Napunk

A Szövetség szerint a zöldtárca ködösít, nem ért véget a Sajó kálváriája

Orosz Örs a Sajó megmentéséért indított petíció íveivel. Fotó - Napunk/Kacsinecz Krisztián
Orosz Örs a Sajó megmentéséért indított petíció íveivel. Fotó – Napunk/Kacsinecz Krisztián

Több mint 11 000 aláírás gyűlt össze a Sajó megmentéséért indított petíciós akció keretében. A petíciós íveket a Szövetség képviselői ma adták le a környezetvédelmi miniszterium iktatójában. Ennek apropóján sajtótájékoztatót is tartottak a tárca épülete előtt, élesen bírálva Ján Budaj (OĽaNO) környezetevédelmi miniszter és a kormány tétlenségét.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Forró Krisztián, a párt elnöke szerint a Sajó-ügy is arról tanúskodik, hogy a kormány nem törődik a déli, délkeleti régiókkal. „Úgy tűnik, Ján Budaj inkább medvevédelmi, semmint környezetvédelmi miniszter, hiszen az utóbbi időben jelentősen többet foglalkozott a medvék védelmével, mint az említett régiókat érintő környezetvédelmi problémákkal, elsősorban a Sajó-katasztrófa ügyével” – fogalmazott a pártelnök. Hozzátette: a kormánypártok vitája nem csak az emberek életét mérgezi meg, annak a Sajó folyó élővilága is az áldozatává vált, amely a mérgezés miatt szinte teljesen kipusztult.

„A két koalíciós párt csatározása miatt a Sajó is elvérzett. A politikai adok-kapok fontosabb volt egyesek számára, mint a katasztrófa elhárítása” – jelentette ki a sajtótájékoztatón Sólymos László, a Szövetség Országos Tanácsának elnöke, korábbi környezetvédelmi miniszter.

Ján Budaj (OĽaNO), a tárca jelenlegi vezetője korábban kijelentette: a probléma megoldása a Richard Sulík (SaS) vezette gazdasági minisztérium feladata. Sólymos szerint ugyanakkor minden enviromentális probléma a zöldtárca hatáskörébe tartozik, és ezekre tárcákon átívelő megoldást kell találnia, együttműködve más minisztériumokkal.

„A környezetvédelmi miniszter alá tartozik az enviromentális alap, amelyet pontosan a Sajójéhoz hasonló katasztrófák megoldása végett hoztak létre” – hívta fel a figyelmet a volt tárcavezető, aki szerint érthetetlen, miért nem vették igénybe ezt az eszközt. „A környezetvédelmi miniszter alibizmusa miatt kipusztult a Sajó élővilága” – tette hozzá.

Balról: Ororsz Örs, Forró Krisztián, Sólymos László. Fotó – Napunk/Kacsinecz Krisztián

Az államigazgatás tétlenségére hívta fel a figyelmet Orosz Örs, a Szövetség Összefogás-platformjának elnöke is. Emlékeztetett, hogy ő és Varga Tibor, a petíciós bizottság tagja már március elején tájékoztatták a nyilvánosságot arról, hogy ökológiai katasztrófa történt, ennek ellenére két hónapig nem történt semmi.

„A miniszter úr ezalatt mintha egy másik naprendszerben keringett volna. Bejárta a világot, vízügyi konferenciát nyitott meg, Stockholmban az óceánok megmentéséről beszélt, és a kamerák előtt emlékezett meg a víz világnapjáról. Járt a Murányi-fennsíkon is, pár kilométerre a katasztrófa helyszínétől, de Alsósajóba nem volt bátorsága ellátogatni” – jegyezte meg Orosz.

A politikus szerint kétszínű a zöldtárca kommunikációja. Az OĽaNO képviselője, Vladimír Zajačik a hétvégén egy videót tett közzé a minisztérium Facebook-oldalán, melyben Orosz szerint azt állította, hogy a probléma megoldódott, és már tiszta víz folyik a bányából a Sajóba.

„Eddig is áttetsző víz ömlött a folyóba, amely oldat formájában tartalmazta a szennyeződéseket, és csak később, a folyó vizével keveredve színeződik el. Naponta félmillió liter szennyezett víz kerül továbbra is a folyóba. Maga a minisztérium is beismeri, hogy a föld alatti bányavíz eltérítésével a probléma csak 70 százalékban oldható meg” – hangsúlyozta Orosz, sürgetve egy hordozható víztisztító berendezés üzembe állítását.

Hasonlót alkalmaztak évekkel korábban Csucsom községben is, amikor a Mária-bányából kiömlő talajvíz hasonló szennyezéssel fenyegette a Sajót, mint most a bezárt alsósajói bánya. Akkor három év alatt sikerült megtisztítani a folyó vizét.

Sólymos ezzel kapcsolatban megjegyezte: az enviromentális alap tartalékaiból lehetne fedezni ennek a berendezésnek a költségeit, de a tárca egyelőre még fel sem mérte, hogy pontosan mekkora összegre lenne szükség.

„Szlovákiában nincs meg a kultúrája annak, hogy bárki levonja a személyes felelősségét egy ilyen katasztrofa miatt, ezért feleslegesnek tartom felszólítani Ján Budajt, hogy mondjon le a tisztségéről” – fogalmazott Orosz, aki ehelyett azt kérte a minisztertől, hogy mondja el az igazat a nyilvánosságnak.

A Szövetség politikusai kedden adták le a Sajó megmentéséért indított petíció aláírásait a környezetvédelmi minisztériumban. Fotó – Napunk/Kacsinecz Krisztián

Forró Krisztián újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a legfontosabb a hasonló katasztrófák megelőzése lenne. A környezetvédelmi minisztériumnak rendeletileg kellene felülvizsgáltatnia a bezárt bányák állapotát, valamint azt, hogy megtették-e a szükséges óvintézkedéseket a szennyezés elkerülése érdekében.

Hozzátette: szükség lenne egy olyan jogszabályra is, amely kötelezné a bányák üzemeltetőit arra, hogy foganatosítsák ezeket az intézkedéseket még az üzem bezárása előtt.

Közben a szennyezett üledék már elért Magyarországra is, ahogy az a Greenpeace környezetvédelmi aktivistái által elvégzett mérések eredményéből kiderült.

A Napunk kérdésére Forró Krisztián elmondta: Nagy István magyar agrárminiszter már felvette a kapcsolatot a szlovák környezetvédelmi miniszterrel, és videokonferencia keretében tárgyaltak a Sajó ügyében. A magyar fél továbbra is figyelemmel követi a helyzet alakulását, és bízik benne, hogy a szlovák hatóságok megoldást találnak a problémára.

Hozzátette: a Szövetség együttműködik európai parlamenti képviselőkkel is, és az európai intézményekhez szintén készülnek petíciót benyújtani. „Minden lehetőséget és minden platformot igyekszünk kihasználni, hogy megszülessen végre a megoldás, hiszen a mérgező szennyvíz továbbra is ömlik a Sajóba” – zárta a pártelnök.

Környezetvédelem

Magyar Szövetség

Sajó-ügy

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak