Napunk

Fico népszavazása inkább politikai fegyver, mint komolyan gondolt referendum

Fico kérdéseiben sok gondot látnak az alkotmányjogászok. Fotó - Vladimír Šimíček
Fico kérdéseiben sok gondot látnak az alkotmányjogászok. Fotó – Vladimír Šimíček

A Smer népszavazása inkább népi kezdeményezés, a kérdéseket pedig meglehetősen problémásan fogalmazták meg – értenek egyet alkotmányjogi szakértők. Ficóék azonban azzal számolnak, hogy októberben az önkormányzati és megyei választások mellett a kormánybuktatásról is szavazhatnának az emberek.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Bár Robert Fico, a Smer elnöke szerint „rosszindulatú dolog” lenne, ha Zuzana Čaputová az Alkotmánybíróságra küldené az ellenzéki, kétkérdéses népszavazási kezdeményezést, az valószínűleg ismét ott köt majd ki – hasonlóan a 2021-es kezdeményezéshez, amellyel szintén le akarták rövidíteni a választási időszakot. A kérdések megfogalmazása ugyanis a szakértők szerint ugyan rafinált, ám meglehetősen problémás.

Szlovákiában eddig egyetlen népszavazási kezdeményezés járt sikerrel, a 2003-as, EU-csatlakozással kapcsolatos referendum – azóta minden ilyen lépés elbukott, és gyakran inkább politikai eszközként nyúlnak hozzájuk a politikusok, így tematizálva egy-egy társadalmi kérdést, vagy nyomásgyakorlás kifejtése végett.

Kerülőút

A tavalyi ellenzéki népszavazási kezdeményezésről, mely lerövidítette volna a választási időszakot, az Alkotmánybíróság kimondta, hogy nem volt összhangban az alkotmánnyal „Ezt elég alaposan és részletesen meg is indokolták” – mondta Mészáros Lajos korábbi alkotmánybíró, a Bírósági Tanács tagja a Napunknak.

Az alkotmánybírók dolga néha nagyon egyszerű, ha egy kérdés alkotmányosságát vizsgálják: nem lehet népszavazást tartani az emberi jogok szűkítéséről, a költségvetésről és alapjában véve az alkotmány „magváról”.

A tavalyi kezdeményezésnél sem volt túl bonyolult a helyzet, hiszen a kérdés, mely a választási időszak lerövidítéséről szólt, több cikkel is ütközött – például azzal, hogy az alkotmány egyértelműen kijelenti, a képviselők mandátuma négy évig tart. Ahhoz, hogy ezt referendummal meg lehessen változtatni, az kellene, hogy ez egyértelműen szerepeljen az alkotmányban is.

Alkotmánymódosítás

Népszavazás

Robert Fico

Smer-SD

Zuzana Čaputová

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre