Napunk

Napunk newsfilter: A nap, amikor megingott Matovič széke

Igor Matovič. Fotó - TASR
Igor Matovič. Fotó – TASR

1. Már az OĽaNO-n belül is unják Matovič cirkuszát. 2. A Sajó-ügy keserű tanulságai. 3. A Facebook végre bannolta Ľuboš Blahát.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Az inflációellenes csomag lehet a vég kezdete Matovič számára

A parlamentnek ma kellett volna megtárgyalni a Zuzana Čaputová államfő által visszaadott inflációellenes törvénycsomagot, csakhogy erre nem került sor, a szavazást egy héttel elhalasztották. Ez a látszólag ártalmatlan hír valójában sokkal fontosabb, mint azt elsőre hinnénk: elképzelhető ugyanis, hogy ez az első jele annak, hogy az OĽaNO frakciójának is kezd elege lenni Igor Matovič pártvezér agymenéseiből.

Lázadás az OĽaNO-ban? Bár Igor Matovič szemmel láthatóan nem csinál problémát abból, hogy a csomagját a fasiszták szavazataival fogadtatta el az első körben, nem mindenki gyomra fogadta ilyen könnyen e nász hírét. Bát az elnöki vétó megtörése eleinte rutinfeladatnak tűnt – hiszen az első körben a kelleténél több képviselő támogatta az indítványt -, ma hirtelen el kellett napolni a szavazást. Ennek oka pedig a kiszivárgott információk szerint az, hogy több olyan kormányzati képviselő is van, aki nem akar együtt szavazni a szélsőséges ĽSNS-től távozott Tarabával és társaival. Így pedig Matovičnak nem biztos, hogy meglesz a 76 szavazata, ami a vétó megtöréséhez kell.

Korai volt az öröm. A helyzet azért is különösen pikáns, mert az OĽaNO már megkezdte az ország kiplakátolását azzal az üzenettel, hogy ők teljesítették a választási ígéretüket: jön a 200 eurós támogatás minden gyermek után. Nos, egyelőre ez nem történt meg, de ami a legszebb: soha nem is ígértek ilyet. Persze azok után, amit Igor Matovič művelt az egész törvénycsomag kapcsán, ez már csak egy újabb abszurd adalék, ami jól mutatja, mit gondolnak az OĽaNO-ban a valóságról és a választóikról.

Zuzana Čaputová vétója normál helyzetben csak kicsit elodázná az elkerülhetetlent, csakhogy Čaputová okosan vétózott. Meghagyta azokat a támogatásokat, melyek rövid távon segítenének a családokon, és csak azokat vétózta, melyek jövő évtől lennének érvényesek. Így tkp. a gyorsított eljárás ellen emelt szót, és nem adott rá lehetőséget Matovičnak, hogy „családellenesnek” nevezze őt, a parlament pedig így elvileg lehetőséget kapott rá, hogy januárig részleteiben megtárgyalja a milliárdos csomagot, ami a rohanás miatt tele van aknákkal.

Pontosan ez a kiskapu adhat lehetőséget azoknak a koalíciós képviselőknek, akik időközben megváltoztatták a véleményüket. Az egy dolog ugyanis, hogy a csomagot szinte mindenki kritizálta Matovičon és támogatóin kívül, de a szavazásnál kiderült, hogy az OĽaNO főnöke alkut kötött a szélsőségesekkel, ez pedig sokaknál kiverte a biztosítékot. Az elnöki vétó ad egy racionális tárgyalási alapot, amire hivatkozni lehet, hogy a törvény problémás részeit újra megbeszéljék, és esetleg egy koalíciós kompromisszum szülessen az ügyben.

Lehet-e még Matovičcsal tárgyalni? Az sajnos megint más kérdés, hogy racionális érvek mentén mennyire lehet még beszélni az OĽaNO főnökével. Ami biztos, hogy Juraj Šeliga, Jana Žitňanská és Alexandra Pivková a Za ľudíból már jelezte, hogy nem támogatják az elnöki vétó megtörését, és a hírek szerint az OĽaNO frakciójában is lázadoznak. Ján Krúpa vasárnap jelezte, hogy többen is vannak a köztük, akik logikusnak tartják Čaputová megjegyzéseit, és borsódzik a hátuk attól, hogy a szélsőségesekkel kelljen együtt szavazniuk.

Ez pedig egészen új helyzetet jelenthet Igor Matovič számára, aki eddig-többé kevésbé despotaként uralkodott az OĽaNO frakciójában. Az OĽaNO ugyanis nem egy klasszikus párt, nincsenek helyi szervezetei, a 150 fős lista egy részét random emberekkel, aktivistákkal, sportolókkal töltötték fel. Mikor 2020-ban túlnyerték magukat, ezeknek az emberek egy része hirtelen a parlamentben találta magát, holott korábban semmi politikai tapasztalatuk nem volt. Ezzel pénzt és befolyást szereztek, ezt pedig egyetlen embernek – Igor Matovičnak köszönhették. Épp ezért egészen a közelmúltig elképzelhetetlen volt, hogy fellázadjanak ellene.

Változnak az idők. Csakhogy minden változik, Igor Matovič megbukott kormányfőként, és pénzügyminiszterként sem brillírozik. Az OĽaNO preferenciái zuhannak, a kormányzás története egy permanens válság, most pedig a nagyfőnök hirtelen a fasisztákkal kezdett haverkodni. Csak idő kérdése volt, hogy házon belül mikor elégelik meg a káoszt.

Persze még nem dőlt el semmi. Matovič eddig keményen kézben tartotta az embereit, és most is könnyen sikerrel járhat. Mert félreértés ne essék: ha csak egyetlen „lázadás” sikeres lesz ellene, onnantól fogva az Egyszerű Ember politikai karrierjének vége.

Tudja ezt ő is, ezért mindent be fog vetni. És mivel a bőréről van szó, nehéz elképzelni, hogy ő fogja elsőként félrerántani a kormányt.


2. A Sajó-katasztrófa keserű tanulságai

Több mint 11 ezer aláírást gyűjtött össze a Szövetség, hogy felhívja a figyelmet a Sajó körüli tarthatatlan állapotokra, ebből az alkalomból ma délelőtt a környezetvédelmi minisztérium épülete előtt tartott sajtótájékoztatót Forró Krisztián, Sólymos László és Orosz Örs.

Kevés és későn. Bár a sajtótájékoztató megtartásának pillanatában már elindult a Sajó megtisztításának folyamata, a kritika, amivel a Szövetség képviselői illették a kormányzatot, mindenképp jogos. Mert igaz ugyan, hogy a hétvége folyamán arról kaptunk hírt, hogy Alsósajónál már tisztább víz folyik a Sajóba, de a tisztulás még nem teljes, csak 70-80 százalékos, és egyelőre még laboreredmény sem támasztja alá az optimista kijelentéseket.

Továbbra is folyik tehát a szennyeződés a folyóba, ráadásul bármit is csinálnak most már az illetékesek, azon a tényen nem tudnak változtatni, hogy az ökológiai katasztrófa megtörtént, a folyó élővilága nagyjából Rozsnyóig kihalt. A kár felszámolása évtizedekig fog tartani.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Facebook

Igor Matovič

Ľuboš Blaha

Napunk newsfilter

OĽaNO

Sajó-ügy

Szövetség

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak