Napunk

Fico népszavazása inkább politikai fegyver, mint komolyan gondolt referendum

Fico kérdéseiben sok gondot látnak az alkotmányjogászok. Fotó - Vladimír Šimíček
Fico kérdéseiben sok gondot látnak az alkotmányjogászok. Fotó – Vladimír Šimíček

A Smer népszavazása inkább népi kezdeményezés, a kérdéseket pedig meglehetősen problémásan fogalmazták meg – értenek egyet alkotmányjogi szakértők. Ficóék azonban azzal számolnak, hogy októberben az önkormányzati és megyei választások mellett a kormánybuktatásról is szavazhatnának az emberek.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Bár Robert Fico, a Smer elnöke szerint „rosszindulatú dolog” lenne, ha Zuzana Čaputová az Alkotmánybíróságra küldené az ellenzéki, kétkérdéses népszavazási kezdeményezést, az valószínűleg ismét ott köt majd ki – hasonlóan a 2021-es kezdeményezéshez, amellyel szintén le akarták rövidíteni a választási időszakot. A kérdések megfogalmazása ugyanis a szakértők szerint ugyan rafinált, ám meglehetősen problémás.

Szlovákiában eddig egyetlen népszavazási kezdeményezés járt sikerrel, a 2003-as, EU-csatlakozással kapcsolatos referendum – azóta minden ilyen lépés elbukott, és gyakran inkább politikai eszközként nyúlnak hozzájuk a politikusok, így tematizálva egy-egy társadalmi kérdést, vagy nyomásgyakorlás kifejtése végett.

Kerülőút

A tavalyi ellenzéki népszavazási kezdeményezésről, mely lerövidítette volna a választási időszakot, az Alkotmánybíróság kimondta, hogy nem volt összhangban az alkotmánnyal „Ezt elég alaposan és részletesen meg is indokolták” – mondta Mészáros Lajos korábbi alkotmánybíró, a Bírósági Tanács tagja a Napunknak.

Az alkotmánybírók dolga néha nagyon egyszerű, ha egy kérdés alkotmányosságát vizsgálják: nem lehet népszavazást tartani az emberi jogok szűkítéséről, a költségvetésről és alapjában véve az alkotmány „magváról”.

A tavalyi kezdeményezésnél sem volt túl bonyolult a helyzet, hiszen a kérdés, mely a választási időszak lerövidítéséről szólt, több cikkel is ütközött – például azzal, hogy az alkotmány egyértelműen kijelenti, a képviselők mandátuma négy évig tart. Ahhoz, hogy ezt referendummal meg lehessen változtatni, az kellene, hogy ez egyértelműen szerepeljen az alkotmányban is.

Alkotmánymódosítás

Hlas

Népszavazás

Robert Fico

Smer

SNS

Zuzana Čaputová

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak