Napunk

Hogyan érinti a dél-szlovákiai gazdákat az ukrajnai háború? (Napunk-ankét)

Illusztrációs kép. Fotó N - Tomáš Grečko
Illusztrációs kép. Fotó N – Tomáš Grečko

Hiába nőttek a felvásárlási árak, messze nem biztos, hogy a gazdák jól járnak vele, ugyanis a költségeik is megugrottak csaknem ugyanolyan arányban.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Az ukrajnai háború hatására globális élelmiszerválság látszik kibontakozni. Ennek következménye, hogy jelentősen megemelkedtek az élelmiszerek, illetve az élelmiszer-alapanyagok árai is.

Dél-szlovákiai mezőgazdasági szakembereket és vállalkozókat kérdeztünk meg, hogy hogyan érinti mindez az ő vállalkozásaikat. Az alábbi három kérdést tettük fel nekik:

1. Az ukrajnai háború következményeként felment a gabona ára is. Ezzel jól járnak a mezőgazdasági termelők?
2. Tapasztalják valamilyen más hatását is az ukrajnai háborúnak, van valami plusz nehézség, amit a háború okozott?
3. Kell-e konkrétan a háború hatására valamin változtatni, például mást termeszteni, plusz beruházást csinálni?

Akik válaszoltak:

  • Mészáros András, az illésházi szövetkezet alelnöke,
  • Polóni Péter rimaszombati cégtulajdonos, a Szlovák Agrárkamara alelnöke,
  • Szabó Tamás bodrogközi falugazdász és magángazda,
  • Tóth Ferenc, a Gemerprodukt szövetkezet elnöke,
  • Bindics Zsolt, a GreenCoop ügyvezető igazgatója,
  • Világi Réka csallóközi mezőgazdasági és élelmiszeripari cégvezető.

Íme a válaszaik:

1. Az ukrajnai háború következményeként felment a gabona ára is. Ezzel jól járnak a mezőgazdasági termelők?

Mészáros András
az illésházi szövetkezet alelnöke

Azt kell tudni, hogy az inputanyagok, a műtrágya ára, az energiaárak, a bérköltségek is felmentek, és hatalmas bizonytalanság van. Hogy ebből hogyan jönnek ki a mezőgazdászok, az majd csak akkor fog látszani, amikor a gazdák betakarítják a termést és értékesíteni is fogják tudni.

Mást nem tapasztalok. A bizonytalanságra és a szankciókra a piac meg nagyon gyorsan reagál, ami befolyásolja a termelésünket. Hatalmas ingadozások vannak az értékesítési árakban. A tőzsdén korábban a gabonaárak legfeljebb 10-20 eurót ingadoztak, most előfordul az 50-60 eurós zuhanás vagy emelkedés is. Ilyen eddig nem volt. Már a pandémia alatt is volt áremelkedés, az ukrajnai konfliktus azt csak tetézte.


Polóni Péter
rimaszombati cégtulajdonos, a Szlovák Agrárkamara alelnöke

Felmentek a költségek is, mint az üzemanyag vagy a műtrágya ára, így nem hiszem, hogy jól jártunk volna. Tavaly az egyik fajta műtrágya tonnáját 280 euróért vettük, most 1040-be kerül. Arányaiban a költségeink ugyanúgy nőttek, mint a búza vagy repce felvásárlói ára.


Szabó Tamás
bodrogközi falugazdász és magángazda

Az áremelkedéssel a gazdák nem jártak jól. A gabona ára nem az élelmiszerválság miatt ment fel, hanem azért, mert az inputanyagok is megdrágultak. A műtrágya ára lassan az ötszöröse a korábbinak, a vegyszer ára 20-30 százalékkal ment fel. Aki ügyes volt és olcsóbban vett műtrágyát, vegyszert, annak idén még jó lesz a matek. De nem hiszem, hogy a műtrágya ára le fog esni, jövőre már minden gazdát érinteni fog.


Tóth Ferenc
a Gemerprodukt szövetkezet elnöke

Mi gyümölcstermesztéssel foglalkozunk, és a gyümölcs ára is felment, mert felment a műtrágya, a vegyszerezés és a gázolaj ára is.


Bindics Zsolt
a GreenCoop ügyvezető igazgatója

Mi elsősorban zöldségtermesztéssel foglalkozunk. Azt lehet látni, hogy talán nagyobb mértékben szabadultak el az árak, mint amennyire a költségek indokolják. De ennek az az oka, hogy mindenki megpróbálja beépíteni az inputanyagok drágulását az árába. Nem lehet tudni, hogy jövőre mennyiért lehet majd műtrágyát venni, mennyiért vesszük az áramot, a gázt, az üzemanyagot. Mi üvegházas paradicsomtermesztéssel foglalkozunk, ami nagyon energiaigényes iparág, és elég katasztrofális a helyzet. Egy 5-6 hektáros üvegháznak majdnem annyi az energiaigénye, mint egy falunak. Egy hektár üvegház kifűtése két éve körülbelül 60 ezer euró volt, most 400 ezer euró. Három éve egy megawatt áramot 35 euróért vettünk, idén 175-ért vesszük, jövőre 250-ért tudjuk lekötni.


Világi Réka
csallóközi mezőgazdasági és élelmiszeripari cégvezető

Sajnos nemcsak a komoditás árak, hanem a mezőgazdasági termelés költségei is állandóan emelkednek, mind a vetőmag- és üzemanyagárak, mind a mezőgazdasági gépek alkatrészei és minden más. Egyelőre, amíg az új termés nem került betakarításra és a termelők raktárainak nagy része már hónapok óta üres, jobb nem előre inni a medve bőrére.

2. Tapasztalják valamilyen más hatását is az ukrajnai háborúnak, van valami plusz nehézség, amit a háború okozott?

Mészáros András
az illésházi szövetkezet alelnöke

A műtrágya ára nagyban függ az energiaköltségektől, amikor ezek emelkedtek, voltak műtrágyagyárak, amik le is álltak a gyártással, ez okozott némi kiesést. A műtrágyára adott időpontban van szükségünk, a vetéskor. Ha egy gazda nem időben kapja meg, később már nem tud vele mit kezdeni. Az energiaköltségek 300 százalékkal megnövekedtek.


Polóni Péter
rimaszombati cégtulajdonos, a Szlovák Agrárkamara alelnöke

Az üzemanyag ára is nagyon megemelkedett. A műtrágya nemcsak drágább lett, hanem hozzájutni is nehezebb, sok cégnek nincs raktáron. Körülményes a behozatala, nem tudják időben leszállítani, késnek, ugyanez van a vegyszereknél is.


Szabó Tamás
bodrogközi falugazdász és magángazda

Itt Bodrogközben azt érezzük, hogy Ukrajnából nagymértékben tolják át a gabonát, kukoricát a határon át vasúton. Rengeteg teherautó jön, amikre csak pakolják át a gabonát. Mi főleg magyarországi kocsikat látunk, de a vasutas kollégák azt mondják,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Ankét

Mezőgazdaság

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak