Napunk

Napunk newsfilter: Saját borászatát már megsegítette, most Komárom élére állna a Szövetség jelöltje

Bauer Ildikó. Fotó - Nászaly Gábor
Bauer Ildikó. Fotó – Nászaly Gábor

1. A Szövetség komáromi jelöltjének kilóg az Excel-táblázat a zsebéből. 2. Pusztítsunk atommal, mert gyorsabb. 3. Romana Tabák mémhős politikai karrierje.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

1. A Szövetség komáromi jelöltjének kilóg az Excel-táblázat a zsebéből

Vannak olyan Excel-táblázatok, ahol le van írva politikusoknak, hogyan kell kommunikálni. Választások előtt különösen hasznos, látjuk is, ahogy a jelöltek szenvednek attól, hogy hogyan fogalmazzanak a táblázatnak megfelelően, vagy épp attól, hogy minden ujj megtalálja a párját, és mindezt kissé a köldök felett, de a mell vonalát szabadon hagyva.

Van, hogy izzadtságszagú ez az igyekezet, de van, hogy eléggé természetesnek hat. Bauer Ildikó mintha ez utóbbi csoportba tartozna, bár az Excel kilátszik a zsebéből.

A múlt héten jelentették be, hogy Bauer Ildikó lesz a Szövetség komáromi polgármesterjelöltje. A Napunk egy hosszú interjúban mutatta be a jelöltet. Ami így állt össze: Excel első sor – sok a munka, amit eddig senki nem végzett el. Excel második sor – demajdmost. Harmadik sor – „szeretett Komáromunk”. Negyedik – köszönöm mindenkinek.

Látszik, hogy áru, látszik, hogy üzlet. Lehet ilyen ma a politika.

A bor mindenesetre folyik, ahogy a pénz is Bauer borászatába, a Magyar Turisztikai Ügynökség egy meg nem hirdetett pályázatán keresztül. Itt azért mintha nem takarna az Excel. Pedig ilyenkor az a sor jön, hogy ne azt nézzük, hogy hogyan és honnan jön, hanem hogy mire költik a pénzt.

Bauer arról beszél, hogy sokkal több lehetősége lesz az érdekérvényesítésre a Szövetség politikusaként, mint függetlenként ellenjelöltjének, Keszegh Bélának. Merthogy a párt még parlamenten kívülről is bele tud szólni a döntésekbe. Ugyanakkor a Matovič-féle inflációellenes csomagot szerinte „nem pártvonalon, hanem objektíven érdemes nézni”. A párhuzamos Excel-sorok mintha találkoztak volna még a végtelen előtt.

Mindenesetre azt a gondolatot csak üdvözölni lehet, hogy az ne legyen érv egy önkormányzati választás során, hogy valaki tősgyökeres-e vagy sem. A gyüttmentlogika, bár része a népi hagyományainknak, nem kedvez a társadalmi mobilitásnak. Szimpatikus elképzelés egy urbánusabb Komárom.

És szép az is, hogy Bauer

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Atomfegyverek

Napunk newsfilter

Választások 2022

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak