Ez tény, de errefelé kellene menni. Ezt kellene a zászlónkra tűzni, és nem azt, hogy visszamegyek a 19. századba.

Az egész párt, a Szövetség miért nem állt ki emellett az álláspont mellett?

Nem tudom, ezt nem tőlem kell megkérdezni.

Nem is volt vita erről a párton belül?

Nem. Én úgy gondolom, hogy alapvetően nem ez a legfontosabb ügy jelenleg. Nagyon rossz a helyzet az országban és a társadalomban, és a kormány nem tudja kezelni ezt a helyzetet. Az emberek egyre rosszabbul élnek, és ezzel kellene foglalkozni, nem pedig mondvacsinált problémákkal. Megértem, hogy egy populista képviselő ezt teszi, de szerintem nem ezt kellene tenni. Nekik az emberek életét kellene jobbá tenni, főleg most, amikor egy olyan válság van, amilyen még nem volt.

Gyimesi György lett a legismertebb magyar politikus Szlovákiában. Ön szerint miért?

Mert pont ilyen problémákat lovagol meg. Kérdés az, hogy ezzel mit ér el vagy mit akar elérni.

Az nem erősíti Gyimesit, hogy a Szövetség nem találja a saját arculatát, a saját identitását?

Mi megpróbáljuk elmondani, amit az egyes témákról gondolunk. A Szövetség egy gyűjtőpárt. A szlovákiai magyar társadalom egy színes társadalom, és ez a párt is olyan. A párton belül megtalálhatók azok is, akik másképp látják a helyzetet, és azok is, akik ugyanúgy gondolkodnak, mint mi. Az a fontos, hogy el tudjuk egymást fogadni és azzal foglalkozzunk, ami hoz valamit a közösségnek és a régióknak. Ne árkokat ássunk és falakat állítsunk egymás között.

Fotó – Vladimír Šimíček

Azt látjuk viszont, hogy a Szövetség beragadt három százalék körül, vagyis nagyjából a korábbi MKP szintjén. Miért nincs nagyobb igény erre a típusú politikára?

Azokat az ellentéteket, amelyek kialakultak az elmúlt 10-12 év alatt, nem olyan könnyű elfelejteni. Idő kell, amíg megtanuljuk elfogadni a másik nézetét és azt, hogy a másikat nem legyőzni kell, hanem egymást segítve előre menni. Van, ahol ez eltart egy ideig. A választóknál is eltart egy ideig, amíg tudatosul bennük, hogy vagy a kezünkbe vesszük a dolgainkat, vagy jönnek az önjelöltek, akik elmondják, mi a tuti. Közben pedig ez a szlovákiai magyarok nagy részének nem felel meg.

Mekkora ön szerint a reális támogatottsága a szlovákiai magyarok körében Gyimesi Györgynek?

Fogalmam sincs. Szerintem nagyobb a füstje, mint a lángja.

Az ön egyik legközelebbi szövetségese volt hosszú ideig Bugár Béla, aki viszont már feladta a küzdelmet a Szövetségen belül, és kilépett a pártból. Próbálta lebeszélni erről?

Mi folyamatosan kapcsolatban voltunk és vagyunk is, mindig megbeszéljük, mi történik. Együtt alapítottuk meg a Hidat, és 12 éven keresztül nagyon közeli munkatársak voltunk, szóval ez természetes. Sajnálom, hogy a kilépés mellett döntött. A Szövetségnek az ő támogatottsága sokat jelentett. Sajnos a helyi MKP-s kollégák ezt másképp látták, és nem tudtak túllépni a saját árnyékukon.

Bugár Béla azt mondta, ő nem fog részt venni ezekben a bozótharcokban. Sajnálom, hogy egyesek nem látták, mit kellene valójában tennünk azért, hogy erősebbek legyünk és visszajuthassunk a parlamentbe. Bízom abban, hogy meg tudjuk győzni a választókat, hogy azok az értékek, amiket a Híd képviselt, a tolerancia és az együttműködés iránti igény,  megvannak a Szövetségben függetlenül attól, hogy mások is benne vannak.

Bugár Béla azt is mondta, hogy az MKP-platform stílusa inkább a rombolás, mint az építés. Ön nem így látja?

Sok esetben látom azt, hogy ők úgy gondolják, mindennek úgy kell lennie, ahogy ők gondolják, és más nincs. Ezért beszélek arról, hogy el kell fogadni mások legitim véleményét is. Természetesen mindenféle szélsőségek kirekesztése mellett, mert azt már az elején megmondtuk, hogy azt nem vagyunk hajlandóak elfogadni.

Sikerült az MKP-platformon belül kirekeszteni minden szélsőséget?

Vannak különböző vélemények a párton belül, de azt nem érzem, hogy valakik a teljes szélsőség felé mennének el. El kell fogadnunk, hogy vannak ilyenek is, olyanok is, előre kell mennünk és azzal törődni, ami a dolgunk. Ne akarjunk ellentétbe kerülni olyan helyeken, ahol nem tudunk megegyezni és feleslegesen belemegyünk a vitákba. Nekünk az a dolgunk, hogy összefogva megteremtsük a szlovákiai magyarok, a régiók és más nemzetiségek politikai erejét. Ezt kell megtennünk itt, de úgy is mondhatnám, hogy ezt itt kell megtennünk. Szlovákiában, nem Magyarországon vagy máshol.

Arról is vannak spekulációk, hogy Bugár Béla visszatérhet a politikába, valamilyen más formációban.

Erről nem tudok. Annyit tudok, amit akkor mondott, amikor én átvettem a Hidat, hogy ő az aktív politikát befejezte és visszavonul. Ha megkeresik és megkérdezik a véleményét, elmondja, és ezt meg is teszi. Én ennyit tudok, a többit tőle kell megkérdezni.

Önt akkor nem hívta, hogy alapítsanak közösen egy új projektet?

Nem.

Ahhoz mit szól, hogy Simon Zsolttal tárgyalt?

Ez Zsolt akciója volt, és ez neki volt fontos, nem Bugár Bélának.

Önnek Tomáš Druckerrel is van élő kapcsolata, szoktak találkozgatni…

Ma is találkoztam vele és beszélgettünk arról, hogy a megyei választásokon esetleg hol tudunk együttműködni. De nemcsak Druckerral tartom a kapcsolatot, hanem más politikusokkal is, akikkel együttműködtünk, SDKÚ-sokkal, KDH-sokkal, hlasosokkal is.

Ez nem azt jelenti, hogy keresi a kiutat a Szövetségből?

Nem keresem a kiutat a Szövetségből. Mi erre tettünk fel mindent, hogy létrehozzunk egy olyan politikai erőt, amelyben meg tudja találni magát a szlovákiai magyarság zöme. Ez elől nem fogok elfutni, amíg látom értelmét.

A megyei és a helyhatósági választások előtt sokan kritizálták Berényi Józsefet, aki állítólag a kerékkötője volt a megegyezéseknek. Ön szerint is?

Mindkét térfélen voltak megosztó személyiségek, akiket a másik oldal nehezen tud elfogadni. A Hídban is voltak ilyenek, akik általában befejezték a pályafutásukat, és hagyták, hogy jöjjön egy új generáció. Az MKP-ban ez nem annyira valósult meg.

Tudni kell, milyen volt Berényi József szerepe az elmúlt tíz évben. Ez rányomja a bélyegét arra, ami most van. Sokkal több odaadást és felelősséget várok el tőle mint platformelnöktől. Azon kellene dolgoznia, hogy az árkok minél hamarabb betemetődjenek. Ezt nem mindig látom nála.

Jobban tenné Berényi József, ha félreállna, ahogy a Híd veterán politikusai félreálltak?

A megosztottság, amit ő képvisel, ezáltal biztosan gyengülne.

Fotó – Vladimír Šimíček

Az elmúlt időszakban sok kérdésben máshogy nyilatkoztak az egyes platformok, például az ukrajnai háború vagy a magyarországi választások kapcsán. A most induló kampányban fel fog tudni lépni egységesen a Szövetség?

Mindig lesznek olyan kérdések, amelyekben nem lesz egyhangú vélemény a párton belül. Nem mellesleg a párt országos elnöksége a háború kitörése napján egyértelműen elítélte Putyin agresszióját. A szlovákiai magyarok sem egyformák. Vannak viszont közös célok, amelyeknél közösen kell fellépnünk.

A megyei és a helyhatósági választásoknál úgy látom, mire le kell adnunk a jelentkezési íveket, minden megyében és járásban felállnak a csapatok, és intenzív tárgyalások folynak a koalíciókról. Az első pártként fogadtuk el a választási céljainkat tartalmazó alapdokumentumot. Ez érvényes lesz minden jelöltre, aki a Szövetség színeiben indul a megyei választásokon. Erősek lehetünk a régiókban, mert mindkét pártnak voltak erős pozíciói bizonyos régiókban.

A Híd és az MKP legutóbb, 2018-ban összesen körülbelül 240 polgármestert szerzett. Meg fogja tudni tartani a Szövetség ezt a számot?

Igyekezni fogunk, hogy megtartsuk. Látni kell, hogy a Híd négy évvel ezelőtt más pozícióban volt, mint most. Azon fogunk dolgozni, meglegyen ez a szám, és ott is szerezhessünk pozíciókat, ahol ez négy éve egyik pártnak sem sikerült. Két dolog is befolyásolni fogja azt, milyenek lesznek a választások. Az egyik, hogy összevonták a két választást. Szerintem senki nem tudja megtippelni, a megyei választásoknál mit fog hozni, hogy megtöbbszöröződhet a részvételi arány.

A nagyvárosi jelölteknek nagyobb esélyük lesz, mert a nagyvárosi választók fogják megnövelni a részvételi arányt. A másik, amiről nem tudom, mit fog jelenteni, az időpont. Október 29. Mindenszentek előtt van, amikor az őszi szünet miatt sokan elmennek szabadságra.

Ha a Szövetség sokkal rosszabb eredményt ér el, mi lesz? Együtt marad akkor a párt?

Ezen nem gondolkodom. Ha így lesz, leülünk és megbeszéljük, mit lehet tenni. A jövőnk szempontjából nagyon fontos lesz, hogyan fogunk szerepelni. Szeretnénk jó eredményt elérni, hogy nekirugaszkodhassunk a parlamenti választásoknak.

Nemrég eljárás indult a Híd korábbi igazságügyi minisztere, Gál Gábor ellen. Hogyan fogadta ezt a hírt?

Gál Gábor neve már többször felmerült különböző ügyek kapcsán különböző médiákban. Most történt, ami történt. Én úgy látom, ez egy lehetőség a számára, hogy tisztázza a vádakat, és nincs okom kételkedni abban, hogy ezt meg fogja tenni.

Ön tehát hisz neki?

Én soha nem véleményeztem ezeket a dolgokat, sem Kiska, sem Matovič esetében. Gábornál sem fogom. De abban hiszek, hogy tisztázni fogja magát a vádak alól.

Beszélt már vele azóta?

Csak nagyon röviden. Azt mondta nekem, hogy ezek valótlanságok.

Ön számított rá, hogy meggyanúsíthatják őt?

A mai világban mindennel számolni kell. Sok mindenkiről leírtak sok mindent, róla is, de úgy gondoltam, ez ennyi volt. Valamilyen oknál fogva most mégis így döntöttek.

Hogy látja így utólag, rendben volt, hogy Gál Gábor a Híd képviselőjeként a Jopi Trade nevű céget képviselte, amelyről már akkor is lehetett tudni, hogy kétes kapcsolatai vannak.

Ügyvédként képviselte őket az adóhivatallal szemben. Ezt nem lehet valakin számonkérni. Az, hogy egy ügyvéd képvisel valakit, akit korrupcióval gyanúsítanak, nem azt jelenti, hogy az ügyvéd törvénytelen dolgot követ el. Azért ügyvéd, hogy képviseljen valakit. Egy gyilkost is képvisel ügyvéd, és attól nem lesz ő a gyilkos.

Ön szerint tehát jó kezekben volt az igazságügyi minisztérium Gál Gábornál?

Én úgy gondolom, hogy jó munkát végzett, ami a törvényhozást és a minisztérium vezetését illeti.

Ahhoz mit szól, hogy Robert Fico és Robert Kaliňák ellen is eljárás indult?

Ez a kormány azt tűzte a zászlajára, hogy antikorrupciós koalíció lesz. Így aztán ellenük is eljárás indult.

Hogyan fogadta, amikor ezt megtudta?

Régóta erről beszéltek a politikusok. Amit nem tudok elfogadni, amikor politikus beszél erről. Erre ott vannak azok a szervek, amelyeknek ezzel foglalkozniuk kell. Nem tartozom azok közé a politikusok közé, aki meg tudja mondani, ki mit követett el, kinek mennyit és mikor kellene ülnie. Jelen pillanatban mindenki ügyész és rendőr. Beszéltek róla, most ez van, meglátjuk, mi lesz a nyomozás eredménye.

Ön is a kormányban ült, amikor Robert Fico és Robert Kaliňák irányította a miniszterelnökséget és a belügyet. Nem hallott a Bödörékkel való találkozóikról?

Nem. Mi ezzel nem voltunk kapcsolatban.

A parlament nem adta ki Robert Ficót, hogy a bíróság dönthessen a letartóztatásáról. Ki kellett volna őt adni?

Ez egy érzékeny kérdés, hiszen

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Berényi József

Bugár Béla

Gál Gábor

Gyimesi György

Magyar Szövetség

Robert Fico

Sajó-ügy

Sólymos László

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak