Napunk

Napunk newsfilter: Matovič odatartotta másik arcát egy újabb vétóért

Igor Matovič. Fotó - TASR
Igor Matovič. Fotó – TASR

1. Sulík Hegerrel telefonon egyeztet, de Matovičcsal folytatódik a marakodás. 2. A pénzügyminiszter kotrógéppel esik neki az SaS-esek lelkiismeretének. 3. Nem csak az árnyomás emeli a vérnyomást Magyarországon.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Sulík Hegerrel telefonon egyeztet, de Matovičcsal folytatódik a marakodás

Az SaS, ígéretéhez híven, megvétózta Matovič törvényjavaslatát, amely összekötötte az oktatásügyben dolgozók béremelését az adóemeléssel. Sulíkék kijelentették, hajlandóak tárgyalni bizonyos termékekre kivetett magas adókról, ha más termékeknél adócsökkentést tudnak elérni.

Nagy veszekedés nem volt a kormány ülésén, a vétót elfogadták, de a kormányfő megjegyezte, hogy a vétó nincs összhangban a koalíciós szerződéssel, sem a kormányprogrammal, mert egyikben sem szerepel, hogy nem fognak adót emelni.

Mária Kolíková igazságügyi miniszter azt emelte ki, hogy a koalíciós tanácson inkább politikai döntésekről egyeztetnek; most arra nyílik lehetőség, hogy a miniszterek szakemberekként végezzék a munkájukat – az állam működése nem kerül veszélybe.

Richard Sulík a mai kormányülést követően elmondta, a kormánykoalícióban a feszültség óriási, és reméli, hogy hamarosan rendeződnek a viszonyok. Nem boldog, hogy ennyire megromlottak a kapcsolatok, de nem nézhették tétlenül azt, ami folyik.

Pártja, az SaS ideiglenes nem vesz részt a koalíciós tanács ülésein. Akkor térnek vissza, ha úgy érzik, a helyzet tartósan javult, és ha van arra lehetőség, hogy újra konstruktívan együttműködjenek.

Egy másik vétózó. Boris Kollár, a parlament elnöke megérti az SaS döntését, mivel az ellentét olyan hatalmas, hogy valamilyen megoldást kellett találni a kezelésre.

Kollár szerint sem a koalíciós tanács, sem az állam nem működhet tovább ebben a formában, viszont a koalíciónak ki kell tartania, mert az előrehozott parlamenti választás nem alternatíva. Nem mellékes: közben Kollárék is vétóznak, ők a 363-as paragrafus megváltoztatását utasítják el, ez a paragrafus lehetővé teszi a főügyésznek, hogy megszüntessen egy büntetőeljárást.

Konfliktusok hálójában. A távolmaradást a koalíciós tanácsról még kedden jelentette be a gazdasági miniszter, aki arra hivatkozott, hogy a fölösleges viták elkerülése lenne a cél.

Azt minden érintett érzékeli, hogy ebben a mesterséges, kifelé mutatott békében közösen kormányozni nem lehet. Sulík sokadszor is megerősítette, hogy az ő érdekük az, hogy a kormány ebben a felállásban folytassa.

Ez a választott stratégia, hogy kerülik a konfliktusokat, akár működhetne is, ha a másik oldalon nem Igor Matovič állna,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Igor Matovič

Infláció

Napunk newsfilter

Richard Sulík

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak