Napunk

Hibridre vagy elektromos autóra váltana? Lehet, hogy már elkésett vele

Illusztrációs felvétel - Fotó: TASR
Illusztrációs felvétel – Fotó: TASR

Az Európai Parlament a múlt héten minden kétséget eloszlatott: az átállás az elektromobilitásra elkerülhetetlenné vált. Megnéztük, hogy Szlovákia és Magyarország mennyire áll készen erre, és hogy a benzinmizéria hozhat-e végre áttörést az elektromos autók piacán.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Az Európai Parlament múlt szerdán (június 8.) megszavazta azt a javaslatot, mely szerint 2035-től az Európai Unióban újonnan csak elektromos hajtású autót lehet majd vásárolni. Ez azt jelenti, hogy lassacskán végleg leáldozhat a benzines és dízelautóknak. Az egyes tagállamoknak még tárgyalniuk kell a végleges szabályokról, a végeredmény viszont már most borítékolható: a fenti, valójában rendkívül megengedő céldátumot végül minden bizonnyal elfogadják.

Közben a vezető autógyártók is egymás után jelentik be, hogy száműzik a belső égésű motorral szerelt járműveket a kínálatukból, és kizárólag elektromos autók előállítására és értékesítésére fognak koncentrálni.

Az ember azt gondolná, hogy a vásárlók a következő hónapokban nagy számban fognak váltani elektromos autóra, vagy legalább hibridre a térségünkben is, ha másért nem, az egyre elviselhetetlenebb benzinár-növekedés miatt. Az általunk megszólaltatott szakértők szerint azonban egyáltalán nem biztos, hogy ez bekövetkezik, a villanyautók elterjedését ugyanis több objektív tényező is akadályozza.

Cikkünkből kiderül:

  • miért fogy jóval kevesebb villanyautó Szlovákiában, mint Magyarországon,
  • mi tántorítja el a vásárlókat még most is attól, hogy a környezetbarátabb technológiát válasszák,
  • van-e értelme várni az újabb állami támogatásra,
  • mikorra épülhet ki egy fejlettebb töltőinfrastruktúra, hogy ne csak azok fontolgassák a villanyautó vásárlását, akik otthon tudnak tölteni.

A belügyminisztérium 2021 végén 2972 plug-in hibrid és 3669 elektromos autót tartott nyilván Szlovákiában. Pozitív jel, hogy a villanyautók száma tavaly csaknem 40 százalékkal nőtt, összesen 1436 darabot vettek nyilvántartásba, plug-in hibridből 1324-et.

A Jövő Mobilitása Szövetség adatai szerint Magyarországon tavaly 57 százalékkal nőtt a zöld rendszámos autók száma. A tisztán elektromos autók száma 2021-ben 72 százalékkal 21 544-re emelkedett. A Magyarországon regisztrált, zöld rendszámmal jelölt gépjárművek száma idén májusban átlépte az 50 000-es határt (51 479 darab volt május végén).

Zöld rendszámot a villanyautók mellett a konnektorról tölthető, elektromos motorral és belső égésű motorral is rendelkező, plug-in hibrid autók kaphatnak. Ez igaz Magyarországra és Szlovákiára is.

Az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) 2021-es adatai szerint az elektromos autók piaci részesedése Szlovákiában csupán 1,9 százalék volt, míg Magyarországon 4,8 százalék. Az Európai Unió tagállamai közül a legjobban Svédország áll 32,2 százalékkal.

Sokan váltanának környezetbarátabb autóra

A tiszta energiával hajtott gépkocsik elterjedését tekintve a jövő bizakodásra adhat okot. Az Európai Beruházási Bank 2021 második felében készített és az idei év elején közzétett reprezentatív felmérésébe bekapcsolódó magyar gépkocsivásárlók 72 százaléka állította, hogy a legközelebbi autóvásárláskor hibrid vagy elektromos autót választana, míg 28 százalékuk továbbra is benzines vagy dízeljármű mellett döntene. Szlovákiában a környezetkímélő autókat a vásárlók 65 százaléka választaná, 35 százaléknyian ragaszkodnak a hagyományos hajtású gépkocsikhoz. Magyarországon 37 százaléknyian vásárolnának hibrid és 35 százaléknyian elektromos autót. Szlovákiában jóval többen akarnak hibrid autót (41%), mint elektromost (24%).

Az EBB felmérése - villanyautó, hibrid

Az európai gépkocsivásárlók legnagyobb számban szintén a hibrid járművek felé hajlanak (39%), míg második helyen a benzines, illetve dízeljárművek állnak (33%), az elektromos autó pedig a harmadik (28 százaléknyian nyilatkoztak úgy, hogy villanyautót vennének).

Fontos megjegyezni, hogy a felmérést akkor készítették, amikor még elképzelhetetlennek tűnt, hogy a 2 eurót is meghaladhatja a benzin literenkénti ára. Magyarországon az elszállt benzinár egyelőre csak a külföldi autósokat sújtja, de abban mindenki egyetért, hogy az árstop nem tartható fenn örökké.

Az áttörés továbbra is késik

Ugyanakkor az is kétséges, hogy a benzinársapka ledobásával egy időben robbanásszerűen emelkedni kezd majd a villanyautók száma a magyar utakon. Ennek a legfőbb oka, hogy már most is nagyon nehéz hozzájutni egy új elektromos autóhoz. „Több autógyár, például a Volkswagen és a Mercedes is jelezte, hogy már az egész idei villanyautó-termelése ki van árusítva, egy Teslára is több hónapot kell várni” – nyilatkozta a Napunknak Gajdán Miklós szakújságíró, a Totalcar.hu munkatársa.

Szerinte ennek az lehet az oka, hogy néhány nyugat-európai országban – ahol nincs hatósági áras benzin, viszont fizetőképesebb a vásárlóközönség és az állam is jóval hatékonyabban támogatja az alternatív technológiát – tényleg jelentősen megugrott a tiszta energiával hajtott autók iránti kereslet, olyannyira, hogy az még az autógyárakat is meglepte, és egyszerűen nem győzik a termelést.

Az új, hagyományos hajtású autókból is hiány van, de azokból a márkakereskedések rendszerint tudnak kínálni valamilyen típust, még ha nem is a vásárló konkrét elképzeléseinek megfelelőt. „Vannak készleten autók, csak éppen be kell érned azzal, amit eléd tesznek. Mint a menzán” – fogalmazott Gajdán, aki valószínűnek tartja, hogy a benzin árának emelkedésével párhuzamosan Magyarországon is nőni fog az igény az alternatív technológiák iránt.

Ennek eredményeképpen pedig rövid távon várhatóan tovább fognak drágulni az elektromos autók, de a kis fogyasztású, hibrid járművek is. „Ősz óta mondogatjuk, hogy ha valaki autóvásárláson töri a fejét, most lépjen. A legügyesebb az a vásárló, aki a régit mondjuk csak fél év múlva adja el” – hangsúlyozta Gajdán, rámutatva, hogy egyes villanyautók ára néhány hónap alatt akár több százezer forinttal is emelkedhet.

Éppen a magas vételár a másik fő ok, amiért nem várható nagyobb áttörés a villanyautók piacán. Bár Magyarországon több elektromos autó fogy, mint Szlovákiában, Gajdán Miklós szerint számottevő kereslet leginkább a 3 millió forint (mintegy 8 ezer euró) körüli, használt villanyautókra van. Első generációs, alacsony hatótávú, 8-10 éves gépkocsikról van szó.

„Ezeket az alacsonyabb árfekvésű elektromos autókat rendszerint második autónak veszik az emberek, ahhoz pedig, hogy elhordják a gyerekeket iskolába, különórákra vagy hogy eljussanak a munkahelyükre és vissza, bőven elég a 70-80 kilométeres hatótáv” – tette hozzá a Totalcar munkatársa, cáfolva azt a széles körben elterjedt tévhitet, mely szerint kizárt, hogy az akkumulátorok kibírnának 8 évnél többet.

A rezsicsökkentés és a zöld rendszám meghozta a bátrabbak kedvét

Borka J. Balázs, a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének kommunikációs igazgatója és a Magyar Autókereskedőház Zrt. vezérigazgatója úgy véli, kétségtelen, hogy a jövő az elektromos autózásé. A tömeges átállás ugyanakkor szerinte sem fog bekövetkezni záros határidőn belül.

Egyrészt azért, mert az alapanyaghiány miatt visszaesett a gyártás, és nem kerül forgalmazásba elég villanyautó. A másik probléma a töltőállomások hálózatának lassú kiépülése és a sokféle szolgáltató. „A jelenlegi helyzetben úgy tippelem, hogy a teljes átállás valamikor a 2030-as évek végén, a 2040-es évek elején valósulhat meg. Egy éve még 2030-at mondtam volna“ – nyilatkozta a szakértő.

Fotó N – Vladimír Šimíček

Borka J. Balázs és Gajdán Miklós egyetértenek abban, hogy az olcsó otthoni áram és a különféle kedvezmények, például a teljes adó- és illetékmentesség vagy az ingyenes parkolás lehet a magyarázat arra, hogy miért adnak el több elektromos autót Magyarországon, mint Szlovákiában, annak ellenére, hogy előbbi országban kevesebb töltőállomás jut 100 kilométerre.

Az elektromos autókat Magyarországon jellemzően otthon töltik, „rezsicsökkentett” árammal, ami azt jelenti, hogy ezek 100 kilométeren egy-két liter benzin árának megfelelő értékű elektromos energiát fogyasztanak. A döntő érv tehát a villanyautó mellett, hogy a hagyományosnál sokkal olcsóbb közlekedési mód, figyelembe véve a fosszilis üzemanyagok piaci árait.

Ezzel kapcsolatban azonban fontos megjegyezni két dolgot. Az egyikre Borka hívta fel a figyelmet, szerinte egyáltalán nem kizárt, hogy az állam előbb-utóbb jövedéki adót fog kivetni a háztartásokban üzemanyagként „tankolt” áramra.

A másik, hogy a zöld rendszámú autók díjmentes parkolását néhány nagyobb magyarországi város önkormányzata már beszüntette az ilyen típusú gépkocsik tömeges elterjedésére hivatkozva. Legutóbb Hódmezővásárhely hozott ilyen döntést. Zöld rendszámmal Szlovákiában is parkolhatunk néhány helyen kedvezményesen, de itt sem országosan, vagyis az egyes önkormányzatokon múlik, hogy ezt lehetővé teszik-e.

Hosszú távon árcsökkenés is elképzelhető

Michal Chabada, a Mojelektromobil.sk portál főszerkesztője szerint a szlovákiaiak visszafogott vásárlókedve azzal magyarázható, hogy az elektromos autók a lakosság nagy része számára továbbra is túl drágák, és szinte csak az a réteg fontolja meg ilyen jármű vásárlását, amelynek tagjai 40-50 ezer eurót is hajlandóak költeni egy új autóra.

„Ennyi pénzért ma már olyan elektromos autókat kínálnak, amelyek kiválthatják a belső égésű motoros járművet, mint a család vagy egyes vállalkozások elsődleges autóját“ – magyarázta Chabada. Hozzátette: a gyér szlovákiai kereslet másik oka a villanyautókat övező tévhitek és téves információk terjesztése, amelyek miatt az emberek fejében hamis kép alakul ki arról, milyen lenne az élet egy villanyautóval.

Azzal kapcsolatban, vajon hogyan fog alakulni a közeljövőben az autópiac, megkerestük Karolína Topolovát, az AURES Holdings a.s. vezérigazgatóját is. Ez a részvénytársaság üzemelteti az AAA AUTO használtautó-kereskedéseket Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Lengyelországban.

Topolová szerint Szlovákiában azért adhatnak el kevesebb elektromos hajtású gépkocsit az Európai Unió más tagállamaival összehasonlítva, mert a szlovákiai vásárlók

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Elektromos autó

Gazdaság

Hibrid autó

Környezetvédelem

Közlekedés

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak