Napunk

Rendhagyó álláspont Moszkvából: Oroszországnak annyi pénze van, hogy két-három évig is folytathatná a háborút, állítja a neves közgazdász

Fotó – Natalija Zubarevicsova archívuma
Fotó – Natalija Zubarevicsova archívuma

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Moszkvában él, a M. V. Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetemen tanít. Vlagyimir Putyin rezsimjének része, nyíltan beszél, emigrálni nem szándékozik, de arról sem akar lemondani, hogy szabadon fejezhesse ki a véleményét.

Natalija Vaszilijevna Zubarevicsova rendkívüli jelenség az orosz értelmiségiek körében. Nemcsak a szakmai tudása miatt, hanem azért is, mert Oroszországban maradt és rendkívül nyíltan nyilatkozott egy olyan ország médiumának, amely az oroszok ellenségeinek listáján szerepel.

Azt is megkérdeztük tőle:

  • mi történik, ha Oroszország elveszíti az európai kőolaj- és földgázpiacát,
  • milyen autókkal fognak közlekedni az oroszok,
  • honnan ered a híres orosz türelem,
  • miként bomlik szét a birodalom.

Oroszország ezen a héten leállította a földgázszállítást Hollandiába és Dániába. Ezt megelőzően Bulgária, Lengyelország és Finnország számára zárta el a csapot… Részben pedig Németország számára is. Főként politikai jelentőségű gesztusról van szó, vagy ezek a lépések valóban érezhető és gyors befolyással lesznek az orosz gazdaságra?

Ezek nem csupán gesztusok. Ezek az országok nem voltak hajlandóak a gázért rubelben fizetni Oroszországnak. Ennek következtében a Gazprom az összes EU-s szállítmányainak kb. 15 százalékát veszíti el. Ez a 15 százalék nem kevés, de nem megsemmisítő a Gazprom számára. Más országokba egyelőre folytatódik a szállítás.

Néhány kivételtől eltekintve, az orosz feltételeket olyan országok tagadták meg, amelyek piacának az orosz földgáz viszonylag kis részét teszi ki, vagy olyanok, amelyek találtak más nyersanyagot az orosz helyett.

Olaszország rubelben fog fizetni a gázért, akárcsak számos német vállalat is (múlt hét szerdán Oroszország leállította szállítmányait a németországi Shell Energy Europe Limited számára, ugyancsak a rubelben történő fizetés elutasítása miatt – a szerk. megj.).

Azt mondja, hogy ez nem rengeti meg az orosz gazdaságot. Azonban Európa jelentős része a jövőben igyekszik teljesen leállítani az Oroszországból származó energetikai nyersanyagok vásárlását. Mi történne akkor, ha Oroszország előtt valóban végleg bezárulna az európai energetikai piac?

Először is, ez százszázalékosan bekövetkezik majd. A politikai döntések már megszülettek. A kérdés az, hogy milyen gyorsan tudnak majd önök lemondani a kőolajunkról, majd a földgázunkról is.

Az önök országai csaknem 50 százalékban függenek a földgázunktól. Vagyis egyik napról a másikra nem tudnak nélküle boldogulni. A kőolajjal könnyebb a dolguk.

És hogy mi lesz velünk? Az orosz költségvetés legfőbb bevétele

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Olajembargó

Orosz–ukrán háború

Vlagyimir Putyin

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak