Napunk

A Szövetség szerint a zöldtárca ködösít, nem ért véget a Sajó kálváriája

Orosz Örs a Sajó megmentéséért indított petíció íveivel. Fotó - Napunk/Kacsinecz Krisztián
Orosz Örs a Sajó megmentéséért indított petíció íveivel. Fotó – Napunk/Kacsinecz Krisztián

Több mint 11 000 aláírás gyűlt össze a Sajó megmentéséért indított petíciós akció keretében. A petíciós íveket a Szövetség képviselői ma adták le a környezetvédelmi miniszterium iktatójában. Ennek apropóján sajtótájékoztatót is tartottak a tárca épülete előtt, élesen bírálva Ján Budaj (OĽaNO) környezetevédelmi miniszter és a kormány tétlenségét.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Forró Krisztián, a párt elnöke szerint a Sajó-ügy is arról tanúskodik, hogy a kormány nem törődik a déli, délkeleti régiókkal. „Úgy tűnik, Ján Budaj inkább medvevédelmi, semmint környezetvédelmi miniszter, hiszen az utóbbi időben jelentősen többet foglalkozott a medvék védelmével, mint az említett régiókat érintő környezetvédelmi problémákkal, elsősorban a Sajó-katasztrófa ügyével” – fogalmazott a pártelnök. Hozzátette: a kormánypártok vitája nem csak az emberek életét mérgezi meg, annak a Sajó folyó élővilága is az áldozatává vált, amely a mérgezés miatt szinte teljesen kipusztult.

„A két koalíciós párt csatározása miatt a Sajó is elvérzett. A politikai adok-kapok fontosabb volt egyesek számára, mint a katasztrófa elhárítása” – jelentette ki a sajtótájékoztatón Sólymos László, a Szövetség Országos Tanácsának elnöke, korábbi környezetvédelmi miniszter.

Ján Budaj (OĽaNO), a tárca jelenlegi vezetője korábban kijelentette: a probléma megoldása a Richard Sulík (SaS) vezette gazdasági minisztérium feladata. Sólymos szerint ugyanakkor minden enviromentális probléma a zöldtárca hatáskörébe tartozik, és ezekre tárcákon átívelő megoldást kell találnia, együttműködve más minisztériumokkal.

„A környezetvédelmi miniszter alá tartozik az enviromentális alap, amelyet pontosan a Sajójéhoz hasonló katasztrófák megoldása végett hoztak létre” – hívta fel a figyelmet a volt tárcavezető, aki szerint érthetetlen, miért nem vették igénybe ezt az eszközt. „A környezetvédelmi miniszter alibizmusa miatt kipusztult a Sajó élővilága” – tette hozzá.

Balról: Ororsz Örs, Forró Krisztián, Sólymos László. Fotó – Napunk/Kacsinecz Krisztián

Az államigazgatás tétlenségére hívta fel a figyelmet Orosz Örs, a Szövetség Összefogás-platformjának elnöke is. Emlékeztetett, hogy ő és Varga Tibor, a petíciós bizottság tagja már március elején tájékoztatták a nyilvánosságot arról, hogy ökológiai katasztrófa történt, ennek ellenére két hónapig nem történt semmi.

„A miniszter úr ezalatt mintha egy másik naprendszerben keringett volna. Bejárta a világot, vízügyi konferenciát nyitott meg, Stockholmban az óceánok megmentéséről beszélt, és a kamerák előtt emlékezett meg a víz világnapjáról. Járt a Murányi-fennsíkon is, pár kilométerre a katasztrófa helyszínétől, de Alsósajóba nem volt bátorsága ellátogatni” – jegyezte meg Orosz.

A politikus szerint kétszínű a zöldtárca kommunikációja. Az OĽaNO képviselője, Vladimír Zajačik a hétvégén egy videót tett közzé a minisztérium Facebook-oldalán, melyben Orosz szerint azt állította, hogy a probléma megoldódott, és már tiszta víz folyik a bányából a Sajóba.

„Eddig is áttetsző víz ömlött a folyóba, amely oldat formájában tartalmazta a szennyeződéseket, és csak később, a folyó vizével keveredve színeződik el. Naponta félmillió liter szennyezett víz kerül továbbra is a folyóba. Maga a minisztérium is beismeri, hogy a föld alatti bányavíz eltérítésével a probléma csak 70 százalékban oldható meg” – hangsúlyozta Orosz, sürgetve egy hordozható víztisztító berendezés üzembe állítását.

Hasonlót alkalmaztak évekkel korábban Csucsom községben is, amikor a Mária-bányából kiömlő talajvíz hasonló szennyezéssel fenyegette a Sajót, mint most a bezárt alsósajói bánya. Akkor három év alatt sikerült megtisztítani a folyó vizét.

Sólymos ezzel kapcsolatban megjegyezte: az enviromentális alap tartalékaiból lehetne fedezni ennek a berendezésnek a költségeit, de a tárca egyelőre még fel sem mérte, hogy pontosan mekkora összegre lenne szükség.

„Szlovákiában nincs meg a kultúrája annak, hogy bárki levonja a személyes felelősségét egy ilyen katasztrofa miatt, ezért feleslegesnek tartom felszólítani Ján Budajt, hogy mondjon le a tisztségéről” – fogalmazott Orosz, aki ehelyett azt kérte a minisztertől, hogy mondja el az igazat a nyilvánosságnak.

A Szövetség politikusai kedden adták le a Sajó megmentéséért indított petíció aláírásait a környezetvédelmi minisztériumban. Fotó – Napunk/Kacsinecz Krisztián

Forró Krisztián újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a legfontosabb a hasonló katasztrófák megelőzése lenne. A környezetvédelmi minisztériumnak rendeletileg kellene felülvizsgáltatnia a bezárt bányák állapotát, valamint azt, hogy megtették-e a szükséges óvintézkedéseket a szennyezés elkerülése érdekében.

Hozzátette: szükség lenne egy olyan jogszabályra is, amely kötelezné a bányák üzemeltetőit arra, hogy foganatosítsák ezeket az intézkedéseket még az üzem bezárása előtt.

Közben a szennyezett üledék már elért Magyarországra is, ahogy az a Greenpeace környezetvédelmi aktivistái által elvégzett mérések eredményéből kiderült.

A Napunk kérdésére Forró Krisztián elmondta: Nagy István magyar agrárminiszter már felvette a kapcsolatot a szlovák környezetvédelmi miniszterrel, és videokonferencia keretében tárgyaltak a Sajó ügyében. A magyar fél továbbra is figyelemmel követi a helyzet alakulását, és bízik benne, hogy a szlovák hatóságok megoldást találnak a problémára.

Hozzátette: a Szövetség együttműködik európai parlamenti képviselőkkel is, és az európai intézményekhez szintén készülnek petíciót benyújtani. „Minden lehetőséget és minden platformot igyekszünk kihasználni, hogy megszülessen végre a megoldás, hiszen a mérgező szennyvíz továbbra is ömlik a Sajóba” – zárta a pártelnök.

Környezetvédelem

Sajó-ügy

Szövetség

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Hollandia a meccs esélyeseként Gakpo góljával 1:0-ra vezet Katar ellen, bár a házigazda válogatottja megpróbálja feledtetni korábbi teljesítményét, és a talán túl laza hollandok mellett tetszetős akciókat vezet. A másik meccsen szintén 1:0 az állás, Szenegál Sarr tizenegyesével megszerezte a vezetést Ecuador ellen. Jelen állás szerint Hollandia és Szenegál a két továbbjutó. (napunk)

Juraj Šeliga (Za ľudí) felszólította Zuzana Čaputová államfőt, hogy javasolja fegyelmi eljárás indítását Maroš Žilinka főügyész ellen, amiért az Alkony-ügyben ejtették a vádat Robert Fico és Robert Kaliňák ellen. „Ez komoly beavatkozás a jogállamiságba” – mondta Šeliga.

Németországban éves szinten lassult, havi összevetésben pedig csökkent az infláció novemberben, közölte a német szövetségi statisztikai hivatal kedden. A Destatis előzetes adatai szerint novemberben a fogyasztói árak éves szintű emelkedése 10 százalék volt az októberi 10,4 százalék után. Az élelmiszerek árnövekedése az októberi 20,3 százalékról novemberben 21 százalékra gyorsult, a szolgáltatásoké 4 százalékról 3,7 százalékra lassult, az energiáé pedig 43 százalékról 38,4 százalékra mérséklődött éves összevetésben.

Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ne kerüljön sor az előrehozott választásra, reagált Kristián Čekovský, az OĽaNO parlamenti képviselője Zuzana Čaputová államfő éves jelentésére. „Ugyanakkor mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a kormány becsülettel tudjon kormányozni, és ne veszítse el a maradék bizalmat” – fogalmazott Čekovský.

Gyimesi György (OĽaNO) képviselő a köztársasági elnök parlamenti beszédére reagálva azt mondta, Zuzana Čaputová „egy olyan jelentést olvasott fel, amelyet nem ért”. A kérdésre, hogy az OĽaNO elnöke, Igor Matovič miért nem volt jelen az ülésteremben az államfő beszéde alatt, Gyimesi azt válaszolta, hogy nem ismeri Matovič beosztását, pénzügyminiszterként kizárólag a kormányfőnek felel, aki „nyilvánvalóan nem kötelezte”, hogy részt vegyen az államfő beszédén. (denníkn)

Felmentették a bűnszervezet létrehozásának vádja alól Robert Ficót és Robert Kaliňákot. A döntést Jozef Kandera, a főügyész első számú helyettese hozta meg a 363-as paragrafusra hivatkozva. A elmúlt napokban a vádlottak már tanulmányozhatták az ügyiratot, ami azt jelenti, hogy az Alkony-ügy a végéhez közeledett. (denníkn)